Bir dünya üniversitesi olma yolunda çalışmalarını tüm hızla sürdüren Niğde Üniversitesi, Makedonya’nın Tetova Devlet Üniversitesi ve Kosova’nın Prizren Üniversitesi ile işbirliği anlaşmalarına imza attı.

Kültürler arasında köprü kurmak ve akademik işbirliklerini geliştirip güçlendirmek amacıyla dünyanın dört bir yanındaki saygın üniversiteler ile akademik işbirliği yapmaya devam eden Niğde Üniversitesi’nin imzalanan 2 yeni işbirliği protokolü ile birlikte anlaşma imzaladığı üniversite sayısı da 16’ya ulaştı.

Niğde Üniversitesi’nin uluslararası alanda tanınırlığını artırmak için çalışmalarını tüm hızıyla sürdüren Rektör Prof. Dr. Adnan Görür, Makedonya’nın Tetova Devlet Üniversitesi ve Kosova’nın Prizren Üniversitesi ile işbirliği anlaşmalarına imza attı. Rektör Görür, Kosova Sağlık Bakanı Ferid Agani ve Eğitim, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı’nın Yükseköğretimden Sorumlu Müdürü Prof. Dr. Naim Hasani ile de bir araya gelerek görüşmelerde bulundu.

Rektör Prof. Dr. Adnan Görür, yurtdışı programı kapsamında ilk olarak Tetova Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Agron Reka’yı makamında ziyaret etti. Tetova Devlet Üniversitesi Rektör Yardımcıları, Genel Sekreteri ve Uluslararası İlişkiler Sorumlusunun da hazır bulunduğu görüşmeler Rektör Görür’ün Niğde’yi ve Niğde Üniversitesi’ni tanıtan sunumu ile başladı. Ev sahibi üniversitenin tanıtım sunumu ve işbirliği alanları hakkında görüşmelerde bulunulmasının ardından hazırlanan protokole imza atıldı. İmza töreni sonrası açıklama yapan Tetova Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Agron Reka, Niğde Üniversitesi ile işbirliği yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, Rektör Görür’e teşekkür etti. Rektör Görür ise yaptığı açıklamada Tetova Devlet Üniversitesi’nde bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek, imzalanan işbirliği anlaşmasının güzel sonuçlar doğuracağına inandığını söyledi.

Rektör Görür imza töreninin ardından Tetova Devlet Üniversitesi’nin Öğretmenler Günü Kutlama Etkinliklerine katıldı.

 Etkinlikler sonrasında Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencileri ile bir araya gelen Rektör Görür, tüm öğrencilere Muharrem Ergin’in “Türk Dil Bilgisi” kitabını hediye etti. Samimi bir havada geçen görüşmelerde Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencilerinin bir yarıyıl Niğde Üniversitesi’nde öğrenim görmeleri de kararlaştırıldı.

Ziyaret programı kapsamında Kosova’ya geçen Rektör Görür burada Prizren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mazllum Baraliu ile bir araya gelerek, hazırlanan işbirliği protokolüne imza attılar. Prizren Üniversitesi Genel Sekreteri Adem Sallauka ile Uluslararası İlişlilerden Sorumlu Rektör Yardımcısı Nuran Malta’nın da hazır bulundukları imza törenin ardından açıklama yapan Rektör Görür ve Rektör Baraliu, imzalanan işbirliği anlaşmasının önemini vurgulayarak, yapılan anlaşmayı her iki ülke arasındaki karşılıklı işbirliğinin devamı olarak nitelendirdiler.

Prizren Üniversitesi ile işbirliği anlaşmasının imzalanmasının ardından Priştina’ya geçen Rektör Görür, burada Kosova Sağlık Bakanı Ferid Agani ile akşam yemeğinde bir araya geldi. Rektör Görür’ün Kosova’da bulunmasından ve imzalanan akademik işbirliğinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Sağlık Bakanı Agani, bundan sonraki süreçte Niğde Üniversitesi’nden Prizren Üniversitesi’ne destek beklediklerini söyledi. Görüşmeler sonrasında Rektör Görür, Sağlık Bakanı Agani’ye Niğde Üniversitesi Öğrencilerinin yaptığı deri halıyı , Sağlık Bakanı Agani de Rektör Görür’e Kosova’dan çıkarılan madenden yapılan üzerinde Kosova Haritasının yer aldığı şilti hediye etti.

Rektör Görür, Kosova Eğitim, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı’nın Yükseköğretimden Sorumlu Müdürü Prof. Dr. Naim Hasani ile de bir araya geldi. Görüşmeler sonrasında yaptığı açıklamada Niğde Üniversitesi’nin Kosova Üniversitelerine sağladığı destekten büyük memnuniyet duyduğunu belirten Hasani, desteklerin devam etmesini ümit ettiklerini de söyledi.

Ziyaret sonrası yaptığı açıklamada tarihsel ve kültürel köklerimizin bulunduğu coğrafyalarda yer alan üniversitelerle akademik işbirliğine çok önem verdiklerini vurgulayan Rektör Prof. Dr. Adnan Görür; “imzaladığımız bu protokoller ile tarihten gelen ve halen devam eden dostluk ve yakınlıkları bulunan ülke halklarının, mevcut kültürel ve kardeşlik ilişkilerinin artırılmasına katkıda bulunmayı amaçlıyoruz” dedi.

İmzalanan protokoller akademisyen ve öğrenci değişiminin yanı sıra bilimsel araştırmalar için uluslararası işbirliği yapılmasına, ortak araştırma faaliyetleri, araştırma kaynaklarının paylaşımı, ortak bilimsel etkinlikler düzenlenmesi ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesine imkân sağlıyor.

2009 yılı Haziran ayından itibaren birçok alanda ilklere imza atan üniversitenin 2009 yılından önce hiçbir yurtdışı üniversite ile akademik işbirliği bulunmuyordu. 



Editör: TE Bilişim