Yüksek kalitede meyve üretimi için araştırma yapmak üzere Niğde Üniversitesi Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi, dünyaca ünlü bebek gıda ürünleri üreten Hero Baby ile işbirliği anlaşması yaptı. Fakülte, bal arıları ile tozlaşmanın meyve verim ve kalitesine etkilerini araştıracak.

“Bu bahçede arı var!” adı verilen çalışma ile ülkemizde bebek beslenmesine uygun yüksek kalitede meyve üretimi için yetiştiricilik alanlarına çiçeklenme dönemleri boyunca yerleştirilen bal arısı kolonilerinin, meyve verim ve kalitesine etkilerinin araştırılması amaçlanıyor. Proje ile ayrıca arı sağlığını iyileştirmek ve arı nüfusunu artırmak da hedefleniyor.

Niğde Üniversitesi Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mustafa Özgen, Prof. Dr. Sedat Serçe ve Prof. Dr. Ethem Akyol’un yürütücülüğünde yapılan “Bu Bahçede Arı Var!” projesi, dünya’da 8 farklı ülkede yürütülen “Bee Careful”  projesinin Türkiye ayağını oluşturuyor.

Elma üretiminin yoğun olarak yapıldığı ve Hero Türkiye’nin elma temin bölgesi olan Niğde, bu uluslararası projede pilot bölge olarak seçildi. Bu yıl Niğde bölgesinde farklı elma bahçelerinden temin edilen beş farklı çeşit ile yapılan ilk çalışmalarda bal arısı kolonilerinin meyve verimini yaklaşık %11,2’ye kadar arttırdığı tespit edildi. Ayrıca Niğde Üniversitesi Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi laboratuvarlarında yapılan meyve kalitesi analizlerinde, arı kolonilerinin yerleştirildiği bahçelerden alınan meyvelerin bazı kalite özelliklerinde artışlar kaydedildi.

Niğde Üniversitesi Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi öğretim üyesi ve proje yürütücülerinden Prof. Dr. Mustafa Özgen, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada bu projenin aynı zamanda sürdürülebilir ve çevreye dost tarım uygulamaları için bir farkındalık oluşturma niteliğinde olduğunu vurguladı. Özgen, benzer çalışmaların önümüzdeki yıllarda farklı model ürünlerde sürdürüleceğini ve insan sağlığı için güvenilir ürünlerin yetiştiriciliğinde arıların varlığının bir sigorta niteliğinde olduğunu vurguladı. 

Editör: TE Bilişim