Erhan Adem, Niğde'de mera alanının JES projesi için kullanılmasını eleştirdi Erhan Adem, Niğde'de mera alanının JES projesi için kullanılmasını eleştirdi

Niğde Valisi Mustafa Koç, 5 Haziran “Dünya Çevre Günü” nedeniyle bir mesaj yayımladı. Vali Koç, sıfır atık projesi dünya çapında rağbet görmüş ve bir marka haline gelmiş olması, gelecek nesillerimize daha yaşanabilir bir dünya bırakmak adına bizleri ziyadesiyle memnun etmiştir. Bahse konu projemizin başladığı 2017 yılından 2022 yılı ocak ayına kadar geçen sürede yaklaşık 24,2 milyon ton geri kazanılabilir atık ekonomiye kazandırılmıştır” dedi.

Vali Mustafa Koç yayımladığı mesajında şunları söyledi, Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı’nda, çevre kirliliğine dikkat çekmek, kirlenmeyi önleyecek çözüm yolları aramak ve yaşam alanlarının korunması için farkındalık oluşturmak amacıyla 1972 yılında alınan kararla 5 Haziran “Dünya Çevre Günü” belirlenmesine karar verilmiştir.  Bilindiği üzere, dünya genelinde çeşitli gerekçelerle ormanlar, tarım alanları, meralar ve sulak alanlar, hoyratça kullanılarak, su kaynakları kirletilmekte, dünyanın ısınmasına neden olan gazlar atmosfere karışmaktadır. Özellikle sanayi ve teknoloji sektörlerindeki hızlı gelişmeler çevre üzerinde telafisi neredeyse imkânsız tahribatlara yol açmakta ve insanlığın geleceğini tehdit eden boyutlara ulaşmaktadır. Özellikle plastik atıkların çevreye rastgele bırakılması doğal yapıyı olumsuz etkilemektedir. Bu bağlamda; Devletimiz nezdinde plastik ve diğer atıkların ekonomiye dönüşümünü sağlamak ve çevrenin korunması için Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi himayelerinde “Sıfır Atık Projesi” başlatılmış ve bu sayede yaklaşık 2,44 milyar lira tasarruf sağlanmıştır” dedi.

Sıfır Atık Projesi kapsamında 2017 yılından 2022 yılı ocak ayına kadar geçen sürede 24,2 milyon ton geri kazanılabilir atık ekonomiye kazandırılmıştır diyen Vali Koç; “ Ülkemizde uygulanan sıfır atık projesi dünya çapında rağbet görmüş ve bir marka haline gelmiş olması, gelecek nesillerimize daha yaşanabilir bir dünya bırakmak adına bizleri ziyadesiyle memnun etmiştir. Bahse konu projemizin başladığı 2017 yılından 2022 yılı ocak ayına kadar geçen sürede 16,5 milyon ton kâğıt-karton, 4,1 milyon ton plastik, 1,7 milyon ton cam, 0,4 milyon ton metal, 1,5 milyon ton organik ve diğer geri dönüştürülebilir atıklar olmak üzere yaklaşık 24,2 milyon ton geri kazanılabilir atık ekonomiye kazandırılmıştır. Bugün bizlere düşen görev ise yaşam alanımız olan dünyamızı daha da yaşanır kılmak ve gelecek nesillere temiz ve sağlıklı yaşam alanları bırakabilmek için evlerimizde kaliteli yakıt kullanarak zararlı gazların havaya salınımını azaltmak, çevremizi temiz tutmak, yeşili korumak ve artırmak, evsel atıkları da minimum seviyeye indirerek yaşanabilir bir dünya için her türlü tedbiri almak hepimizin ortak görev ve sorumluluğu olmalıdır. Bu bağlamda; Valiliğimizce çevrenin korunması, çevre kirliliğinin önlenmesi, oluşan kirliliğin giderilmesi, ilimizin doğal kaynakları ve zenginliklerinin muhafazası ve kamuoyunda çevre bilincinin oluşması için tüm kurum ve kuruluşlarımızla iş birliği halinde çalışmalarımız devam etmektedir. Bu duygu ve düşüncelerle; tüm vatandaşlarımızın “5 Haziran Dünya Çevre Günü”nü kutluyor, yapabileceklerimizi gözden geçirme ve çevre bilinci sorumluluğunu artırması dileğiyle, güzel Niğde’mizin tüm güzelliklerinin sağlıklı bir şekilde gelecek nesillere taşınmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim