Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür, Bosna Hersek’in Mostar şehrinde düzenlenen sempozyum ve çeşitli çalışmalara katılarak ilimize döndü.
Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür, Bosna Hersek’in Mostar şehrinde düzenlenmesi planlanan “3. Uluslararası Balkan Sosyal Bilimler Sempozyumu” ile ilgili çalışmalar yapmak üzere Bosna Hersek’e gitti. Görür, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Alp ile birlikte Bosna Hersek’in Tuzla ve Mostar kentlerinde sempozyum çalışmalarının yanısıra ziyaretlerde de bulundu.
Düzenlenmesi planlanan 3. Uluslararası Balkan Sosyal Bilimler Sempozyumu’nun ayrıntıları ve işbirliği alanları ile ilgili görüşmelerde bulunmak amacıyla Bosna Hersek’te bulunan heyet, 27 Ekim’de Tuzla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Enver Halilović tarafından karşılanarak, Tuzla şehrine geçti. Heyet Tuzla Kantonu’nun Başbakanı Enes Mujić’i de ziyaret etti. Niğde Üniversitesi heyetinin ziyaretlerinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Tuzla Kantonu Başbakanı Enes Mujić yaptığı konuşmada Türk Üniversiteleri’nin desteklerinin kendileri için önemine değindi. Tuzla Kantonu’nun Eğitim Bakanı Mirzeta Hadžić Suljkić ise konuşmasında Niğde Üniversitesi heyetinin Tuzla’da olmasından son derece memnun olduklarını ve işbirliğine her türlü desteği vereceklerini belirtti. Görüşmelerde Rektör Prof. Dr. Adnan Görür, üniversitelerin akademik işbirliği alanları ile Niğde Üniversitesi’nin fiziki, sosyal ve kültürel yapısı hakkında bilgiler verdi. Görür, konuşmasında bir arada bulunmaktan ve gösterilen nezaket ve karşılamadan duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.
Bu görüşmelerin ardından Niğde Üniversitesi Heyeti Tuzla Belediye Başkanı Jasmin Imamović’i de ziyaret etti. Sempozyum ve üniversitelerin işbirliği alanları üzerinde görüşmelerde bulunulan ziyarette Tuzla Belediye Başkanı tarafından Tuzla Kentini tanıtan bir brifing sunuldu. Ardından Tuzla Üniversitesi laboratuarları ziyaret edildi.
Heyet 28 Ekim’de Tuzla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Enver Halilović’in makamında Tuzla Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Rejhana Devišević, Prof. Dr. Mirsad Donlagić ve Genel Sekreteri Jasmina Berbić de bulunduğu görüşmeler yaptı. Rektör Görür, sempozyumun bir ortağının Tuzla Üniversitesi olduğunu vurguladığı konuşmasında ayrıca Niğde Üniversitesi’nin akademik işbirliği anlaşmaları çerçevesinde İtalya’nın Sannio veNapoli Federico II Üniversiteleri ile Haziran 2011’de Niğde’de gerçekleştirilecek olan “İstatistik” konulu yaz okulu ile ilgili bilgilendirme yaparak, Tuzla Üniversitesi’nin de katılımlarını sağladı. Yapılan görüşmelerde Tuzla Üniversitesi Rektörü üniversitelerinin verdiği diplomaların Türkiye’de ki denkliğinin kabulü için Rektör Görür’den destek talebinde bulundu.
Düzenlenmesi planlanan 3. Uluslararası Balkan Sosyal Bilimler Sempozyumu’nun ayrıntıları, işbirliği alanları ve yapılacak organizasyon ile ilgili görüşmelerde bulunmak amacıyla 28 Ekim tarihinde Mostar şehrine hareket eden heyet burada Mostar Cemal Biyediç Üniversitesi’nin Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mirsad Begović, Genel Sekreter Zoran Kazazić, Prof. Dr. Fuat Çatović Uluslararası İlişkiler Sorumlusu Mirsada Behram ve diğer rektör yardımcıları ile görüştü. Rektör Prof. Dr. Suzana Bubić’in annesinin vefatı nedeniyle katılamadığı toplantılarda sempozyumun duyuruları ve üniversitelerin üzerlerine düşen görevler hakkında fikir alışverişinde bulunuldu. Yapılan görüşmelerde organizasyonun dilinin Türkçe ve Balkan Dilleri olacağı, Mostar Cemal Biyediç ve Tuzla Üniversiteleri’nin konferans salonları, teknik altyapı ve tercüman teminini sağlayacağı, Niğde ve Sakarya Üniversiteleri’nin ise tüm organizasyonu yapacağı vurgulandı. Görüşmede iki üniversitenin web sayfasında bu konuda gerekli linklerin verilmesinin önemine de değinildi. Toplantı sonrasında sempozyum anlaşmasına imza atıldı.
Görüşmelerde Niğde’de gerçekleştirilecek olan “İstatistik” konulu yaz okulu ile ilgili Mostar Cemal Biyediç Üniversitesi heyetine de bilgilendirme yapılarak, katılımları sağlandı.
Heyet toplantıların ardından Mostar Cemal Biyediç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suzana Bubić’e başsağlığı ziyaretinde bulundu. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Bubić konuşmasında üniversitelerin işbirliği için atılan imzaların yeni gelişmeler için bir başlangıç olduğunu vurguladı.
Ziyaretin ardından Mostar Cemal Biyediç Üniversitesi’nin laboratuarlarını da gezen heyet üniversitede yapılan çalışmalarla ilgili bilgi aldı.
Heyet, Bosna Hersek’in unutulmaz liderlerinden Aliya İzzetbegoviç ve Boşnak Şehitlerinin, Saraybosna’da bulunan Anıt Mezarını da ziyaret etti.
Niğde Üniversitesi’nin uluslararası alanda tanınırlığını artırmak için çalışmalarını tüm hızıyla sürdüren Rektör Prof. Dr. Adnan Görür, yaptığı açıklamada Bosna Hersek’le olan tarihi bağların son derece önemli olduğunu vurgulayarak, Niğde Üniversitesi’nin sahip olduğu bilgi birikimini paylaşmaya her zaman hazır olduğunu ve üniversitelerin ihtiyaçlarına cevap vermenin kendi görevleri olduğunu söyledi. 
 
Editör: TE Bilişim