2015 Yılı Mali Destek Programları, Ahiler Kalkınma Ajansı’nın vizyonu ve üst ölçekli planlar çerçevesinde bölge için öncelikli olan, “Enerji Altyapısı” ve “Sosyal Kalkınma” konu başlıklarında ilan edildi. Programlar kapsamında kullandırılacak toplam destek miktarı ise 10.000.000,00 TL olarak açıklandı.

TR71 Bölgesi’nde yani Aksaray, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir ve Niğde illerinde yenilenebilir enerji altyapısının güçlendirilmesi ve yaygınlaştırılmasını amaçlayan “Enerji Altyapısı Mali Destek Programı” toplam bütçesi 7.000.000,00 TL olarak belirlendi.

Bu mali destek programının öncelikleri;

· Güneş, Jeotermal ve Rüzgar enerjisinin başta ısıtma, soğutma, depolama ve kurutma olmak üzere kullanımının yaygınlaştırılmasına yönelik yatırımların desteklenmesi

· Güneş, Jeotermal ve Rüzgar enerji kaynakları ile Lisanssız Elektrik üretimine yönelik altyapı yatırımlarının güçlendirilmesi olarak belirlenmiştir.


Enerji Altyapısı Mali Destek Programında Ajans asgari tutarı 75.000,00 TL, azami tutar ise 500.000,00 TL olacaktır.

Söz konusu programa Valilikler, Kaymakamlıklar, il ve ilçe müdürlükleri (Fiziki altyapı hizmeti veren), 5355 sayılı Kanun kapsamındaki Mahalli İdare Birlikleri, Belediyeler, Özel İdareler, OSB ve KSS Yönetimleri organize sanayi bölge müdürlükleri, küçük sanayi sitesi yönetimleri başvurabilecek.

Ahiler Kalkınma Ajansı’nın 2015 yılı mali destek programı ikinci başlığı olan Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı’nın toplam bütçesi ise 3.000.000,00 TL’dir. Dezavantajlı/kırılgan grupların sosyal sermayesinin artırılması, toplumsal problemlerle mücadele yollarının geliştirilmesi ve bölgedeki sığınmacıların sosyal hayata uyumunun sağlanmasını amaçlayan programda asgari tutar 50.000,00 TL, azami tutar ise 150.000,00 TL olarak açıklandı.

Bu mali destek programının öncelikleri ise;
· Dezavantajlı/kırılgan grupların sosyo-ekonomik hayata entegrasyonunun sağlanması ve bu gruplara yönelik sosyal girişimciliğin geliştirilmesi

· Yoksulluk, göç, suç, erken evlilik, eğitimin terkedilmesi, madde bağımlılığı, şiddet gibi toplumsal problemlerle mücadele yollarının geliştirilmesi.

· Sığınmacıların sosyal ve ekonomik yaşama entegrasyonunun güçlendirilmesi olarak belirlendi.



Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı’na, Kamu kurum ve kuruluşları, Yerel idareler ve Sivil Toplum Kuruluşları başvurabilecektir.

Potansiyel yaralanıcılar başvuru rehberlerine ve tüm ayrıntılara www.ahika.gov.tr internet adresinden ulaşabilecek.

Programlara başvurular ise 20/03/2015 Cuma günü Saat 17:00’de sona erecek. Online olarak KAYS veri tabanına yapılan proje başvuruları, matbu olarak ve kapalı zarf içinde taahhütlü posta ve kargo yoluyla veya elden Nevşehir’de bulunan Ajans Merkezi, Aksaray, Kırıkkale, Kırşehir ve Niğde illerinde bulunan Yatırım Destek Ofislerine teslim edilecek.



Editör: TE Bilişim