Niğde Üniversitesi’nde okuyan Türkmenistanlı öğrencilerin Türkmenistan’ın Tarafsızlık Bayramının 19. yıldönümünü kutlamak ve Türkmen kültürünü tanıtmak için hazırladığı  “Türkmenistan Tarafsızlık Günü Kutlamaları”  görkemli bir tören ile gerçekleştirildi.


Niğde Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi Salon 1923’de düzenlenen etkinliğe Rektörs Prof. Dr. Adnan Görür,  Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Alp, İletişim Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Selen Doğan, Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zafer Ulutaş, Niğde Üniversitesi Kaşgarlı Mahmut Uygur - Çin Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdureşit Jelil Qarluq ile akademik personel ve çok sayıda öğrenci  katıldı.


Saygı duruşunda bulunulması ve iki ülkenin Milli Marşları’nın okunması ile başlayan programda Rektörü  Prof. Dr. Adnan Görür bir konuşma yaptı. Rektörümüz Prof. Dr. Adnan Görür dünyada bağımsız olan, aynı soydan ve aynı kökten gelen 7 Türk Devletinin bulunduğunu ifade ederek; “Bunlardan biri 6,5 milyonu aşan nüfusuyla Türkmenistan’dır. Türkmenistan dünyada tarafsız olan üç ülkeden birisidir. Bildiğiniz gibi İsviçre ve Avusturya tarafsızlık statüsü olan iki ülkedir. Lakin Türkmenistan’ın bunlardan farklı bir tarafı var. İki ülke yani İsviçre ve Avusturya, savaş sonrası tarafsızlık statüsünü şartlı olarak kazanmış ülkelerdir. Yani bu iki ülke tarafsız kalırlarsa ancak bağımsız olabileceklerdi. Bu taahhütte bulundukları içinde bağımsız oldular.  Türkmenistan ise bağımsız olduktan sonra kendi iradesiyle tarafsız olan bir ülkedir” dedi.
Prof. Dr. Adnan Görür konuşmasını; “1991 yılında bağımsızlığını kazanmış daha sonra 12 Aralık 1995 yılında da tarafsızlık statüsü kazanmış bir ülke olan Türkmenistan, kendisini tamamen savaşların dışında tutma amacıyla böyle bir statüyü elde etmiş ve 12 Aralık tarihini de milli bayram olarak kutlamaktadır. Bizde burada bulunan Türkmen kardeşlerimizin bu faaliyetlerine katkı sağlamak, onlarla birlikte olduğumuzu göstermek ve bugün onların bu sevicine ortak olmak için buradayız. Tabi burada bildiğiniz gibi 300 den fazla uluslararası öğrenci var. Ama bunların öyle zannediyorum 65 tanesi Türkmenistan uyruklu soydaşlarımız. Tabi onların burada bu tür bir etkinliği düşünmüş olmaları ve bunu düzenlemeleri bizi ayrıca mutlu etti. Çünkü az önce söylediğim gibi aynı soydan aynı kökten kardeşlerimizle kültür alışverişi çok daha hızlı ve güçlü yapmamız gerektiğini her zaman ifade ediyoruz” diyerek sürdürdü.

Hala eksiklikler bulunduğunu ve bir araya gelemediğimizi vurgulayan Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür, diğer Türk Cumhuriyetleri’nden olan öğrencilerimizin de bu tür etkinlikler  yapmalarını ve bir araya gelip birbirlerini tanımaları gerektiğini belirtti.

Rektör  Prof. Dr. Adnan Görür konuşmasının sonunda, programın düzenlenmesinde emeği geçen Türkmenistanlı öğrencileri candan tebrik ettiğini ve Türkmenistan'ın Bağımsızlık ve Tarafsızlık Gününü kutladığını söyledi.

Malika Polatova’yının, Türkmenistan’ın tanıtımını anlatan sunumuyla devam eden programda, Palvan Muhammetberdiyivi şiir dinletisi sundu. Türkmenistan şarkısının Çerkez Örayev ve Palvan Muhammetberdiyevi’nin söylemesinin ardından Türkmen öğrencilerin mili dansları  küşdep oynandı. İzleyicilerden büyük beğeni toplayan etkinlik, sahneye çıkan Uluslararası öğrencilerin Türkmen Milli Tarafsızlık Bayramını Kutlamasıyla devam etti. Orta Asya Türklerini anlatan slayt gösterisinin de sunulduğu programda Ogulnabat Taciniyazova’ya, Şehribossan Gulmuratdova’ya ve Üniversitemizde okuyan uluslararası öğrencilerin bir kısmı sahneye çıkarak  “Vatanım” türküsünü ve “Dine Öne” şarkısını seslendirdi. 

Programda ayrıca, Niğde Üniversitesi’nde  okuyan Türkmenistanlı öğrenciler tarafından Rektör Prof. Dr. Adnan Görür’e teşekkür plaketi takdim edildi.


Türkmenistan Tarafsızlık Günü” Kutlamaları Türkmen pilavı ikramı ile son buldu.
 





 

 
Editör: TE Bilişim