ODTÜ Geliştirme Vakfı Niğde Okulları, Avrupa Birliği Erasmus+ okul ortaklıkları Youthtopia2020 (2020 Gençlik ve Ütopya) adlı proje kapsamında 11-16 Aralık 2016 tarihlerinde Bulgaristan'a eğitim ziyareti düzenledi. 3 öğretmen ve 6 öğrencinin katılımıyla gerçekleşen ziyarete Türkiye'den Niğde ODTÜ Koleji, Hollanda, İspanya, İtalya ve Fransa'dan ortak okulların öğretmen ve öğrencileri katıldı.



Okul Müdürü Aydın Akbaş konuyla ilgili açıklama yaptı:

"T.C. Avrupa Birliği Bakanlığı onayı ile okulumuz 2016-2018 yılları arasında Hollanda, İspanya, Bulgaristan, İtalya, Fransa'nın katılımıyla uluslararası okul ortaklığı projesine dahil olmuştur. Proje çalışmaları Youthtopia2020 isimli proje kapsamında ilk ziyretimiz 12-16 Aralık 2016 tarihlerinde Bulgaristan’ın Pazardzhik kentinde altı ülkeden altışar öğrenci üçer öğretmenin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Verimli ve işbirliği içinde geçen bir haftanın neticesinde öğrenciler, gelecekte Avrupa’da eğitim almak istedikleri okulu minyatür olarak inşa etmiş ve Virtual City çalışmasıyla dijital ortama uyarlamışlardır. Youthtopia okulundaki eğitim sistemi, yapılanma, peyzaj ve yerleşke tasarımı tamamen öğrenciler tarafından tasarlanmıştır. Bu çalışmalar esnasında hem öğrenciler hem de öğretmenler kendi deneyimlerini akranları/meslektaşlarıyla paylaşma fırsatı yakalamışlardır.

Projenin temel amacı geçmişten günümüze Avrupa’da yaşanan sorunları tespit edip gelecekte bu sorunların ortadan kalkması için çözümler üretmektir. Hollanda, Fransa, İtalya, İspanya, Bulgaristan ve Türkiye’den ortak okullarla gerçekleştirilen her bir proje ziyaretinde yapılacak çalışmalar kapsamında öğrenciler ideallerindeki şehir yapısını gerçek ve dijital ortamda tasarlayıp projenin son ayağı olan Fransa ziyaretinde de Strasbourg’daki Avrupa Parlamentosu’na sunacaklardır.

Bu yıl içerisinde proje kapsamında 2017 Şubat ayında Almanya'nın Berlin şehrine, 2017 yılının Mayıs ayı içerisinde İspanya’nın Logrono kentine eğitim ziyareti gerçekleştirilecektir.

Okul olarak kabul gören uluslararası projemiz, 2016 Avrupa Birliği projeleri kapsamında kabul edilen Niğde'den tek, Türkiye'den 340 proje arasında yer almıştır. Proje iletişim dilinin İngilizce olması okulumuzda yoğun bir programla verilen İngilizce eğitiminin uygulamasına yönelik büyük katkı sağlamaktadır. Proje kapsamında yapılan bu tür yurt dışı eğitim  ziyaretleri, öğrencilerimiz açısından yabancı dil kullanımı, sunum ve iletişim becerilerini geliştirme, kültürel etkileşim, özgüven kazanma, gelecekte yaşanacak dünyadaki gereksinimlerine ayak uydurma gibi çok yönlü kazanımları bulunmaktadır."
Editör: TE Bilişim