Niğde Türk Ocakları Başkanlığı tarafından  yapılan basın açıklamasında “Maarifinizin çözüm bekleyen yığınla sorunu ortada dururken,  çok acil bir meseleymiş gibi bu konunun öncelikle ele alınması doğru bir tercih değildir.” denildi.

Millî Eğitim Bakanlığı’nın 19 Mayıs törenlerine ilişkin genelgesinin oluşturduğu tepkiler üzerine yapılan açıklamalarda, amacın bu bayramın kutlanmasının engellenmesi olmadığı ifade edildi. Ancak bu sözlerin kamuoyunda oluşan kuşku ve tedirginliği giderdiği söylenemez. Çünkü genelge muğlâktır ne yapılmak istendiği açıkça belirtilmemiştir. Maarifinizin çözüm bekleyen yığınla sorunu ortada dururken,  çok acil bir meseleymiş gibi bu konunun öncelikle ele alınması doğru bir tercih değildir.

Genelgeyi savunma görevini coşkuyla üstlenen ve düşünce yapıları, zihniyetleri bilinen kesimlerin öteden beri millî bayramların kutlanmasından rahatsızlık duydukları, bunları faşizan ve militarist gösteriler olarak nitelendirdikleri, kaldırılmasını istedikleri biliniyor. Bu görüş sahiplerinin esas amacı toplumun özellikle gençliğin millî tarihimizle ilgilerini olabildiğince azaltmak, milli kahramanlarımıza duyulan sevgi ve saygıyı gönüllerinden silmek, millî zaferlerimizi önemsiz göstermek suretiyle zihinlerde kendi fikir ve ideolojilerini ikame edecekleri bir alan açmaktır.

Maarifimizin meseleleri Türkiye’nin en hayati ve öncelikli konularından biridir. Anaokullarından üniversitelere kadar eğitim sistemi tıkalı durumdadır. Öğretmenlerin maddi şartları son derece yetersizdir. Mesleğin geleneksel saygınlığını, onurunu sürdürecek ortam bulunmadığından öğretmenlik kerhen yapılan bir meslek konumuna gelmiştir. Öğrencilere iyi eğitim verilemediğinden en büyük imkânımız ve geleceğimizin güvencesi olan genç nesilleri kaybetme tehlikesiyle karşı karşıyayız.

 

Bu iç karartıcı tablonun varlığı ortada iken bayramların kutlanma şeklinin tartışmaya açılmak suretiyle maarifin hangi meselesine çözüm getirilmiş olacak?  Millî bayramlarımızın tarihî,  kültürel ve sosyal anlamlarına uygun şekilde işlevlerini yerine getirebilmeleri amacıyla şekil yönünden bazı düzenlemelerin yapılması gerekebilir. Ancak bu yapılırken konunun esas amacından saptırılmaması şarttır. Bu konu Devlet’in kuruluş felsefesini, temel esaslarını, millî yapısını değiştirmeye yönelik bir vesile olarak kullanılmamalıdır.

TÜRK OCAKLARI NİĞDE ŞUBESİ 


Editör: TE Bilişim