Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi  Teknoloji Transfer Merkezi (NİĞDE-TTM) ve Hacettepe Teknokent Teknoloji Transfer Merkezi (HT-TTM)’nin hak sahibi oduğu ve Prof. Dr. Semra İde, Prof. Dr. Tuncay Türkeş, Prof. Dr. Sevgi Bayarı, Doç. Dr. Akın Bacıoğlu, Prof. Dr. Nurhayat Barlas ve Prof. Dr. Nilüfer Cihangir’e ait “Bir Doku Onarım Malzemesi” konulu patent ile Teknofest kapsamında düzenlenen ISIF2019 Uluslararası Buluş Fuarı’nda Bronz Madalya almaya hak kazandılar.

“Bir Doku Onarım Malzemesi” konulu patent, Prof. Dr. Tuncay Türkeş’in yürütücülüğünü yaptığı, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteklenen 214Z049 nolu “Türkiye'nin Doğu Karadeniz Bölgesi ile Tayvan'ın Kuzey Bölümünde Yaşayan Örümceklerin Ağları Üzerine Nano/Mikro Skalada İleri Yapısal Analizler” ve yürütücülüğünü Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nurhayat Barlas’ın yaptığı, üniversitemiz öğretim üyesi Prof. Dr. Tuncay Türkeş’in yardımcı araştırmacı olarak görev aldığı, Hacettepe Üniversitesi BAP koordinatörlüğü tarafından desteklenen, FBA-2018-16615 nolu “Argiope bruennichi Örümcek İpeği Temelli Yeni Tasarım Biyomalzemenin İnce Yapısının Sitotoksik Etkisinin ve Medikal Kullanım Olanaklarının in vitro ve in vivo Olarak Araştırılması” başlıklı projelerin sonucunda elde edilen bilgilerden üretildi.

Buluş, kontrollü biçimde hazırlanan/üretilen Argiope bruennichi türü örümcek ipeği temelli doku iskelesi ve doku onarım malzemeleri ve doğal nanoyapılı malzemeler ve uygulamaları ile ilgili olmakla beraber, Tıp, Farmakoloji, Biyomühendislik, Nanoteknoloji ve Doğal Polimer Bilimi ile ilgili interdisipliner alanlarda ihtiyaç duyulan ve doğrudan kullanılabilecek orijinal tasarım doğal membranlar, yara greftleri, cerrahi iplikler, süngersi film, jel ve mikro toz formunda kulanılabilecek biyolojik doku onarım malzemeleri ile de ilgilidir.

Karadeniz Bölgesinde yaygın olarak rastlanan, laboratuvar koşullarında uzun süre yaşatılıp sağımı periyodik olarak rahatlıkla yapılabilen, fazla miktarlarda, zengin çeşitte (belirli protein içeriklerine sahip, anahat ve kokon formunda) ipek üretebilen Argiope bruennichi örümceği kaynaklı ipek malzemeler üretimde kullanılmaktadır. Bu doğal malzemelerin yüksek mekanik özelliklere sahip olması, üstün biyolojik uyumluluğu, çeşitli bakteri ve mantarlara karşı güçlü biyoaktiviteleri ve zararlı UV ışınlarını soğurma özellikleri bulunmaktadır.

Bu biyo-teknolojik malzemeler dünyada ilk kez modern X-Işını Saçılma (SAXS-WAXS-GISAXS) teknikleri kullanılarak, moleküler ve nano ölçekte kontrollü bir biçimde üretilmektedir ve aynı zamanda kullanım amaçlarına yönelik, bitki kökenli biyopolimer ve biyojeller ile orijinal tasarım kaplamalar da yapılarak bu malzemelerin biyofiziksel ve biyokimyasal özellikleri de geliştirilmiştir.

Editör: TE Bilişim