Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür, maliyeti 3 milyon 350 bin TL değerindeki UNİKOP Enerji Evi Projesinin başladığını söyledi. 
KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı ve Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür arasında Niğde Üniversitesi Senato Salonunda protokol imzalandı.

Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür proje ile ilgili yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “Dünyanın birçok gelişmiş ülkesinde temiz enerji sistemlerinin geliştirilmesi ve ticarileşmesi üzerine yoğun çalışmalar devam etmekte olup, bu konuda birçok ileri araştırma merkezi kurulmuştur. Niğde Üniversitesi bünyesinde kurulan Prof. Dr. Nejat Veziroğlu Temiz Enerji Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi enerji alanında yapmakta oldukları Ar-Ge faaliyetleri ile ülkemizde ve dünyada önemli bir konuma gelmiştir. Bu araştırma merkezlerinin temel hedefi ülkemizin enerji ihtiyacının yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarından sağlanması, yerli teknolojilerin geliştirilmesi ve bu teknolojilerin sanayiye aktarılarak katma değeri ve ihraç potansiyeli yüksek ürünlerin yerli üretiminin gerçekleştirilmesidir. 2015 yılında Kalkınma Bakanlığı KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından desteklenen, Prof. Dr. T. Nejat Veziroğlu Temiz Enerji Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi ve Endüstriyel Hammaddeler ve Yapı Malzemeleri Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin yapmış olduğu Ar-Ge faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan ürünlerin kullanıldığı ve tüm enerjisini temiz enerji teknolojilerinden sağlayan sürdürülebilir UNİKOP Enerji Evi Projesi başlamıştır. UNİKOP Enerji Evi Projesinde, Niğde Üniversitesi yerleşkesine yapılacak olan yaklaşık 200 m2 kapalı alan ve 150 m2 yeşil alana sahip güneş enerjisi kaynaklı 20 kVV’lık kesintisiz elektrik üretecek tamamen çevreci bir sistem dizaynı ve kurulumu yapılacaktır" dedi.

Sistemle ilgili bilgiler veren Görür, "Sistem güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştüren PV(Güneş Pilleri) panelleri, suyu hidrojen ve oksijene ayıran elektrolizör, hidrojen ve oksijen depoları ve güneş enerjisi yeterli olmadığı veya güneşin olmadığı gece süresince elektrik üretecek yakıt pili ve ilgili kontrol sistemlerinden oluşacaktır. Elektrolizör ünitesinden üretilen medikal oksijen UNİKOP Enerji Evinin havalandırma kanallarından verilerek ortamın konfor şartlarında kalması sağlanacak ve artan oksijen kampüs alanında bulunan merkezi çarşıya ve araştırma merkezi havalandırma kanallarına verilerek ortam konfor şartlarına getirilecektir. Sistemde kullanılacak güneş panelleri, PEM elektrolizörü ve katı oksit yakıt pili proje kapsamında üretilerek sistem haline getirilecektir. Niğde Üniversitesinde geliştirilen elektrolizörün en önemli özelliği yüksek basınçta çalışması ve hidrojen deposuna direkt olarak bağlanabilmesi ve dolayısıyla gürültülü ve pahalı kompresörlerin kullanımına ihtiyaç duyulmaması, katı oksit yakıt pillerinin ko-jenerasyona (ısı ve elektrik enerjisi üretimi) olanak tanımalarından dolayı da güneş olmadığı zaman binanın hem elektriğini hem de ısı ihtiyacını karşılayabilecek olmalarıdır. Ayrıca yapılacak binada Faz Değiştiren Maddeler kullanılarak, binanın ısıtma ve soğutma yükü azaltılarak sıcaklık kontrolü sağlanacaktır. Kurulması planlanan sisteme gelen güneş ışınımı, PV’lerden üretilen elektrik, elektrolizörün ürettiği hidrojen ve oksijen ile yakıt pilinden elde edilen elektrik devamlı olarak kaydedilmek suretiyle sistemin tekno-ekonomik analizi ve uygulanabilirliği konusunda da veri oluşturulacaktır” diye konuştu.

Rektör Görür: “Niğde Üniversitesi Kampüs alanında tamamlanacak olan UNİKOP Enerji Evi; inşaat sektörü için yüksek enerji verimliliğine sahip örnek bir yaşam alanı olacağından, kalkınma ve dünya barışının sağlanmasında temel itici gücün enerji olduğu bilinciyle, üniversitemizde yapılan ve yapılacak olan çalışmalar da bu proje ile ivme kazanabilecektir” dedi.

KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı ise yaptığı açıklamada: “İhtiyaç duyduğumuz enerjinin ülkemizde üretile bilmesi için bunun öncelikli olarak Ar-GE’sini akabinde Karakterizasyonu bölgemizde ülkemizde geliştirilmesi gerekiyor. Bu noktada bizim geçen yıl yatırım programına aldığımız enerji verimliliği uygulama alanları araştırmasını bilinçlendirme faaliyetleri projemiz vardı. Bu kapsamda bölgemizde enerji verimliliği uygulanabilir mi yenilenebilir enerji kaynaklarının nasıl yaygınlaştırabileceğine yönelik araştırma yaptık. Ne tür projeler desteklenebilir diye. Bu noktada bölgemizin en ileri durumdaki araştırma merkezlerin ar-ge çalışmaları Niğde Üniversitesinde yürütüldüğünü gördük. Bu anlamda bize çok güzel proje talepleri oldu. Niğde Üniversitesi kendi enerjisini kendi üreten ürettiği enerjiyi depolayarak enerji üretemediği dönemlerde kullanabilen ilk başta bir öğrenci kulübü olarak başlamıştı bu proje ilerleyen aşamalarda bunun ticari olarakta yaygınlaştırılabilecek bir model olması açısından işin ticari olarak faaliyet verebilecek bir birime dönüştürülmesi gündeme geldi ve bir kafeterya olarak hizmet vermesi düşünülen Niğde Üniversitesi UNİKOP evi projesi ortaya çıkmış oldu. Biz KOP idaresi olarak 2015 yılında 1 milyon tl civarında bir ödenek tahsis edilmişti ama bu ödenek bu yıl itibaren bunu ödenek olarak aktarmaya başlayacağız. Toplam bütçemiz bu proje için 3 milyon 350 bin lira civarında olacak. 2017 yılı içerisinde proje herhangi bir mani olmazsa tamamlanmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu. konuştu.


Editör: TE Bilişim