Niğde OSB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Altunbaş, sanayi yatırımlarının özendirilmesi, düzenli, dengeli bir kentleşmenin, dengeli bir yöresel kalkınmanın sağlanması gayesiyle oluşturulan bölgelerin girişimciler ve yatırımcılar için cazip hale getirilmesi amacı ile arsa ve işyeri teslimlerinin Katma Değer Vergisi’nden istisna edildiğini söyledi.


Altunbaş; “3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 17/4 maddesi (k) bendi uyarınca Organize Sanayi Bölgeleri ile küçük sanayi sitelerinin kurulması amacıyla oluşturulan iktisadi işletmelerin (tüzel kişiliklerin) arsa ve işyeri teslimleri Katma Değer Vergisi’nden istisna edilmiştir. Söz konusu OSB’ler ile küçük sanayi sitelerinin arsa ve işyeri teslimleri dışındaki faaliyetleri dolayısıyla yaptıkları teslim ve hizmetler üzerinden Katma Değer Vergisi hesaplanacaktır. 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 17/4 maddesi (k) bendine 4369 Sayılı Kanun’un 60. maddesiyle eklenen bent ile uygulamaya konan yasal hükmün gerekçesinde konunun ekonomik ve sosyal boyutu ortaya konmuştur” dedi.



RASTGELE DEĞİL, DOĞRU ALANA YATIRIM



Bu istisna ile OSB’lerin idari ve sosyal ayrıcalığının bir kez daha ortaya konduğunu dile getiren Altunbaş; “Kalkınma planları ve yıllık icra programları çerçevesinde oluşturulan Organize Sanayi Bölgeleri tarafından hazırlanan arsaların tesliminde (devir ve satışlar dahil) Katma Değer Vergisi’nden istisna olmasını sağlayan gerekçede, sanayi yatırımlarının özendirilmesi, düzenli, dengeli bir kentleşmenin ve dengeli bir yöresel kalkınmanın sağlanması gayesiyle oluşturulan bu bölgelerin girişimciler ve yatırımcılar için cazip hale getirilmesi amacı vurgulanmaktadır. Bu istisna ile 2023 hedeflerine ilerleyen OSB’lerin ve OSB’lerde yatırım yapan girişimcilerin genel uygulamadan ayrı tutularak desteklenmesi sağlanmıştır. OSB arsalarına sağlanan bu istisna ile OSB’lerin idari ve sosyal ayrıcalığı bir kez daha ortaya konmuştur. Bu uygulama ile yeni yatırımların rastgele bir yere değil, doğru bir alana, yatırım disiplini olan OSB’lere yapılması sağlanmakta, bu da ilk yatırım maliyetini oldukça düşürmektedir. Girişimcileri altyapısı hazır, teşvik ve destek oranları yüksek alanlara, yani OSB’lere yatırım yapmaya yöneltmektedir” diye konuştu.


Editör: TE Bilişim