Kamusen’e Bağlı Türk Eğitim-Sen il temsilcisi İhsan Uğraş Etik ilkeler yasası ile ilgili yazılı basın açıklaması yaptı.

 

Başbakanlık, öğretmenler için etik ilkeler taslağı hazırladı. Bu taslakta yok yok. Dedikodu yapma. Öğrencilerine ideolojik davranma. Öğrenciyi küçük düşürme. Kötü muamele yapma, derse geç kalma, hediye alma.

Bugüne kadar öğretmenleri aşağılayan, küçük düşüren, rencide eden ne varsa yapan siyasi erk sonunda böyle bir taslağa da imza attı.

 Bu anlayışa YUH OLSUN!

 Öğretmeni bu kadar değersizleştiren bir siyasi erk, bir Milli Eğitim Bakanı olduğu müddetçe eğitim camiası daha neler neler yaşayacak kimbilir..? 

 

Demek ki bu ülkeyi yönetenlerin gözünde öğretmenler dedikodu yapan, ideolojik davranan, öğrenciyi küçük düşüren, onlara kötü muameleler yapan, derse geç kalan, sürekli öğrencilerinden hediye alan kişiler olarak görülüyor. Tüm öğretmen camiasını töhmet altında bırakanları, onlar için böylesine onur kırıcı, itibar zedeleyici bir taslak hazırlayanları KINIYORUZ.

Peki acaba bu ülkeyi yönetenler ve Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer biz öğretmenlerin gözüyle nasıl değerlendiriliyor. Türk Eğitim-Sen olarak Başbakan ve Milli Eğitim Bakanı için ETİK İLKELER YASASI hazırladık. Bakın bu yasada neler var neler…

İŞTE TÜRK EĞİTİM-SEN’İN ETİK İLKELER YASASI!

ÖRNEK OL: Tutum ve davranışlarınla, sarfettiğin sözlerle örnek ol. Öğretmenleri küçük düşürücü, aşağılayıcı, yaralayıcı ifadeler kullanma, kelimelerini özenle seç.

KAVGACI OLMA: Muhalefete ve seninle aynı düşünmeyenlere karşı ‘Ali kıran baş kesen’ olma. Onların sesine kulak ver, üslubuna dikkat et.

MAKAMINI KENDİ ÇIKARLARIN İÇİN KULLANMA: Makamını kendi kişisel menfaatlerin, hırsların için kullanma. Bu koltukların geçici olduğunu unutma.

ADİL OL: Ülkenin tüm insanlarına karşı adil ol. Bu ülkenin büyümesinden adil bir şekilde pay dağıt. Amacın zengini daha zengin yapmak değil, orta ve alt gelir grubunun yaşam seviyesini yükseltmek olsun.

ÖĞRETMENE KILIK KIYAFETİNE ÖZEN GÖSTER DİYECEĞİNE, ÖĞRETMENLERE, MEMURLARA KIYAFET ALABİLECEĞİ ÜCRETİ VER:Kamu çalışanlarına insanca yaşacağı bir oranda zam yap. Çalışanları gülünç zam oranlarına mahkum etme. Onların ek ödemelerine göz dikme. Öğretmenlere ‘kılık-kıyafetine özen göster’ diyeceğine, onlara kılık-kıyafet alabileceği, kendini geliştirebileceği, çocuklarına iyi bir eğitim sağlayabileceği, evini geçindirebileceği ücreti ver. Sen her gün bir takım elbise giyerken, bu ülkenin çalışanlarının her gün aynı takım elbiseyi giymesine göz yumma.

ÖĞRETMENLERİN KAÇ GÜN TATİL YAPTIĞINDAN HABERDAR OL. ONLARI AZ ÇALIŞAN, ÇOK TATİL YAPAN, ÇOK KAZANAN KİŞİLER OLARAK LANSE ETME: Bu ülkede öğretmenlerin kaç gün tatil yaptığını, öğretmenlerin kaç saat derse girdiği, ne kadar ek ders ücreti aldığını iyi araştır. Onları az çalışan, çok tatil yapan, çok kazanan meslek grubu olarak gösterme, toplumu yanlış yönlendirme. Haksız, mesnetsiz açıklamalarına bir son ver. Öğretmenleri hedef tahtası yapma.

YANDAŞLARINA ÇIKAR SAĞLAMA, İDEOLOJİK DAVRANMA: Kendine yakın sendikaları destekleyip, onları hormonlu bir şekilde büyütme. Tüm sendikalara eşit mesafede ol, seni eleştiren sendikalara kulak ver. Yandaş sendika üyelerine makam, mevki verme. Çalışanların tehditle yandaş sendikalara üye yapılmasına engel ol.

TEHDİT ETME: İnsanları “Bizim takımımızdan olmayan yöneticinin bizimle çalışma zorunluluğu yok. İsteyen istediği yere gitsin’ gibi sözlerle tehdit etme. Herkese karşı kucaklayıcı ol, eleştiriye açık ol.

VERDİĞİN SÖZÜ YERİNE GETİR: Devlet adamı verdiği sözü mutlaka yerine getirir. İnsanların umutlarıyla, gelecekleriyle oynamaz. Söz namustur. Bugün bir söz verip, yarın unutmak devlet adamı ciddiyetiyle bağdaşmaz. Dolayısıyla verdiğin her sözün arkasında ol. Hiçbir zaman sözünü çiğneme.

MEMURLARIN YAŞAM ŞARTLARIYLA İLGİLİ DOĞRU BİLGİLER VER: Memurların iki arabası olduğunu söyleyerek, insanları yanıltma, memurlar hakkında yanlış bir izlenim uyandırma. Memurlar bırak iki arabayı evine ekmeği zor götürürken, onları rantiyecilerle karıştırma.

AİLELERİ PARÇALAMA, SAĞLIK SORUNLARI YAŞAYANLARA, YÜKSEK LİSANS YAPMAK İSTEYENLERE KARŞI MERHAMETLİ OL: Özür grubu tayinlerini yılda bir kereye düşürerek, insanları mağdur etme. Çocukları analarından, babalarından ayırma, sağlık sorunları yaşayanlara karşı taş kalpli olma, yüksek lisans yapmak isteyenlerin önüne engeller koyma. 

 ÖĞRETMENİNE SALDIRANLARA KARŞI KAYITSIZ KALMA. ÖĞRETMENLERİ KORU,  KOLLA: Öğretmenlerin uğradığı şiddet karşısında üç maymunu oynama. Onların can güvenliğini sağla. Öğretmenlere yapılan saldırıları evinde bir elinde çayın, diğer elinde kumandanla dizi seyreder gibi seyretme.

KARİYER VE LİYAKATİ OLMAYANLARI ÜST MEVKİLERE GETİRME, TORPİL YAPMA: Kariyer ve liyakate sahip olmayanları üst mevkilere getirme. Torpili hayatından çıkart. İşten anlamayanı, bilgisi olmayanı değil, hak edeni yücelt.    

OLDU BİTTİYE GETİRME, BEN YAPTIM OLDU DEME: Bu ülkenin geleceğini çok yakından ilgilendiren meseleleri kendi çıkarların ve ideolojik saplantıların doğrultusunda çözmeye çalışma. Oldubittiye getirme, ‘ben yaptım oldu’ deme. Sonuçlarını iyi hesap et.

ATAMASI YAPILMAYAN ÖĞRETMENLERE KULAK VER: İktidara geldiğinizde 72 bin atama bekleyen öğretmen varken, bugün 350 bin öğretmenin atama beklediğini unutma. İhtiyaca uygun sayıda atama yap. Gerekiyorsa Maliye Bakanlığına karşı kazan kaldır. Atama bekleyen öğretmenlere başka işleri adres göstereceğine, bu soruna akılcı çözümler üret.

İNSANLARI 500-600 TL’YE ÇALIŞTIRARAK SÖMÜRME, EĞİTİMİN KALİTESİNİ DÜŞÜRME: Ücretli öğretmenliği getirip, insanları 500-600 TL ile çalışmak mecburiyetinde bırakma. Eğitimin kalitesini düşürme, verimli bir eğitim için sadece kadrolu öğretmen istihdam et.

 

          Umuyoruz ki bu ülkeyi yönetenler hazırladığımız etik ilkeler yasasından ders çıkarır ve öğretmenler için hazırladıkları bu insanlık dışı, gurur kırıcı, üçüncü dünya ülkelerine has olan taslağı geri çeker. Herkes kendini aynada görmeli, çuvaldızı biraz da kendine batırmalıdır.

 

Editör: TE Bilişim