İsrafın önlenmesi ile kaynakların daha verimli kullanılması, atık oluşumunun engellenmesi veya minimize edilmesi, atığın kaynağında ayrı toplanması, geri kazanımı ve yeniden kullanımının sağlanmasını kapsayan “Sıfır Atık Projesi” kapsamında Niğde Ömer Halisdemir üniversitesinde, “Atıktan Üretilen Geopolimer Kompozit Malzeme” üretildi.

Toplamda 80 adet olarak döşenen geopolimer kaldırım taşlarının 40 tanesi İsken Sugözü Termik Santralı atık külü ve 40 tanesi ise Çatalağzı Termik Santrali atık külünden çimentosuz olarak farklı kimyasal ve kül oranlarında hazırlanan malzemenin üretimi Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı Endüstriyel Hammaddeler Uygulama ve Araştırma Merkezi'ne bağlı "Atık Teknolojileri Laboratuvarı"nda gerçekleştirildi.

Proje Türkiye Yürütücüsü Prof. Dr. Neslihan Doğan Sağlamtimur, Avrupa Birliği ülkeleriyle Latin Amerika ve Karayip Ülkeleri arasında bilimsel ve teknolojik araştırma alanlarında iş birliğini hedefleyen, 7. Çerçeve Program (FP7) ile Avrupa Komisyonu tarafından fonlanan ve konsorsiyum anlaşmasının imzalanması sonrası Türk ortak temsilci kuruluşu TÜBİTAK tarafından 116Y549 numara ile kayıt altına alınan “Development of Eco-Friendly Composite Materials based on Geopolymer Matrix and Reinforced with Waste Fibers (Geopolimer Matrikse Dayalı Atık Lifler ile Güçlendirilmiş Çevre Dostu Kompozit Malzemelerin Geliştirilmesi)” başlıklı, ELAC2015/T02-0721 numaralı ve kısa adı FIBRE olan proje kapsamında üretilen yüksek basınç dayanım (30 ile 97 MPa arasında) değerlerine sahip geopolimer kompozit malzemenin faydalı ürün olması ve kampüste kullanılabilirliği ile projede bir ilki gerçekleştirdiklerini ve Riga Teknik Üniversitesi’nde düzenlenen proje 6. ulusötesi toplantısında yaşam alanında kullanılan ve laboratuvarda tutulan geopolimerlerin test sonuçlarını sunduklarını ifade etti.

Proje Türkiye Yürütücüsü Prof. Dr. Neslihan Doğan Sağlamtimur, proje kabulü ve konsorsiyum anlaşmasının imzalanması sonrası Türk ekibine Araştırmacı olarak üniversitemiz İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Ahmet Bilgil ve Doç. Dr. Hatice Öznur Öz, bursiyer olarak Çevre Mühendisliği Bölümü’nden Türkan Vural, Elif Süzgeç ve İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Mühendisliği Bölümü’nden Kadir Günaydın’ın dahil edildiğini belirtti.

FIBRE Projesi Kabul Edilen Türk Ortaklı 2 Projeden Birisi Olarak Öne Çıkıyor

AB FP7 ERA.Net-LAC 2. Ortak Çağrı (Joint Call)’sına 170 uluslararası proje başvurusu olmuştur. FIBRE Projesi, bu çağrıda kabul edilen Türk ortaklı 2 projeden biri olma özelliğini taşıyor; projenin konsorsiyumu 1 koordinatör ve 6 ülke yürütücüsünden oluşuyor. Koordinatörlüğünü Cracow University of Technology (Polonya)’nın yapmış olduğu proje konsorsiyumunda Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi (Türkiye) 2. sırada yer alıyor ve projenin atık külden çevre dostu, sıfır atık, temiz üretim, endüstriyel simbiyozu destekleyen ve sera gazları salınımını azaltmasıyla küresel ısınmayı önleyici etki yapan geopolimer kompozit malzemeyi üreten partneri olarak ön plana çıkıyor. Projenin diğer partner üniversiteleri ise Pontificia Universidad Católica del Peru (Peru), Riga Technical University (Letonya), Babe?-Bolyai University (Romanya), Catholic University of Uruguay Damas Antonio Larrañaga (Uruguay), University of Mar del Plata (Arjantin) ve Polytechnic University of Timi?oara (Romanya).

Niğde Protokolü “Atıktan Üretilen Geopolimer Kompozit Malzeme”yi İnceledi

Niğde Valisi Yılmaz Şimşek, AK Parti Niğde Milletvekilleri Yavuz Ergun ile Selim Gültekin ve CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir ve Üniversite Rektörü Prof. Dr. Muhsin Kar, kampüs içinde yer alan “Atıktan Üretilen Geopolimer Kompozit Malzeme”nin yer aldığı kaldırımda incelemelerde bulundu.

Üniversite kampüsü içerisine üniversite Rektörü Prof. Dr. Muhsin Kar ve proje ekibi ile döşenmesinin ardından, 3 ay boyunca dış koşullara maruz bırakılan, 2019 yılı yaz ve sonbahar mevsimleri boyunca kullanılan ve halen kullanılmakta olan karışım oranları ve özellikleri birbirinden farklı olan en iyi sonucu veren malzemenin belirlenmesi için testlere tabii tutulan geopolimer kaldırım taşları hakkında Prof. Dr. Neslihan Doğan Sağlamtimur tarafından Niğde Valisi Yılmaz Şimşek’e, AK Parti Niğde Milletvekilleri Yavuz Ergun ve Selim Gültekin ile CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e, Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir’e ve Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Muhsin Kar’a konu hakkında bilgi verildi.

Editör: TE Bilişim