TÜBİTAK 2250-Lisansüstü Bursları Performans Programı kapsamında yapılan çağrı sonucunda Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarımsal Genetik Mühendisliği Anabilim Dalı Doktora programı öğrencileri Hümeyra Yıldız ve Sevim Döndü Kara Öztürk performans bursuyla desteklenmeye hak kazandı.

Üniversite Fen Bilimleri Enstitüsü Tarımsal Genetik Mühendisliği Programı doktora öğrencisi Hümeyra Yıldız, TÜBİTAK 1002 Hızlı Destek Programı ile desteklenen “Yabani soya türlerinde sentromerik histon H3 (CENH3) proteinine özel poliklonal antikor geliştirilmesi” adlı projede, Sevim Döndü Kara Öztürk ise Uluslararası INDEPTH-COST Action CA16212 kapsamında TÜBİTAK tarafından desteklenen “Korunga, Onobrychis viciifolia, Çekirdeğinde Sentromerik Heterokromatinin DNA ve Protein Bileşenlerinin Keşfedilmesi” başlıklı projede bursiyer olarak görev aldılar.

Bor İlçe Halk Kütüphanesinde Kültürel Söyleşilere Devam Bor İlçe Halk Kütüphanesinde Kültürel Söyleşilere Devam

Hümeyra Yıldız, proje kapsamında, önemli bir protein ve yağ bitkisi olan soya ve yabani soya türlerinde çalışmalarını yürütmüş, kromozom sentromerlerinde önemli işlevi olan CENH3 proteininin immünositogenetik karakterizasyonu için poliklonal antikor geliştirilmesinde, tanımlanması ve gelecekte sentromer ilişkili haploid bitki ıslahı üretiminde önemli olacak öncü sonuçlara ulaşmıştır. Proje kapsamında ulusal ve uluslararası bildiri ve makale çalışmalarıyla 100 tam puan alarak BİDEB 2250-Lisanüstü Bursları Performans Programı kapsamında ödüllendirilmeye layık görüldü.

Hümeyra Yıldız, gelecekte akademik kariyerini tarımsal genetik mühendisliği alanında bitki genomunun şifrelerini çözecek çalışmalarla sürdürmeyi planlamaktadır.

Sevim Döndü Kara Öztürk, baklagil yem bitkisi olan korungada sentromerlerin işlevsel olarak karakterize edilmesi, heterokromatin bölgelerinin anlaşılması, korunga genom ve kromozomlarında moleküler, biyoinformatik ve sitogenetik çalışmalarla temel ve uygulamalı bilgiler elde edilmesine katkı sağlamış, proje konusuyla ilgili özgün ulusal ve uluslararası bildiri ve araştırma makaleleri bulunuyor. 

Bu çağrı ile TÜBİTAK destekli projelerde görev alan doktora öğrencilerine performans bursu alma imkanı sağlanmaktadır. Böylece bursiyerlerin araştırma yapmaya teşvik edilmesi, proje aidiyetlerinin sağlanması, performans ve motivasyonlarının artırılması ve araştırma ekosisteminin güçlendirilmesi amaçlanmaktadır. Sevim Döndü Kara Öztürk “Bursiyerin Akademik Başarısı”, “Bursiyerin Ar-Ge ve Yenilik Faaliyetlerine İlgisi” ve “Bursiyerin Projede Gösterdiği Performans” başlıkları altında yer alan performans göstergeleri için verilen puandan 100 tam puan almıştır.

Sevim Döndü Kara Öztürk, gelecekte bilimsel kariyerini tarımsal önemi olan kromozom ve genom yapısı henüz anlaşılmamış diğer bitkiler üzerinde geliştirmeyi amaçlamaktadır.

Editör: TE Bilişim