Üniversitemizde “Şiddet İçerikli Video Oyunlarının Çocuklar ve Gençler Üzerindeki Etkisi ” Konulu Konferans.


Üniversitemiz tarafından düzenlenen ve Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Fakültesi Kriminoloji Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Osman DOLU’nun konuşmacı olarak katıldığı “Şiddet İçerikli Video Oyunlarının Çocuklar ve Gençler Üzerindeki Etkisi” konulu konferans Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Konferansa, üniversitemiz Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Murat Alp, Prof. Dr. Mustafa Bayrak, Askerlik Şube Başkanı Personel Yarbay Kadir Okyay,  İl Emniyet Müdürü Ali Doğan Uludağ, Polis Meslek Yüksekokulu Müdürü Mehmet Karaca, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Medyanın çocuklar ve gençler üzerindeki etkilerine değinerek konuşmasına başlayan Dolu ; “Bilimsel bulgulara göre, piyasada bulunan tüm video oyunlarının % 98’i en az bir şiddet unsuru içeriyor. Yarıdan fazlasında ise ciddi şiddet ve öldürme sahneleri bulunuyor. Medyadaki şiddet içeren unsurlar da gençler ve çocuklar arasında şiddete başvurma ve saldırgan olma eğilimi yaratıyor. Ayrıca şiddet içeren oyunlarda kanlı sahne sayısı arttıkça saldırgan ve düşmanca davranışlar gösterme ihtimali de yaygınlaşıyor” dedi.

Şiddeti görmenin uzun vadeli dört etkisi olduğunu belirten Dolu, çoğu insanın şiddet seyrettiğinde hemen şiddet uygulayan birisi haline gelmediğini ancak bu tür şiddet videoların izlenmeye devam edilmesi halinde saldırganlaştırıcı, mağdur olma, karışmama ve tat alma etkilerinin önüne geçilemeyeceğini belirtti.

Yapılan meta- analitik araştırma sonucu şiddet içerikli video oyunlarının fiziksel uyarıyı, saldırgan düşünceleri, saldırgan duyguları artırdığını ve sosyal davranışları azalttığını vurgulayan Dolu, şiddet içerikli videoların ve medyanın yıkıcı etkilerinden çocuklarımızı korumak için neler yapılması gerektiği konusunda bilgiler vererek konuşmasını sonlandırdı.

Soru cevap bölümü ile devam eden konferans sonunda Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Murat Alp, Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Fakültesi Kriminoloji Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Osman DOLU’ya teşekkür ederek plaket ve çiçek takdim etti.


 

 

Editör: TE Bilişim