Eğitim 2023 Derneği SBS ve LYS öncesi öğrencilere ve velilere tavsiyelerde bulundu.

 

Eğitim 2023 Derneği Genel Merkez yöneticilerinden Gazi karabulut, “Sınavlarda, bilgi kadar  heyecanı kontrol etme, son günlerde yapılacak olanlar ve veli tutumlarının da önemli olduğunu” belirtti. Karabulut, konu ile ilgili yaptığı açıklamalarda hem öğrencilere hem de velilere bazı tavsiyelerde bulundu. “Özellikle son hafta içinde hem öğrencilerin hem de velilerin sergilediği yanlış yaklaşımların başarıyı gölgelediğini” belirten Karabulut, özellikle velilere yönelik olarak şu açıklamalarda bulundu:

            “Sınava kısa bir süre kaldığında evdeki düzen ve genel hava “her zamanki gibi” olmalı. Örneğin sınava bir hafta kala annenin çocuğuna en sevdiği yemekleri yapması bile olağanüstü davranma anlamına gelir.

 Birçok öğrencimiz sınavdan başarılı bir sonuç alamama durumunda anne ve babalarının kendilerine yönelik sevgi ve güvenlerini kaybedeceklerini düşünmektedirler. “Başarılı olursam beni daha çok severler” düşüncesi onları strese sokmaktadır. Başarılı ya da başarısız her şartta onların yanında olabileceğimizi onlara hissettirmeliyiz.

Okursan hem kendini hem de bizi kurtarırsın” türünde yaklaşımlarda bulunmayın: Toplumdaki maddi kaygılar“iyi bir meslek” düşüncesini de beraberinde getirmektedir. Bunun yerine çocuğu kapasitesi doğrultusunda değerlendirin.

Anne ve babaların “sana güveniyorum” ifadesini öğrenciler genelde “senden bekliyorum” şeklinde algıladıklarından. Bu ifadeyi sıkça kullanmak kaygıyı artırabilmektedir. Eğer çocuğunuzun gerçekten çalıştığını gözleyebiliyorsanız “ne kadar emek harcadığını görüyorum, hiçbir emek karşılıksız kalmaz” demek daha etkili olabilir.

Bazı anne ve babalar bu dönemde çocuklarının yeni kaygılar yaşamaması için her istenileni yerine getirme çabasına girebilirler. Bu tutum yanlışları beraberinde getirir. Ve ardından “Onun için her şeyi yapıyoruz ama yine de olmuyor, ben nerede hata yaptım” tarzında yakınmalar başlar.

 Anne babalarda çok sık gördüğümüz bir davranış türü de belki motivasyon amaçlı başvurulan, ama asla motivasyon oluşturmayan, çocuğunun başarısını yakın çevredeki diğer çocukların başarısıyla karşılaştırma eğilimidir. “Komşunun çocuğu gece yarılarına kadar çalışıyormuş, onların maddi durumu da iyi değil, ama çocuk zehir gibi, nasıl da çalışıyor, sen neden çalışmıyorsun anlamıyorum, yediğin önünde yemediğin arkanda yine de seni çalıştıramıyoruz” türünde bir konuşma genellikle tartışmayla biter. Çocuğunuzu sadece kendisiyle karşılaştırmalısınız.

Yine sınav öncesinde iyi dilek temennilerine kapalı olun. Dost ve akrabaların son bir haftada artan “inşallah başarırısın” gibi telefon ve temenniler öğrenciyi strese sokar.

Bir de sınavdan önceki gece ve sınav sabahı öğrencilerin alışkın olmadığı yiyeceklerden uzak tutulması gerekir. Ve sabah sınav var, diye erken yatmasına sebep olmayın.

Sonuç ne olursa olsun sınav bittikten sonra çocuğunuz ile birlikte güzel vakit geçirip onu karşılıksız sevdiğinizi gösterin.”

Sınava hazırlanan çocuklarla ilgili de “son haftaları bol soru çözerek ve anlaşılmamış konularla ilgili genel tekrarlar yaparak” geçirmelerini tavsiye eden Karabulut “Son iki haftanın deneme sınavları ile geçirilmesi, kısa süreli yürüyüş sporlarının yapılması, sıcak havalardan dolayı su tüketimi ve sağlıklı beslenmeye dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca kısa süreli arkadaş sohbetleri, temiz hava, yatmadan önce yapılacak genel tekrarlar faydalı olur.” Dedi.

 

Editör: TE Bilişim