Memur-Sen Konfederasyonu Eğitim-Bir-Sen Niğde Şube Başkanı Celalettin Özüdoğru, yeni hükümetin önceliği eğitime vermesi yönünde bir çağrıda bulunarak, “Yeni kurulacak hükümetten ve Meclis’ten, başta sivil anayasa olmak üzere, eğitimin ve eğitim çalışanlarının sorunlarına çözüm üretmesini bekliyoruz” dedi.
 
Özüdoğru, 2010-2011 eğitim-öğretim yılının sona ermesi dolayısıyla bir basın açıklaması yaptı. 24. Dönem Milletvekili Genel Seçiminin tamamlandığını hatırlatan Celalettin Özüdoğru , “Milletimiz tercihini yapmış, seçtiği vekillerini TBMM’ye göndermiştir. Artık verilen sözlerin tutulması beklenmektedir. Sandıktan temsil gücü yüksek, yeni anayasaya meşruiyet sağlayacak bir meclis çıkmıştır. Bu meclisin ilk görevi, meşruiyet debisi yüksek bir anayasa yapmak olmalıdır. Milletimiz, demokratikleşmeyi, özgürlük alanlarının genişletilmesini beklemektedir” diye konuştu.
 
“En Önemli Kazanım Sözleşmelilerde”
Yıllardır sorun olarak devam eden sözleşmeli öğretmenlik uygulamasının doğru olmadığına dair açıklamalarının anlaşılmış olmasının sevindirici olduğunu kaydeden Özüdoğru şunları söyledi:
“Kadro talebimizin başarıyla sonuçlanmasında göstermiş olduğu duyarlılık dolayısıyla Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ediyoruz. Eğitim-Bir-Sen olarak, sözleşmeli öğretmenlerin kadroya geçirilmesi yolundaki mücadelemiz amaçladığımız şekilde sonuçlanmıştır. 2011 yılında eğitim çalışanları açısından en önemli kazanımlardan birisi, sözleşmeli öğretmenlerin kadroya şartsız geçmiş olmasıdır. Ancak kadroya geçişi sağlayan 632 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’den önce sözleşmeli olup kadroya geçen sözleşmeli öğretmenler de kararnamenin verdiği mali, sosyal ve özlük haklardan yararlanmalıdır. Ayrıca 4-C’li olarak sözleşmeli çalışanların da hemen kadroya geçirilmesini beklemekteyiz.
 
“Değerler Eğitimi çok önemli”
Özüdoğru, eğitim sisteminin değerlerden, karakter eğitiminden ziyade test çözmedeki başarıyı kıstas almasının hep tartışma konusu olduğunu belirterek, “Eğitim müfredatının içeriğine mercek tutulmalı, eğitim sistemimiz karakter, ahlak ve değer kazandıran bir formata çekilmelidir” ifadelerini kullandı.
 
“Eğitimcilerin Tahsildarlığı Sona Ermelidir”
 
Eğitim kurumlarına bütçe ayrılmaması nedeniyle Okul Aile Birlikleri vasıtasıyla velilerden aidat ve zorunlu bağış alınmasına hala bir çözüm bulunamadığına dikkat çeken Özüdoğru, “Okul yönetimi, öğrenci, öğretmen ve veli arasına zorunlu bağış ve tahsildarlığın girmiş olması eğitimi olumsuz etkilemeye devam etmektedir. Eğitimde hizmet satın alınarak okullara yardımcı hizmetli personel takviyesi yapılmış olması okul idarelerini biraz rahatlatmış ama takviyenin sınırlı sayıda kalması nedeniyle sorunu kökten çözmemiştir. Okullara bütçe ayrılmalı, eğitim çalışanları tahsildarlıktan kurtarılmalıdır” şeklinde konuştu.
 
“Ek Ders Esaslarına İlişkin Taleplerimiz Hayata Geçirilmelidir”
Milli Eğitim Bakanlığı’nın, sendikalardan ek ders esaslarına ilişkin görüş istediğini ve sendikamızın da bu kapsamda görüşlerini Bakanlığa ilettiğini hatırlatan Özüdoğru, eğitim kurumları yöneticilerinin aylık karşılığı haftada 6 saat derse girme zorunluluğunun kaldırılmasını, ikili eğitim yapan okulların yöneticilerinin ek ders ücretlerinde iyileştirme yapılmasını, şimdiye kadar herhangi bir artış yapılmayan ek ders ücreti saatinin en az 12 TL’ye çıkarılması ve ek ders ücretlerinin vergiden muaf tutularak, vergi matrahına dâhil edilmemesini istedi.
 
“Üniversitelerdeki Antidemokratik Uygulamalar Bitmelidir”
Üniversitelerde yaşanan sorunlara da değinen Özüdoğru , “Üniversitelerde GİH sınıfı çalışanlarının ve akademik personelin sorunlarının çözümü kolay olmamaktadır. Üniversite yönetimlerinin sendikaları paydaş olarak görme ve çözüm ortağı olarak kabul etme alışkanlıkları gelişmemiştir. Antidemokratik uygulamalar üniversite yönetimlerine yakışmamaktadır. Eğitimdeki vesayetin en önemli göstergesi olan özgürlüklerin turnikelere sıkıştırılması alışkanlığından derhal vazgeçilmelidir” değerlendirmesinde bulundu.
 
 
Editör: TE Bilişim