Niğde Üniversitesi 2013-2014 Eğitim Öğretim Dönemine Törenle Başladı.




Niğde Üniversitesi, 2013-2014 eğitim öğretim yılına yaklaşık 20 bin öğrenciyle merhaba dedi.




çılış töreni kapsamında ilk olarak Anıt Alanı’nda bulunan Atatürk Anıtı'na çelenk sunma merasimi gerçekleştirildi. Rektörümüz Prof. Dr. Adnan Görür’ün Atatürk Anıtı’na çelenk sunduğu merasim saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından sona erdi.





Çelenk sunma merasiminden sonra Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda başlayan açılış törenine,  Niğde Valisi Necmeddin Kılıç, Niğde Milletvekili Ömer Selvi, Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, Garnizon Komutanı J. Alb. Ufuk Nayır, Cumhuriyet Başsavcısı Hayreddin Akçıl, Adalet Komisyonu Başkanı Mustafa Uğurlu, Rektör Prof. Dr. Adnan Görür, Rektör Yardımcıları, Askerlik Şube Başkanı Pers. Albay Kadir Okyay, Harekat Eğitim Şube Müdürü Jn. Bnb. İhsan Çanak, Emniyet Müdürü Ali Doğan Uludağ, Polis Meslek Yüksekokulu Müdürü Mürsel Sevindik, Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat, Altunhisar Belediye Başkanı Erdal Sarı, İl Müdürleri, Sivil Toplum kuruluşlarının temsilcileri, üniversite personeli, öğrenciler ve davetliler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törende Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür, 2013-2014 Eğitim Öğretim yılı açılış konuşmasını yaptı. Yeni eğitim öğretim yılının herkese hayırlı olmasını dileyerek konuşmasına başlayan Rektör Prof. Dr. Adnan Görür, bilgi kültürünü benimseyen ve sorunların çözümünde bilime güvenen toplumlarla bilim ve teknoloji üretme yetkinliğine sahip olmayan toplumlar arasında gelişmişlik bakımından büyük mesafeler bulunduğunu belirterek bilgi üretiminin ve üretilen bilginin kullanımının her toplum için büyük önem taşıdığını belirtti.

Günümüzde bilginin üretildiği ana kaynağın üniversiteler olduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Adnan Görür, bugün gelinen noktada, üniversitelerin sadece eğitim-öğretim ve bilimsel araştırma yapmasının yeterli olmadığını belirterek üniversitelerin disiplinler arası bilimsel araştırmalara bağlı olarak teknoloji üretmek ve bu teknolojinin kullanımına da öncülük etmek durumunda olduklarını söyledi.

Üniversite Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür konuşmasında, Niğde Üniversitesinin son yıllarda hızlı bir gelişim süreci yaşadığına değinerek, “Üniversite-kent-sanayi işbirliği açısından büyük önem taşıyan, ülkemizin ve bölgenin ekonomik, teknolojik, sosyal ve kültürel gelişimine önemli katkılar sağlayacak olan Niğde Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi bir yıl gibi kısa bir sürede onaylanarak kurulmuş bulunmaktadır. Bu sayede üniversite-sanayi işbirliğinin artırılması, ileri teknolojiye yönelik girişimciliğin teşvik edilmesi, teknolojik bilgi üretilmesi, bilimsel bilginin ticarileştirilmesi, Ar-Ge’ye dayalı ürün ve üretim yöntemlerinin geliştirilmesi, firma ve girişimcilere üniversitenin altyapı imkânlarından akademisyen ve öğrenci/mezun potansiyelinden yararlanma imkânı sağlanmış olacaktır” dedi.

Son yıllarda üniversitemizin, bilimsel çalışma potansiyelini ve Ar-Ge altyapısını belirgin şekilde ilerletip geliştirdiğini söyleyen Prof. Dr. Adnan Görür, TÜBİTAK öncülünde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından son iki yıldır hazırlanan “Girişimcilik ve Yenilikçilik Endeksi” sıralamasında üniversitemizin 50 üniversite arasında yer almayı başardığını vurgulayarak, ülkemizin en girişimci ve yenilikçi üniversitelerinden biri olmanın üniversitemiz adına önemli bir başarı olduğunu ifade etti.

Üniversitemizde, uluslararası niteliklere sahip bir üniversite olma yolunda son derece önemli adımların atıldığını ve geçmişte hayal olan birçok şey artık gerçekleşmeye başladığının üzerinde duran Rektör  Prof. Dr. Adnan Görür; “Birkaç yıl önce, Niğde Üniversitesi Yerleşkelerinde, Niğde Üniversitesi öğrencisi olarak uluslararası öğrenci görmek benim en büyük hayalimdi. Bu doğrultuda atılan adımlar ve ortaya koyulan gayretler sonucunda bugün artık hemen her eğitim birimimizde uluslararası öğrencimiz bulunmakta, Niğde Üniversitesi bünyesinde Avrupa’dan Ortadoğu’ya, Orta Asya’dan Afrika’ya kadar dünyanın birçok bölgesinden 160’tan fazla uluslararası öğrenci eğitim görmektedir. Birkaç yıl öncesine kadar uluslararası faaliyeti bulunmayan Üniversitemiz, bugün diğer ülkelerden 20’den fazla üniversite ile Akademik İşbirliği anlaşması,  Avrupa’daki 76 üniversiteyle de Erasmus anlaşması kapsamında öğrenci, öğretim elemanı ve personel değişimi yapmaktadır. Uluslar arası niteliklere sahip olma bakımından büyük önem taşıyan bir başka gelişme de Üniversitemizin diploma eki etiketi (DS LABEL) ile ödüllendirilmesidir. Avrupa Birliği Komisyonu tarafından, Üniversitelerin yurtdışında tanınmasını sağlayan ve mezunlarının ulusal ve uluslararası alanda iş bulma imkânlarını arttıran Diploma Eki Etiketi, Avrupa’da benimsenen ortak bir çerçeveye aidiyeti sağlaması bakımından büyük önem taşımaktadır. Ayrıca Üniversitemizin Diploma Eki Etiketi almaya hak kazanması, verilen eğitimin niteliği açısından da son derece önemli bir göstergedir” dedi.

Yakın zaman önce kurulan 3 yeni fakültemizin ilk defa bu yıl eğitim öğretime başladığına dikkat çeken Prof. Dr. Adnan Görür; “ Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Bitkisel Üretim Teknolojileri Bölümü ile Tarımsal Genetik Mühendisliği Bölümü, Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü ve İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Reklâmcılık Bölümü ilk öğrencileriyle eğitim öğretime başlamaktadır. Son yıllarda açılan bölüm ve program sayısına bağlı olarak öğrenci sayısı yüzde 100 oranında artan üniversitemizde 2009 yılında 10 bin olan öğrenci sayısı bugün 20 binin üzerine çıkmış, ön lisans öğrenci sayısında %67, lisans öğrenci sayısında %112, yüksek lisans öğrenci sayısında %139 ve doktora öğrenci sayısında %300 oranında artış yaşanmıştır. Yani şehir nüfusunun 1/6’i öğrencidir” dedi.

Rektör  Prof. Dr. Adnan Görür konuşmasının son bölümünde Üniversitemizin hedeflerinden bahsederek bu hedeflerin gerçekleştirilmesinde herkesin üzerine büyük görevler düştüğüne vurgu yaptı. Öğrenci, öğretim elemanı ya da idari personel olarak herkesin sorumlulukları olduğunu belirten Rektörümüz, “Unutulmamalıdır ki, şehrin ve halkın desteği en önemli destektir. Bu nedenle, kamu kurumlarıyla, özel sektör kuruluşlarıyla, sivil toplum kuruluşlarıyla ve çok sevgili Niğde halkıyla tüm Niğde’yi üniversiteye ve şehre destek vermek suretiyle, top yekûn kalkınma hamlesine iştirak etmeye davet ediyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle 2013–2014 eğitim öğretim yılının ülkemize, milletimize, ilimize ve üniversitemize hayırlı olmasını diliyor, açılış törenimize katılımlarınızdan dolayı bir kez daha hepinize teşekkür ediyorum” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Tören kapsamında Niğde Valisi Necmeddin Kılıç da bir açılış konuşması yaptı. Bugünün önemli bir gün olduğunu ifade ederek sözlerine başlayan Niğde Valisi Necmeddin Kılıç; “Türkiye yakın geleceğine umutla bakıyor. Hiç şüphesiz, çok yakında belki 20 sene içinde daha zengin, daha güçlü daha gelişmiş bir ülke olacağız. Milenyum çağında dünyanın koca bir köy olmaya doğru süratle yol aldığı ve küreselleşmenin gittikçe etkinleştiği bir çağda ayakta durabilecek, rekabet edebilecek hatta yıldız bir ülke olacak potansiyele sahibiz. Yakın geleceğimize omuz verecek, yakın geleceğimizi yönetecek gençlerimiz bizim için çok önemlidir. Gençler, tarih sizlere ağır bir yük yükledi. İyi yetişmeye mahkûmsunuz. Geleceğin Türkiye’si, yakın geleceği yönetecek olan sizler, çağın gerektirdiği bilgiyle donanmak zorundasınız. Yapacağınız iki şey çok önemli: birincisi kendinize güvenmek, ikincisi ise çalışmak, çalışmak, çalışmak. Başarılı olacaksınız çünkü bunun için gerekli her türlü alt yapı ve donanım sizde zaten var. Bilgiye ulaşmak artık çok kolaylaştı. Üniversite size metodoloji ve sistematik bilgi öğrenmeyi öğretir. Yetişmek tamamen sizin isteğinize ve tamamen sizin talebinize bağlı olarak gerçekleşir. Dolayısıyla size öğretilen bu metodolojinin üzerine alın terinizi, gayretinizi, emeğinizi koymak okulunuzu bitirdiğinizde hem kendinize iyilik anlamına gelir, hem ailenize iyilik anlamına gelir, hem milletimize ve devletimize iyilik anlamına gelir” diye konuştu.

Valilik olarak tüm güçle üniversitemizin yanında olacaklarını belirten Vali Necmeddin Kılıç, şu ana kadar kendisine en önemli sorun olarak yurt sorununun iletildiğini ifade ederek, konuyla ilgilendiğini en kısa sürede çözüm bulunacağını söyleyerek konuşmasını sonlandırdı.

Açılış töreni Eğitim Fakültesi, Türkçe Eğitimi Dil Dersliğini tefriş ettiren Vasfiye Mandacı’ya ve Eğitim Fakültesi, Matematik Eğitimi Dersliğini tefriş ettiren Nurten Bayhan Atılgan’a plaket takdim töreniyle devam etti. Törende Nurten Bayhan Atılgan’a plaketini Niğde Valisi Necmeddin Kılıç takdim ederken, Vasfiye Mandacı’ya ise Rektörümüz Prof. Dr. Adnan Görür tarafından plaket takdim edildi.

Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül’ün Niğde Üniversitesi'nin  açılış töreni münasebetiyle göndermiş olduğu kutlama mesajının okunmasının ardından Üniversite Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazım Hikmet Polat, “Sanat Felsefesinde Tekrarlanan Görüşler” konulu açılış dersini verdi.

Prof. Dr. Nâzım Hikmet Polat konuşmasına üç kavram olan, felsefe sanat felsefesi ve sanatın tanımını yaparak başladı. Felsefenin; sistemli düşünme, sorgulamak ve bilimsel şüphe olarak kendini tanımladığını belirtti. Prof. Dr. Nâzım Hikmet Polat; “Sanat felsefesi ise sanat meseleleri etrafında sistemli düşünmedir. Daha önce söylenmişleri, sistemli düşünmeyle sorgulamaktır. Kendi düşüncesi de dâhil, sistemli düşünmeyle sorgulayınca elde ettiği her cevabı bilimsel şüpheyle karşılayıp zıddının da doğru olabileceğini varsaymaktır” dedi.

Prof. Dr. Nâzım Hikmet Polat, konuşmasını sanatın tanımını yaparak devam ettirdi. Sanatın; zihindeki bir tasarımı ortaya koyabilmek için gösterilen bir maharet, zekânın malzemeyi kullanması, oyun, heyecan ve ihtirasların yaşanması, karmaşayı nizam hâline getirmesi, genelde özeli, özelde geneli ifade etmek olduğunu anlatarak; “Kısımların birbiriyle münasebetlerini tayin etmektir. Eşyanın esas vasfını meydana çıkarmaktır. Tabiatı taklittir. İnsan ruhunun kurallara tâbi olmaksızın /serbestçe ideal ve kusursuz güzelliği aramasıdır. Dinleyen ve görende estetik bir zevk ve heyecan yaratan, gerçekliği sembolik olarak ifade eden eser ve hareketlerdir” dedi.

Sanatın faydalandığı araçlar üzerinde de duran Prof. Dr. Nâzım Hikmet Polat, sanat ve tabiat ilişkisi, sözün gücü, sanatlarda tedahül, sanatın varlık sebebi ve hedef kitlesi konuları üzerinde de durarak detaylı bilgiler verdi.

Üniversitemiz açılış töreni Rektör  Prof. Dr. Adnan Görür’ün, konuşmacı Prof. Dr. Nâzım Hikmet Polat’a teşekkür plaketi vermesinin ardından sona erdi.








Editör: TE Bilişim