Niğde Akşemseddin Bilim ve Sanat Merkezi  farklı bir projeye daha imza attı. 26-30 Temmuz 2016 Tarihleri arasında Çamardı Aladağlar Emli vadisinde 41 öğrenciye yönelik doğa, bilim ve sanat etkinlikleri düzenlendi.

TÜBİTAK desteği ile hayata geçirilen projede Niğde Bilsem öğretmenleri ve Niğde Üniversitesi Öğretim elemanları eğitim verdi. Projede; öğrenciler 6 gün boyunca doğada var olan sanatsal olguları bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanları ile keşfettiler.

Doğada çeşitli hayvanları ve bitkileri yerinde gözlemleyip onlara ilişkin disiplinler arası etkinlikler yaparak sanatsal ve estetik bakış açısı kazandırmayı hedefleyen proje, Niğde için bir ilk olma özelliğini taşıyor. Proje yürütücüsü Bilsem Fen Bilimleri öğretmeni Cüneyt Akyol; Doğanın Sanatla STEMİ projesinin amacını; fen, teknoloji, matematik ve mühendislik ile ilgili etkinlikleri doğada var olan sanatsal olgular ile birleştirerek öğrencilerin keşfetmelerine yardımcı olmak olduğunu, proje ile 41 ortaokul öğrencisinin doğada etkinlik yapma imkânı bulduğunu belirtti. Eğitimlerin 6 gün sürdüğünü ifade eden Akyol, bu sürede öğrencilerin fen, teknoloji, matematik ve mühendislik alanlarını doğa ve sanatla keşfederek birbirleriyle ilişkilendirmelerine yardımcı olunduğunu söyledi. Ülkemizde son yıllarda STEM ile ilgili birçok çalışma yapıldığını ifade eden Akyol çocukların doğadan ve sanattan sınav kaygısı nedeniyle mahrum kaldıklarını bu projenin onları bir nebze olsun bu iki alana yaklaştırdığını söyledi.  Ülkemizin geleceği olan bu gençlerin doğadan ilham alıp, sanatsal bir bakış açısı ile tasarım becerilerinin gelişeceğine ifade eden fen bilimleri öğretmeni Cüneyt Akyol tasarımın teknoloji ile birleşmesi ile ülke ekonomisine katkı sağlayacak ürünlerin bu gençlerin ellerinden çıkacağına inandığını ifade etti.

Niğde Bilsem Müdürü İsa Aliç gerçekleştirilen proje ile ilgili olarak; “öğrencilerde çevre, doğa, toprak, su, hava ve sürdürülebilir yaşam gibi konularda farkındalık oluşturarak olumlu tutum geliştirmeleri hedeflendi. Eğitim sırasında elde edilen kazanımlarla öğrencilerin etik davranma, bilinçli tüketici olma, kaynakları etkili kullanma, sorumluluk, işbirliği ve takım çalışması konularında gerekli bilgi, beceri ve tutumlara sahip olmaları amaçlandı. BİLSEM öğretmenleri tarafından hazırlanan eğitim programı kapsamında yaş gruplarına göre oluşturulan 34 farklı etkinlik ile öğrencilerin doğa bilincine sahip bireyler olarak yetişmelerine katkı sağlayacağı düşünüldü.

Öğrenmekten zevk alan, heyecan duyan, meraklı, araştırmacı, gözlem yapan, çözümler üretebilen, doğa ve diğer tüm zeka alanlarını aktif şekilde kullanabilen, daha sağlıklı, yaratıcı, stressiz, mutlu, çevre ve doğaya önem veren çocuklar yetiştirebilmek için biz eğitimcilerin, anne ve babaların çocukları doğayla buluşturması ve doğayla bağ kurmalarını sağlaması gerekir. Sonuç olarak; Çocukların doğaya doğanın da çocuklara ihtiyacı var!” dedi.



 
 
Editör: TE Bilişim