Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi akademisyenlerinden Fen Edebiyat Fakültesi Biyoteknoloji Bölümü Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gazi Görür ve Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Çevre Teknolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sevgi Demirel’in projeleri TÜBİTAK 1001 proje destek programı kapsamında proje desteği almaya hak kazandı.

Doç. Dr. Sevgi Demirel: Grafen Üretiminde Çevreci Bir Yaklaşım Ortaya Konacak ve Metan’ın Daha Ucuza Mal Edilmesi Sağlanacak. Doç. Dr. Sevgi Demirel’in proje yürütücüsü olduğu “Grafen Destekli Anaerobik Reaktör İle Evsel Organik Katı Atıktan Biyogaz Üretiminin Arttırılması ve Biyogazdan Grafen Üretimi” adlı projede, Doç. Dr. Recep Zan, Dr. Öğr. Üyesi Öznur Begüm Gökçek, Dr. Öğr. Üyesi Hamdi Murat Çobanoğlu ve Doç. Dr. Deniz Uçar araştırıcı olarak görev aldı.

Grafen Destekli Anaerobik Reaktör İle Evsel Organik Katı Atıktan Biyogaz Üretiminin Arttırılması ve Biyogazdan Grafen Üretimi Projesi’nin ana hipotezi, atık bertarafını yaparken, elde edilecek biyogaz üretimini grafen kullanarak arttırmak ve atıkların anaerobik parçalanması sonucu elde edilen biyogazı metan yönünden zenginleştirerek sürdürülebilir bir kaynaktan grafen üretmek olarak açıklandı.

Proje ile ilgili açıklama yapan Doç. Dr. Sevgi Demirel, “Malzeme ve Mühendislik bilimlerinin işbirliği ile gerçekleştirilecek ve atık malzemeyi katma değeri yüksek bir ürüne dönüştürmeyi hedefleyen disiplinler arası bir çalışma olan bu proje ile grafen üretiminde hem daha çevreci bir yaklaşım ortaya konmuş olacak hem de grafen sentezinde önemli bir maliyeti olan metanın çok daha ekonomik bir şekilde karşılanması sağlanacak” dedi.

Prof. Dr. Gazi Görür: Afitlerin ve Konak Bitkilerinin Belirlenmesi Amaçlanıyor

Üniversite Fen Edebiyat Fakültesi Biyoteknoloji Bölümü Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gazi Görür’ün yürütücülüğünü yaptığı “Antalya, Karaman ve Muğla İlleri Afit (Hemiptera:Aphidoidea) Faunasının Araştırılması” konulu projede, Üniversitemiz Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Özhan Şenol ve Artvin Çoruh Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Hayal Akyıldırım Beğen de yardımcı araştırmacı olarak projeye katkı sağladı.

Projenin amacından bahseden Prof. Dr. Gazi Görür: “TUBİTAK 1001 projeleri kapsamında desteklenmesine karar verilen bu proje ile gelişmiş ülkelerde yaklaşık %30-35, gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerde %40-45 oranında tarımsal ürün kaybına neden olan afitlerin (yaprak bitleri) ve konak bitkilerinin, detaylı bir araştırma yapılmamış çalışma alanında belirlenmesi amaçlanıyor” ifadelerini kullandı.

Elde edilecek verilerin ülkemiz afit biyoçeşitliliğinin mevcut durumu ve geleceği açısından ipuçları ortaya koyacak ve çalışma alanının tarımsal potansiyeli dikkate alındığında yaprak bitlerinin kontrolü hakkında da teorik ve uygulamalı çalışmalara destek sağlayacağı düşünülmektedir.

Editör: TE Bilişim