Niğde Milli Eğitim Müdürü Celalettin Ekinci ilk okula ilk adımını atacak çocukların velilerine ve dikkat edilmesi gereken konuları içeren bir açıklama yaptı.

 

İl Milli Eğitim Müdürü Celalettin Ekinci velilere hitaben yaptığı açıklamasında ;

 

9 Eylül 2013 Pazartesi günü ilkokul birinci sınıfa ilk adımı atacak çocuklarımız için Uyum eğitimi programı başlayacak. İlk kez birinci sınıfa başlayacak çocuklarımız anasınıfından veya ev ortamından ayrılarak daha çok çocuğun bulunduğu ortamlarda bir araya gelecekler. İlk gün bazı çocuklar için kolaydır, kimisi için ise zor olabilir. Bazen çok önemsiz sebeplere bağlı olarak okul hayatı soruna dönüşebilir. Bu dönemde en büyük problem, anne-babadan ayrılmak, ev ortamından uzaklaşmak, yeni ortama uyum sağlamanın getireceği kaygı ve gerilimi yaşamaya bağlı uyumsuzluklar olabilir.

 

Anne-babalar olarak sizler kaygılı olabilirsiniz bu durum çok doğaldır.

 

Sizler kaygılı olduğunuz kadar çocuklarınız da kaygılı olabilir; Ancak bu durumlar geçici ve olağan durumlar olarak değerlendirmeliyiz. Anne-babalar, önce çocuğa kaygı ve endişelerini sormalı. Onu dinledikten sonra korkularının çok normal olduğunu, sadece onun değil her çocuğun bu tür kaygılar yaşayabileceğini anlatıp, çocuğu okula gitmesi için cesaretlendirmeliyiz. Şüphesiz çocuklarımız hepsi duygu dalgalanması yaşamayabilir.

 

Anne-babalar olarak sizler çocuklarımızı emanet ettiğimiz idarecilere, öğretmenlerine, diğer eğitim çalışanlarına güven duymalı ve bu duyduğunuz güveni de çocuğunuza hissettirmelisiniz.

 

İlkokul birinci sınıfa başlayan çocuklarda gözlenebilecek özellikler

 

ü  Çocuklarımız heyecan duyarlar ve yeni şeyler öğrenmeye heveslidirler,

ü  Öğretmenleri tarafından takdir edilmek, onaylanmak ve en önemli kabul görmek isterler,

ü  Kurallara uymakta zorlanırlar, arkadaşlarını, öğretmenini ve dolayısıyla çevresini rahatsız edebilirler,

ü  Duygusal dalgalanmalar yaşarlar, hassastırlar, öfkelenir, davranışlarını kontrol etmekte güçlük yaşarlar,

ü  Bazı öğrenciler korku ve kaygılarına bağlı olarak okula devam etmeme isteği olabilir,

ü  Kendisine, öğretmen ve anne-babasının güven duymasını isterler

 

 

Anne-babalar olarak sizler okula uyum sürecinde çocuğunuza nasıl yardımcı olabiliriz?



ü  Evde yatış ve kalkış saatleriniz birlikte planlayınız ki okula gidiş gelişte problem yaşamayınız,

ü  Okulda kullanacağı, defter kalem silgi, çanta vb. temin ederken onun fikir ve seçimlerini dikkate alınız ki özgüvenin artmasına destek olunuz.

ü  Çocuğunuzun evde ders çalışabileceği bir ortam sağlayınız

ü  Ev ödevlerini yapmasında destek olunuz, ancak onun adına asla ödevlerini yapmayınız ve verilen ödevlerin yapılıp yapılmadığı kontrol edebilirsiniz.

ü  Ödevlerini bitirdikten sonra ders araç ve gereçlerini çantasını koyarak ertesi güne hazırlıklı olmasını sağlayınız.

ü  Okul ya da sınıfta arkadaşları ile yaşaması muhtemel sorunları kendisinin çözmesine fırsat veriniz asla onun adına sizler problemleri çözmeye kalkışmayınız.

ü  Başarılı olduğu alanları ön plana çıkararak kendine güvenmesini,  öğretmenini, sınıfını ve okuluna güçlü aidat duygusu ile bağlanmasını sağlayınız.

ü   Gerektiğinde öğretmeni ve okul çalışanları ile iletişime geçmekten çekinmeyin.

 

Okula uyum sürecinde oluşabilecek problemleri aşmak için sınıf öğretmeni,  rehber öğretmen ve okul idarecileriyle görüşmeli, işbirliği yapmalıyız.

 

Başarılı bir eğitim-öğretim yılı olmasıyla dileğiyle…" dedi. 


Editör: TE Bilişim