Türk Harb-İş Sendikası Bor Şube Başkanı Ali İhsan Daş, Basın açıklamasında “VERGİDE ADALET İSTİYORUZ” dedi

Türk Harb-İş Sendikası Bor Şubesi sosyal salonunda yaptığı basın açıklamasında; bu günlerde TBMM ‘de 2013 Bütçe Kanunu Görüşülmektedir. Ekonomik krizden en çok etkilenen kesim olan işçilerin önemli sorunlarından biriside hiç kuşkusuz Adaletsiz Vergi Sistemidir, şeklinde konuştu.


DAŞ, Temel ilke olan az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınması


Ne yazık ki ülkemizde uygulanmamaktadır. Türkiye ekonomisinin son yıllarda yakaladığı büyüme hızı ile çalışanların maaşlarında eşdeğer bir büyüme yakalanmamıştır. Vergide adaletsiz dağılım Türkiye nin bir kronik sorunudur, ifadelerini kullandı.


Vergide adalet istediklerini söyleyen DAŞ, Ülkemizde Milli gelirin yarısını yüzde 5’ lik kesim alıyor, Bunun yanında tam aksine devletin topladığı gelir vergisinin yarısını ise ücretliğe maaşlı kesimler ödemektedir. Bunun yanında sermayeden alınan vergiler düşürülürken çalışanların vergi yükü artmaktadır. Çalışanlardan ocak ayında kesilen vergi miktarıyla aralık ayında kesilen vergi miktarı arasındaki fark iki katına yakındır.


Bu nedenle işçilere ait 6 ayda bir yapılan zamlar vergi oranlarının artması nedeniyle ücretler de yükselme yerine düşüşler olmaktadır. 

Enflasyona bağlı olarak yapılan artışlar işçinin cebine girmeden vergi olarak geri alınmaktadır.


Çalışanların yani bizlerin, yaşadığı bu adaletsizliğin düzeltilmesi ve 2013 Bütçe kanunu görüşmelerinde; başta hükümet olmak üzere TBMM de yer alan tüm siyasi partilerin Milletvekillerinden, gelir dağılımında ve vergide adaletin sağlanacağı bir bütçe oluşturmasını ve işçilerin yıl boyunca vergi oranının % 15 i geçmediği bir vergilendirme sistemini talep etmekteyiz. dedi.


Editör: TE Bilişim