Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Niğde Şube Başkanı Celalettin Özüdoğru’nun Öğretim Elemanlarının Mali Haklarıyla İlgili Basın Açıklaması Yaptı.


Özüdoğru:
 “Üniversitelerimizde Nicel Değil, Nitelik Sorunlar Var.”

   

     Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Niğde Şube Başkanı Celalettin Özüdoğru, yapmış olduğu basın açıklamasında üniversitelerde nicelik olarak bir sorun olmadığını ama nitelik olarak sorunların yer aldığını ifade ederek, “Akademisyenlerin mali açıdan rahatlatılması gerekiyor. Üniversite sayısının artırılması yerine üniversitelerde nitelikli akademisyenlerin yetiştirilmesi, mevcut akademisyenlerin de elde tutulması gerekiyor. Akademik kariyere başlayanlar bakanlıkların açtığı uzmanlık, müfettişlik ve diğer memurluk sınavlarını takip eder durumda olunca burada nitelik boyutu ile yetişmiş eleman bulmak zorlaşıyor. Mevcutları tutalım ve dışarıda yetişmiş olanları da ülkemize getirmenin yollarını arayalım” dedi.

 

   Şube Başkanı Celalettin Özüdoğru, Eğitim-Bir-Sen Genel Merkezinin öğretim elemanlarının mali ve özlük haklarının iyileştirilmesine ilişkin çalıştay yaptığını ve çalıştay raporunun YÖK Başkanlığına iletildiğini söyledi.

 

     Hazırladıkları raporda dünyada akademisyen maaşı ve durumları, üniversitelerimizdeki akademisyenler ve diğer ülkelerle karşılaştırılması ile kamu ve özel üniversitelerdeki akademisyen maaşlarının karşılaştırıldığını kaydeden Gündoğdu, “Bunlar incelendiğinde, kamudaki akademisyenlerimizin maaşları düşük. Çin, Ermenistan, Rusya, Letonya ve Meksika gibi ülkeler bizden geri ama 20’den fazla ülkede bizden ileridedir” diye konuştu.

 

                130 bin öğretim elemanını yakından ilgilendiren raporla ilgili konuşan Özüdoğru, Türkiye’deki akademik personelin ekonomik durumunun Kanada, Güney Afrika, Brezilya, İsrail, Malezya ve Arjantin gibi ülkelerin ardından 20. sırada yer aldığını kaydetti. Dünyanın 17. büyük ekonomisi olmasına rağmen üniversitelerdeki akademisyenlerin mali durumlarının dünyanın gelişmiş ülkelerindeki akademisyenlerle rekabet edilebilir düzeyde olmadığının altını çizen Özüdoğru, üniversitelerdeki akademisyenlerin mali haklarının mutlaka düzeltilmesi gerektiğini dile getirdi. Özüdoğru, “Üniversitelerde görev yapan profesörlere verilen maaşın, 4 bin 702 TL’den 2014 yılı Ocak ayı itibarıyla 5 bin 431 TL’ye çıkarılmasını talep ediyoruz. Doçentlerimize verilen 3 bin 369 TL olan maaşın Ocak 2014 itibarıyla 4 bin 98 liraya, yardımcı doçent maaşlarının da 2 bin 701 TL’den 3 bin 430 TL’ye ve son olarak araştırma görevlilerinin maaşlarının da 2 bin 203 liradan 2 bin 932 liraya yükseltilmesini istiyoruz. Bu rakamlar verildiğinde rekabet eden bir akademisyen ailesine kavuşacağız. Diğer sektörlerle kendini kıyaslayan akademisyenlerin gönlü alınacak. Başbakanımıza ve diğer bakanlarımıza çağrım, bilim üreten üniversite isteğini, 2023 ve 2071 Vizyonu yolculuğunu, bu vizyona uygun maaşlarla yapmalıyız. Geçinemeyen akademisyenden bilime hizmet beklemek çok sağlıklı değil” şeklinde konuştu.


Editör: TE Bilişim