Prof. Dr. Aziz Sancar Uluslararası Bilim Olimpiyatlarında Güneş Enerjisiyle Sulama Mekanizması projesiyle birinci olan lise öğrencisini Niğde Ziraat Odası Başkanlığı ödüllendirdi. 

Lise öğrencisinin birinci olduğu projeyi duyduğunda gururlandığını söyleyen Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, öğrenciyi tebrik ederek tam altın hediye etti.
Lise öğrencisi Hüsnü Yalım Yürekli, tarlada sulanan bitkiye fazla gelen suyu drenaj sistemiyle depolayıp daha sonra depolanan suyu tekrar kullanılacak şekilde proje tasarladı.

Prof. Dr. Aziz Sancar Uluslararası Bilim Olimpiyatlarında 26 ülkeden 785 Projenin katıldığı yarışmada Niğde Anadolu Lisesi 9. sınıf öğrencisi Hüsnü Yalım Yürekli’nin projesi birinci oldu. Niğde Milli Eğitim Müdürü H. İbrahim Yaşar’ın makamında düzenlenen ödül töreninde Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar lise öğrencisi Yürekli’yi tam altın hediye etti. Danışman öğretmenliğini Niğde Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Haluk Bilgiç´in yaptığı GESM ( Güneş Enerjisiyle Sulama Mekanizması) projesiyle Enerji Verimliliği Kategorisinde 1. olan Hüsnü Yalım Yıldırım’a Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar tam altın hediye etti. Başarılı öğrenci Yıldırım’ın projesinin Niğde için büyük bir proje olduğunu belirten Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar yaptığı açıklamasında; “Hayırlı uğurlu olsun tebrik ediyoruz öğrencimizi. İl Milli Eğitim Müdürümüz, okul müdürümüz ve öğretmenlerimize teşekkür ediyorum. Tarımla alakalı bir çalışma yapması bizi gerçekten gururlandırdı. Çünkü Niğde yağış çok az alan bir bölge. Güneş enerjisi de çok yüksek çok önemli bir proje. Bu projenin hayata geçirilmesi konusunda büyüklerimizden, fabrika sahiplerimizden destek isteyerek sizin gibi genç öğrencilerimizin önünü açmamız gerekiyor.” dedi. Projeyle ilgili bilgi veren lise öğrencisi Hüsnü Yalım Yürekli ise, “Projede öncellikle su tasarrufunu ön plana aldım. Dünyada ve ülkemizde tarlalar salma sulama ile sulanıyor ve bu şekilde çok su tasarrufu oluyor. Ben bitkinin kullanmadığı suyu drenaj sistemiyle depolayarak motor aracılığıyla su tekrar bitkiye aktarıldı ve bu sistemde güneş enerjisiyle yapılarak doğaya zarar vermedi.” diye konuştu.


 
Editör: TE Bilişim