Sivas’ta serbest kıyafet uygulamasına geçilen Selçuk Ortaokulu’nda bu karardar vazgeçilerek yeniden forma uygulamasına dönüldü.






Bu yeni uygulama Sivas’ta da 2013 yılının başlarında bütün okullar tarafından uygulanmaya başladı. Ancak kent merkezindeki Selçuk Ortaokulu, velilerin şikayetleri ve yaşanan bazı sıkıntılar nedeniyle yeniden mevcut kılık kıyafet yönetmeliğini uygulama kararı aldı. Pazartesi gününden itibaren geçerli olan bu değişiklik sonrasında, ortaokul öğrencileri yeniden okul yönetimlerince belirlenen üniformalarını giyinmeye başladı. Aynı okulda eğitim gören ilkokul öğrencileri için ise serbest kıyafet uygulaması geçerliliğini sürdürdü.



ÖĞRENCİLER YENİDEN FORMA GİYDİ / Foto Galeri

Okulun bu kararını değerlendiren öğrenci velisi Hamdi Deliktaş, "Okuldaki tek tip kıyafet olması daha olumlu. Serbest kıyafet olduğunda öğrenciler arasında rekabet oluşuyor. Tek tipte herkes aynı üniformayı giydiği için problem çıkmıyor. Serbest kıyafet olduğunda öğrenciler elbise beğenmiyorlar, birbirleri ile yarış içine giriyorlar. Benim çocuğum da sürekli farklı şeyler giymek istiyordu" dedi. Okulun 6-A sınıfı öğrencisi Selim Genç ise, "Okulun üniforması güzel, nihayetinde fakir arkadaşlarımız var sınıfımızda. Onlarda mutlu olmuşlardır belki bu karara, bilmiyorum. Ama ayakkabılara karışılmamasını istiyoruz" diye konuştu.



'VELİLER İSTERSE FORMAYA GERİ DÖNÜLEBİLİR'

"ÖĞRENCİLER MARKA GİYİNME VE SÜSLENME DERDİNDE"

Konuyla ilgili açıklama yapan Kamu-Sen İl Temsilcisi ve Türk Eğitim-Sen Sivas Şubesi Başkanı Muzaffer Karadağ, "Milli Eğitim Bakanlığımız almış olduğu bir karar ile gelecek öğretim yılından itibaren okullarda serbest kıyafet uygulamasının başlamasına karar vermişti. Yalnız bu uygulama erken başladı. Biz de bu şekilde uygulamanın artı ve eksilerini görmüş olduk. Öğrenciler artık, giyim-kuşam, marka ve süslenme derdine düştüler. Bu uygulama öğrencileri tamamen giyime odaklandırdı. Okulların akademik başarıları geçen yılın bu aylarına göre oldukça düştü. Değerlendirme sınavlarında, yazılı sınavlarda bunu tespit etmek mümkün. Özellikle orta okullarda, küçükte olsa disiplinsizlikler başladı. Liselerde bunun kat be kat fazlası görünmeye başladı. Öğrencilerin arasında kıyafet yarışı başladı, süslenme yarışı başladı, marka yarışı başladı. Bunların verdiği disiplinsizlik nedeniyle istenmeyen olaylar yaşandı. Bütün bunların değerlendirilmesi sonucunda ilimizdeki bir okulumuz okul aile birliği ve velileri de yanına alarak tekrar önceki okul formasına geri döndü. O okulun haklı gerekçelerinden birisi de şu ki; eski yönetmelik hala devam ediyor" dedi.

"BAŞÖRTÜSÜNE EVET, SERBEST KIYAFETE HAYIR"

Öğrencilerin başarısı ve okulların güvenliği için tek tip kıyafetin gerekli olduğunu savunan Karadağ, "İlkokullarda kıyafet serbest olabilir, 5-6 yaşındaki çocuklara etek-kravat uygulaması çok doğru bir uygulama değil. İlkokullarda serbest olsun, ortaokullarda ağır ağır bir kıyafet uygulaması başlasın. İlla pahalı kıyafetler, illa kravat uygulaması olsun demiyoruz. Ama o öğrencinin o okula ait olduğunu hissettiren, disiplini ön plana çıkaran, akademik başarıyı ön plana çıkaran. Öğrencinin giyinmeye süslenmeye değil de derse odaklanmasını sağlayan zorunlu kıyafet uygulamasının olmasını istiyoruz. Liselerde ise eksiksiz, zorunlu, disiplinli bir kıyafet uygulamasını istiyoruz. Öğrencilerin başarısı için de, okulların güvenliği için de bunun gerekli olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

MİLLİ Eğitim Bakanlığı, eski bakan Ömer Dinçer döneminde büyük tartışma yaratan özüre dayalı şubat atamalarından sonra şimdi de kıyafet serbestliği konusunda yeni bir adım atmaya hazırlanıyor. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, velilerden ve eğitim sendikalarından gelen yoğun şikayet üzerine yönetmeliği yeniden inceleme kararı aldı. Özel okullarda, velilerin yüzde 60’ının onayına bırakılan serbest kıyafet uygulamasının devlet okullarında da geçerli olması planlanıyor.

YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİ GÜNDEMDE

Avcı’nın, serbest kıyafetle ilgili şikayetleri veli, eğitim sendikası, okul forması imal eden firmalar, özel okullar ve tüm kesimlerden tek tek dinledikten sonra yönetmeliğin tekrar incelenmesi için talimat verdiği bildirildi. MEB yetkilileri, Avcı’nın, eski Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer döneminde yayınlanan yönetmeliği tamamen değiştirmese de sadece ek bir madde ile özel okullara sağlanan velilerin yüzde 60’nın onayı ayrıcalığının, devlet okullarında da geçerli olması için bir değişiklik yapabileceğini bildirdiler.

DEVLETE DE YÜZDE 60 ŞARTI

Yeni eğitim öğretim dönemi başlamadan söz konusu kararın açıklanacağı belirten MEB yetkilileri, yönetmelikteki “Velilerin en az yüzde 60’nın onayıyla, özel kurumlara ait okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde, okul yönetimlerince okul kıyafeti belirlenir” ifadesinin aynı şekilde devlet okulları için de geçerli olabileceğini söylediler.

TARTIŞMA YARATMIŞTI

Eski Bakan Dinçer’in geçen kasımda yayınladığı genelge tartışma yaratmış ve eğitim sendikaları başta olmak üzere velisinden, özel okuluna tüm kesimlerden tepki çekmişti. Ancak Dinçer, geri adım atmamış ve yönetmeliğin yayınlandığı günden itibaren öğrencilerin okula serbest kıyafetle gidebileceğini bildirmişti.

ÖZEL OKULLAR İSTEMEMİŞTİ

Türkiye Özel Okullar Birliği de serbest kıyafet uygulaması konusunda birçok üye okulda velilere sorduklarını ve “formaya devam” kararı aldıklarını açıklamıştı. Bunun üzerine MEB’den karşı atak gelmiş ve bakanlık il milli eğitim müdürlüklerine gönderdiği bir yazıyla, özel okullara, öğrenci kıyafetini belirlemek için velilerden imzalı belge alma şartı getirmişti.



NİĞDE'DE İMZA KAMPANYASI

Türkiye genelinde başlatılan "Serbest Kıyafet Uygulamasına Hayır" adı altında Niğde'de imza kampanyası başlatıldı.


Niğde'de de Terziler Odası 
Başkanı   Alim Yeşil'in önderliğinde başlatılan kampanyaya Niğdeli vatandaşlardan imza toplamak için Atatürk Meydanı Türk Büyükleri heykellerinin önünde stant kuruldu. 

SERBEST KIYAFET GELDİ NİĞDE OKULLARINDA DİSİPLİN GİTTİ

Okullara serbest kıyafet uygulamasının aylar önceden yürürlüğe girmesine rağmen tartışılmaya devam ediyor. Öğrenciler ve velilerin büyük tepkisine neden olan uygulama konfeksiyoncuların yanında daha çok velilerin tepkisine neden oluyor. Kampanyaya imzaları ile destek veren veliler " Çocuklarımıza her gün elbise giydirmekte sorun yaşıyoruz, Okullarda her gün farklı bir elbise ile gitme çabası yaygınlaştı, bu günden ertesi günün giyilecek  derdine düşülüyor. İyi yada kötü marka giymek de ayrı bir konu, okullarda disiplin zaten azdı şimdi iyice yok oldu. Kimse öğrenci mi değilmi ayırt edemiyor. Kimden zarar gelir kimden gelmez düşünemiyoruz. Sadece kıyafet konusu değil saç konusu da ayrı bir sorun oldu. Ayrıca imamhatip harici okullarda  kız çocukları türbanla derslere  giriyor. Olumsuz bir çok olay yaşanır oldu. Farklı bir çözüm bulsunlar yoksa bu durum böyle gitmeyecek. Hükümet yetkilileri bu kararla eğitimi kaosa dönüştürdü. Bir an evvel serbest kıyafet uygulamasından vazgeçilmelidir " dediler. 

TÜM TÜRKİYE'DE KAMPANYA BAŞLATILDI... HÜKÜMET SAĞIR

Niğde'li vatandaşların büyük destek verdiği imza kampanyası  hakkında bilgi  veren Niğde Terziler Odası 
 
Başkanı   Alim Yeşil, 'Türkiye genelinde bu   uygulama   başlatıldı ve şu ana kadar 50 bin imza toplanmış durumdadır. Bizde Terziler Odası olarak bu   uygulamayı  Niğde'de başlatmış bulunuyoruz. Bu imza kampanyasında hedefimiz bir milyon imzadır. Okul kıyafetinin konumu sadece esnafı ilgilendiren bir konum değil bütün vatandaşları ilgilendiren bir konudur. Hal böyle olunca genel bir destek görüyoruz görüyoruz vatandaşımız sağ olsun bu konuda duyarlı davranıyor" dedi.


Editör: TE Bilişim