Niğde Üniversitesi ve Türk Ocakları Niğde Şubesi İşbirliğiyle  “Küreselleşme Sürecinde Türk Dünyası ile Münasebetler ve Milli Kültürümüz” konulu bir panel düzenlendi.


Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen ve başkanlığını Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Genç Osman Geçer’in yaptığı panele, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığından (TİKA) Doç. Dr. Kemal Özcan, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Adbülkadir Emeksiz konuşmacı olarak katıldı.

Panel, Yrd. Doç. Dr. Genç Osman Geçer’in yaptığı kısa açılış konuşması ile başladı. Dünyanın artık köyleşmeye başladığını ve kolay hükmedilebilir bir hale geldiğini söyleyen Geçer, daha sonra sözü panel konuşmacılarına verdi.

Panel konuşmacısı Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığından Doç. Dr. Kemal Özcan, coğrafi acıdan çok büyük bir alan kapsayan Orta Asyanın demokratik açıdan çok küçük bir yoğunluğa sahip olduğunu belirterek başladığı konuşmasında “Böylesi zengin doğal kaynaklara sahip olan Orta Asya bu kaynakların uluslararası ekonomiye kazandırılması, Avrasya ölçekli stratejik kaynak aktarımını ve ticaret meselesini de beraberinde getirmektedir” diye konuştu.

Panelin son konuşmacısı İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Adbülkadir Emeksiz ise yaptığı konuşmada “Olanlar olmuştur, olmakta olanlar olmuştur, olacaklar olmuştur. Buradan ne kastediyoruz? Hani kökü mazide olan, zamanı belli kesitlerle, boyutlarla algılamanın dışında ister bunu mistik bir tasavvuf olarak söyleyelim ister tarih bilinci bağlamında değerlendirelim, insanların bugünkü yaşadıkları dünden bağımsız değildir ve bugünkü yaptıkları da yarınlarını muhakkak surette şekillendirir. Bu şekillendirmede karşılıklı olarak gerçekleşir” diye konuştu.

Soru cevap bölümünün ardından Genel Sekreter Vekili Doç. Dr. Ethem Akyol, panelistlere teşekkür ederek plaket takdim etti.

Editör: TE Bilişim