Önceki gün Bor’da gerçekleşen Ahika - Ahiler Kalkınma Ajansı ile Bor Ticaret ve Sanayi Odası arasındaki toplantıda Bor’daki dericilerin sorunu masaya yatırılarak, bu konu ile ilgili projelerin üretilmesi kararlaştırıldı.
Toplantıya Bor Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Emrah Çalapkulu ile oda temsilcileri katılırken, Ahiler Kalkınma Ajansından Davut Yeşil ve ekip arkadaşları hazır bulundu.
Toplantı sonrası Bor Tyana Otel’de yapılan yemekli değerlendirme toplantısına Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat, Altunhisar Kaymakamı Selim Çomaklı ile birlikte Bor’da faaliyet gösteren iş adamları katıldı.
Değerlendirme toplantısı sonrası Ahiler Kalkınma Ajansı adına açıklama yapan Davut Yeşil, Borluların proje üretmesini istedi. Yeşil, özetle şunları dedi; “Geçen yıl Dış Ticaret Müsteşarlığı Birimi, Kırşehir Ticaret ve Sanayi Odası’nın hazırladığı arıtma projesine destek oldu. Bunun gibi benzer projelere ajansımız olarak bizlerde destek olmak istiyoruz. Bor’da kümeleşme, dış ticaret, dış ticaret fuar gibi konularda hazırlanmış projelere 400 bin TL’ye varan destek sağlamak niyetindeyiz. Bor TSO’nun deri sektöründe ki çalışmalarının projelendirilmesi halinde bizlerde gereken desteği sağlayacağız. Kolektif üretim ve pazarlama ruhunun gelişmesi için bölgede herkes elinden geleceğini yapacağını düşünüyoruz. Geçtiğimiz yıl Kırsal Kalkınma fonundan Niğde’den bir çok proje bizden destek aldı” diyerek dericilerin ve yetkilerinin bu konuya eğilmesini istedi.
Bor Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Emrah Çalapkulu ise bölgeye ait yaptığı değerlendirmede; “Bölgemizin en önemli iktisadi yatırımlarını dericiler yapmaktadır. Fakat deri üreticilerimiz bu konuda rekabet gücü azalmakta, Pazar alanı sınırlı kalmakta en önemlisi teknolojik değişimleri ekonomik nedenlerden dolayı yakalayamamaktadır. Bizler oda olarak derici esnafımızı ayakta tutmak için elimizden geleni yapmaya hazırız. Onlar için arıtma tesisi kurulmuş olan Küçük Sanayi Sitesi yapma çalışmamız sürmektedir. Fakat küçük derici esnafımızın globalleşen dünyada ayakta kalabilmesi için birleşmesi ve bant üretimine geçmesi gerekiyor. Bizler Ahiler Kalkınma Ajansından bu konuda katkı bekliyoruz. Kolektif ruh ile ortaklı bilinci üzerine esnafımızın bilgilendirilerek, bu esnafımıza sağlanacak maddi desteklerle bölgenin en önemli ihraç ürünlerini üreteceğinden eminiz. 42 derici esnafımızın ciroları 300-400 milyon doları bulurken, genellikle büyük firmaların taşeron işlerini yapmaktadır. Oysa bu esnaflarımız bir araya gelirse toplam cirolarını ikiye katladıkalrı gibi, elindeki malları sadece sınırlı Pazar alanına satmayarak, yeni Pazar alanlarına uygun fiyatlara satacaklardır. En önemli bir sorun olan Arıtma sorununun aşılması konusunda Ahiler Kalkınma Ajansımızdan destek istemeye devam edeceğiz” dedi.









Editör: TE Bilişim