Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) geride kaldı. Artık gözler sınav sonuçlarına çevrildi. Adaylar bir yandan sınav sonuçlarını beklerken, diğer yandan hangi üniversite ve bölümü seçeceklerini düşünüyorlar. Bu noktada devreye giren birebir eğitimin online adresi inekle.com,  üniversite adaylarına yönelik “Deneyim Paylaşımı” seçeneği sunuyor. Sitede, yer alan “Deneyim Paylaşımı” seçeneği ile üniversite adayları, sitede ders veren üniversite öğrencilerinden, üniversiteleri, bölümleri, kampüs hayatı, yurt seçimi gibi konularda da bilgi alabilecek ve daha bilinçli tercihler yapabilecekler.


Geçtiğimiz 2 hafta sonunda yapılan LYS’nin ardından binlerce üniversite adayı sınav sonuçlarını beklemeye başladı. Adaylar, sınav sonuçlarını beklerken, aynı zamanda hangi şehirde okuyacaklarını, hangi üniversite ve bölümü seçecekleri konusunda tereddüt yaşabiliyorlar. Bu noktada
inekle.com, üniversite adaylarının yardımına koşuyor. Üniversite adaylarının tek yapması gereken, sitede yer alan ders listesinden “Deneyim Paylaşımı” seçeneğini seçmek. Adaylar, bu işlemin ardından Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi öğrencisi öğretmenlerinin, üniversite hayatına yönelik deneyimlerini dinleyebiliyorlar. Bu deneyimler arasında, üniversiteler, bölümler, kampüs hayatı, yurt seçimi, şehir hayatı gibi konular yer alırken, üniversite adayları istedikleri ve cevabını merak ettikleri soruları da bu görüşme esnasında yöneltebiliyorlar.

Tercih sırasında bunlara dikkat edin

Tercih dönemine biraz daha var ancak sınavın bitmesiyle öğrenciler ve veliler için telaş şimdiden başladı. inekle.com’un Eğitim Danışmanı Emre Solmaz, üniversite adaylarına tercih yaparken akıllarında tutabilecekleri öğütlerde bulundu. Solmaz’ın önerileri şöyle:

·         Tercih yaparken puanınızı değil sıralamanızı ve yüzdelik diliminizi dikkate alın. Çünkü katsayılar her sene soruların yapılabilirliği gibi faktörlerden etkilenirler. Ancak sıralama gerçekçi bir tahmin yapmanıza yardımcı olabilir. 

·         Tercih edeceğiniz üniversite bir vakıf üniversitesi ise direkt olarak okulun öğrenci işlerinden ve okuyan öğrencilerinden okula dair bütün detaylarını öğreniniz. Çünkü her vakıf üniversitesinin kuralları farklıdır. Eğitim ücretlerinin yıllık artışında hangi yöntemin kullanıldığını öğrenin. Örneğin bazı vakıf üniversiteleri Tefe-Tüfe’yi geçmeyecek şekilde ücret artışı yaparken bazı üniversiteler okul bütçesi göz önüne alınarak artış yapar ki bu da son derece ucu açık bir tanımlamadır.

·         Meslekleri gerçek anlamda öğrenin mümkünse o meslek gruplarından profesyonel insanlarla konuşun. 

·         Genel olarak şu bölümün iş alanı yok mezunları iş bulamıyor klişesini ciddiye almayın. Çünkü meslek kadar işi size buldurtan sizsinizdir. 

·         “Çok da içimden gelmiyor” dediğiniz hiçbir bölümü tercih etmeyin ve bir kez daha sınava hazırlanmaktan korkmayın. Çünkü bir yıl uzun ömrünüzde çok kısa bir süredir ve verimli bir çalışmayla 80 binlikten ilk 10 binlik seviyesine kadar çıkabilirsiniz.

inekle.com

www.inekle.com” bir sosyal sorumluluk projesi. Platform, bir yandan üniversite öğrencilerine ekstra cep harçlığı sağlarken diğer yandan da birebir ve canlı eğitim desteğini Türkiye’nin dört bir yanındaki öğrenciler için mümkün kılıyor. inekle.com’da öğrencilere destek verenler Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nde okuyan üniversitelilerden oluşuyor. Sistem tek fiyat üzerinden işliyor. Öğrenci her bir dakikalık ders için 25 kuruş ödüyor. Dakika bazında yapılan ücretlendirme yapısı sayesinde bir seans 5 dakika da sürebiliyor, 1 saat de daha fazla da. Seans süresi kadar dakika öğrencinin hesabından eksilirken, buna denk gelen TL miktarı da üniversitelinin sistemdeki hesabına aktarılıyor. inekle.com herhangi bir komisyon almıyor.



Editör: TE Bilişim