Türk Eğitim-Sen Niğde Şube Yönetimi, Niğde Milli Eğitim Müdürü Celalettin Ekinci’nin daveti üzerine, görüşülecek eğitim sorunlarını içeren bir dosya hazırladı ve geçtiğimiz gün hazırlanan dosyayı İl Milli Eğitim Müdürü Celalettin Ekinci’ye yaptıkları ziyaret sırasında verdiler.


İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ DAVET ETTİ, İHSAN UĞRAŞ DOSYAYI SUNDU

Ziyaret sırasında sorunları ve çözüm önerilerini de görüşen Türk Eğitim-Sen Niğde Şubesi Başkanı İhsan uğraş,  dosya içeriğini başlıklar halinde paylaştı.

  •  “Bu Benim Eserim” uygulaması zorunlu mu, yoksa isteğe bağlı mı? Eğer zorunlu değilse, neden zorunlu olarak katılım isteniyor?

 

  • Dönüştürülen okullardaki branş öğretmenleri norm kadro fazlası olacak. Norm kadro fazlası olan branş öğretmenlerinin mağduriyetlerinin giderilmesi için nasıl bir çözüm önerisi düşünülüyor?

 

  • Norm kadro fazlası olan öğretmenlerin öncelikle eğitim bölgesi içine atanma durumu var. Akabinde re’sen atanmaları söz konusu. Re’sen yapılacak atamalar aile bütünlüğünün bozulmasına neden olabilecek bir uygulamadır. Türk Eğitim-Sen olarak re’sen atanmalara karşıyız. Tercihlerine atanamayan öğretmenlerin kadroları ile re’sen atamaları yapılmamalı, görevlendirme ile en az bir yıl, kadrolarının çalıştıkları okullarında kalması sağlanmalıdır.

 

  • Norm kadro fazlası olan okul müdürü ve müdür yardımcısı atamaları, normal müdür ve müdür yardımcısı atamalarından önce mi, yoksa sonra mı yapılacak?

 

  • Müdür ve müdür yardımcılığı sınavına girip başarılı olanların atamaları ne zaman yapılacak?

 

  • Bazı branşlarda yeterli ders veya öğrenci olmasına rağmen, branş öğretmenleri norm kadro fazlası gösterilmiştir. (TOKİ Orta Okulunda 38 (otuz sekiz) saat Beden Eğitimi dersi vardır. 6 (Altı) saatine müdür yardımcısı girmektedir. Geriye 32 (Otuz iki) saat Beden Eğitimi dersi kalmasına rağmen bir tane Beden Eğitimi öğretmeni norm kadro fazlası gösterilmiştir. İçmeli Şehit Davut Yıldız İlkokulu’nda 16 (on altı) öğrenci olmasına rağmen, okul öncesi öğretmeni norm kadro fazlası gösterilmiştir.) Bilgilerin güncellenerek norm kadroların en güncel bilgilere göre tespit edilmesi gerekmektedir.

 

  • Köy ve kasaba okullarında çalışan yüksek puanlı öğretmenler dururken, norm kadro fazlası düşük puanlı öğretmenlerin merkez veya merkeze yakın yerlere atanması, ya da sıraların çalıştırılmaması nedeniyle ücretli öğretmenlerin merkez veya merkeze yakın yerlere görevlendirilmesi, köy ve kasabalarda yıllardır çalışan yüksek puanlı öğretmenlerin moral-motivasyonlarını olumsuz etkilemektedir. Ücretli öğretmen görevlendirmelerinden önce il içi sıraların çalıştırılması, ondan sonra açık olan yerlere ücretli öğretmen görevlendirmesi yapılmalıdır.

 

  • Önümüzdeki sene ikinci sınıftan itibaren İngilizce dersleri olacak. Yabancı dili İngilizce olmayan sınıf öğretmenleri bu dersleri nasıl verecek? Sınıf öğretmenleri için İngilizce kursları açılacak mı?

 

  • Orta Okullardaki Bilgisayar Formatör öğretmenleri liselere atandılar. Onun dışındakiler kendi okullarında Bilgisayar Öğretmeni olarak kaldılar. Öğrenciler DYNET’e nasıl girecekler? Okulların bilgisayar laboratuarlarında arızalanan-çöken –bozulan bilgisayarları kim onaracak?

 

  • Okul Öncesi Öğretmenliği ilk atamada Niğde’de sadece 9 (dokuz) ihtiyaç gösterildi. İhtiyaç gösterilen okullar da çok uzak yerlerdi. Hal böyle olunca bir çok okul öncesi öğretmen istedikleri halde ilimize atanamadılar. Ancak, daha sonra Niğde genelinde 45 (kırk beş) okul öncesi ücretli öğretmen görevlendirilmesi yapıldı. Niğde Merkez ve merkeze yakın yerlere ücretli öğretmen görevlendirildi. Kadrolu öğretmen alımı dururken ücretli öğretmen görevlendirilmesi doğru mudur?

 

  • Bazı okullara (özellikle merkez okullara) çeşitli branşlarda ücretli öğretmen görevlendirilmesi yapılmıştır. (Okul öncesi, İngilizce gibi.) Buna karşılık köy ve kasabalarda norm kadro fazlası öğretmenler vardır. Özellikle merkez okullara görevlendirilen ücretli öğretmenlerin görevlendirmeleri iptal edilip, merkez, köy ve kasabalarda norm kadro fazlası olan öğretmenlerin müracaatları buralara alınacak mı yoksa norm kadro fazlası öğretmenlere uzak okullar işaret edilecek veya re’sen atamaları mı yapılacak?

 

  • Bazı okulların suları akmıyor, elektrikleri kesik. Yine bazı okullara hizmetli temin edilemediği için temizlik, kalorifer veya sobaların yakılması ile ilgili sorunlar yaşanmaktadır.

 

  • Altunhisar İlçesi Uluören okulunda inşaat halen devam etmekte, ancak bina içinde çalışma yapılmamaktadır. Kalorifer tesisatı çalışmadığından dolayı öğretmen ve öğrenciler soğukta ders yapmaktadır. Bu okuldan başarı beklenebilir mi? Bu okulumuzda halen öğretmenlere ilk iki haftalık ek ders ödemesi yapılmamıştır.

 

  • Altunhisar ilçesinde öğrenci mevcudu 33 ve üstü olan sınıflar bölünüyor, ancak sınıf mevcudu 32 olursa bölünemiyor. 33 sayısı neye göre tespit edilmiştir?

 

  • Çiftlik İlçesi Divarlı Kasabası’nda Sınıf Öğretmeni bir okula Okul Müdür vekili olarak görevlendirilmiş, birinci sınıflar branşı Sınıf öğretmenliği olmayan bir ücretli öğretmene verilmiştir. Bu son derece yanlış bir uygulamadır. Bu sorunun ivedilikle düzeltilmesi gerekmektedir.

 

  • Misafir öğrenci sorunu, pansiyonlu okulların ortak sorunudur. Merkezde ki lisemizin birinde dokuz ayrı okuldan öğrenci bulunmaktadır. Elbette çocuklarımızın barınma sorunları halledilmelidir. Ancak bu sorun çözülürken başka okullar mağdur edilmemelidir. Dokuz ayrı okulun öğrencisinin bulunması, etüd çalışmalarında sorunlar oluşturmaktadır. Öğrencisi gelen okulların öğretmenlerinin pansiyonda nöbet tutmamaları gerekmektedir. Ayrıca misafir öğrenciler için okul müdürlüğüne misafir öğrencilerin ücretlerinin ödenmesi gerekmektedir.

 

  • Bazı liselerin, özellikle 9. sınıflarda öğrencilerin halen ders kitapları yoktur.  Öğrenciler bu şartlar altında ders görmekte yazılı yoklamalara hazırlanmaktadırlar.

 

  • 2012 yılında Atatürk  Anadolu  Sağlık Meslek  Lisesine ait yeni bir okulun yapımına başlanmıştır. Okula ait yapılan okul ile aynı bahçede kız yurdu yapımı da sürmektedir. Mevcut yurdun geçici kabulü yapılmamasına, yurtta yemekhane kalorifer sistemi sıcak su tesisatı bulunmadığı halde (yeni yapılacak ham binada buz haneden daha soğuk olmasına ve teslim alınmamasına rağmen mevcut arızaların olduğu binada) öğrenciler kötü koşullarda barınmaktadırlar. (Geçtiğimiz hafta içerisinde bir öğrenci bozuk fotoselli musluklardan dolayı su olan koridorda düşerek kafasını çarpmış vücudunda kırıklar meydana gelmiştir). Ayrıca bu yurdun iş ve işlemleri okul idaresi tarafından gerçekleştirilmesine rağmen halen yurdun okula tahsis edildiğine dair resmi bir yazı yoktur. Mevcut olumsuz durumlara rağmen misafir öğrenci kayıtları yapılarak öğrenciler barındırılmıştır. Bu yurdun okula ait olacağı söylenirken (yurda yerleştirme esaslarına göre önceliğin okul öğrencilerinin olması gerekmektedir.) okul öğrencisi olmayan 204 öğrenci (200 kişilik kapasiteli ) misafir olarak yerleştirilmiştir. Okulun kendi öğrencileri barınma ile ilgili olarak sorunlar yaşamaktadır.

 

  • Milli Eğitim Bakanlığı norm kadro yönetmeliğinin 11. Maddesinde, “genel bilgi ve meslek derslerinde 6-31 saate bir norm kadro verilir” denmektedir. Okulda on dört saat Coğrafya dersi olmasına rağmen, ders öğretmeni norm kadro fazlası gösterilmiştir.

 

  • Yine aynı okulda 10'ar saat fizik, kimya, biyoloji dersi olmasına rağmen ihtiyaç listesinde kimya ve biyoloji branşlarına yer verilmiş,  fizik branşı  ihtiyaç olarak gösterilmemiştir.

 

  • Köy ve kasaba okullarında çalışıp merkezde ikamet eden öğretmenlere sınav görevi verilmemektedir. Bu öğretmenlere sınav görevi verilmemesinin sebebi nedir? Bununla ilgili bir çalışma yapılacak mı?

 

  • İnançları gereği baş örtü kullanan çalışanlara karşı Türk Eğitim-Sen’in olumsuz tutum ve davranışının olması mümkün değildir. Siyasal veya provakasyon amaçlı olmamak şartıyla Türk Eğitim-Sen, inancı gereği baş örtüsü takan personelin her zaman yanında yer alır. Konu ile ilgili Hükümetin yapacağı çözüm konusundaki yasal düzenlemeye de her zaman destek verir.

 

     * Aldığımız duyumlara göre bazı ilçelerimizde İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri, bazı                 sendikaların ilçe temsilcileri ile okulları ziyaret etmektedir. Bu tür davranış yasa gereği de suç teşkil etmektedir. İlçe Milli Eğitim Müdürleri’nin bu konuda uyarılarak daha hassas ve tarafsız davranmaları sağlanmalıdır



Editör: TE Bilişim