Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezi’nde, Sanat Tarihi Kulübü ve Niğde Yöresi Tarihi ve Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi aracılığıyla, “Niğde’de Türk Mimarisi” adlı konferans gerçekleştirildi. Prof. Dr. Mehmet Özkarcı, tarihi eserlerin bir ülkenin tapusu olduğundan da bahsederek “Çünkü tarihi eserler aynı zamanda geçmiş kuşakla gelecek kuşağın arasında da bağlantıyı kuran en önemli köprüdür” dedi.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Özkarcı’nın konuşmacı olarak yer aldığı etkinliğe, Niğde Vali Yardımcısı Cemil Kılınç, Niğde Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Yiğit, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. İlyas Gökhan ve Prof. Dr. Cahit Tağı Çelik ile fakülte dekanları, davetliler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Prof. Dr. Mehmet Özkarcı konferans konuşmasının başında, şehir monografisi üzerine bir çalışma yapma fikri ile hareket ettiğini belirterek birçok şehir arasından Niğde’yi seçtiğini ifade etti.

“1993 yılında Niğde’yle gönül bağımızı kurduk” diyen Prof. Dr. Mehmet Özkarcı, o yıllardaki ilk incelemelerini Niğde’nin sadece şehir merkezinde bulunan Türk İslam eserleri üzerine yaptığını aktararak, “Tespitlerimize göre 45 tane eser belirledik ve o dönemde yapmış olduğumuz çalışmamızı 2001 yılında Türk Tarih Kurumu’nun yayınları dahilinde Niğde’de Türk Mimarisi adıyla yayınladık” dedi.

Niğde şehrinin, tarih öncesi çağlardan başlamak suretiyle birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını vurgulayan Prof. Dr. Mehmet Özkarcı, “Niğde bir Türk İslam şehri diyoruz çünkü bu tarihi eserlerimiz başta olmak üzere dağlarına, ovalarına varıncaya kadar kendi kültürümüzü yansıtan isimleri vermişiz” diye ekledi.

Editör: TE Bilişim