Niğde Üniversitesi 20. kuruluş yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde düzenlediği “Multidisipliner Etik Kongresi” Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen açılış töreniyle başladı.


Törene Cumhuriyet Başsavcısı Hayreddin Akçıl, Rektör Prof. Dr. Adnan Görür, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Şener, Emniyet Müdürü Ali Doğan Uludağ, dekanlar, müdürler, akademik personel ve öğrenciler  katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan kongrenin açılış konuşmasını Rektör Yardımcısı ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Mehmet Şener yaptı. Etiğin toplumların tarih, sosyal, siyasal, ekonomik ve kültürel etkenler olmak üzere çeşitli faktörlere bağlı olarak oluşan tarihi, toplumsal ve dinamik bir süreç olduğunu belirten Prof. Dr. Mehmet Şener, “Etik çerçevesinde oluşturulan ilke ve kurallar, hukuk kurallarından farklı olarak, yasalarla değil toplumsal tepkilerle oluşurlar. Aynı şekilde etik değerlerin çiğnenmesine karşı yaptırım, yine toplum tarafından geliştirilen tepkilerden oluşmaktadır” dedi.

Etik Kongresi Başkanı Şener, 28-30 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek kongrede 26 sözel, 25 poster sunumu ile toplam 51 bildirinin yer aldığını belirterek 2 konferans ve 2 panel ile birlikte tüm disiplinleri ele alan bir anlayışın sergileneceğini ifade etti.

Prof. Dr. Mehmet Şener’in ardından kürsüye Niğde Üniversitesi  Rektörü  Prof. Dr. Adnan Görür geldi.  2008 yılından itibaren her yıl 25 Mayıs gününün Etik Günü, aynı günün yer aldığı haftanın ise Etik Haftası olarak kutlandığını hatırlatan Rektör Görür, “Etik Günü ve Etik Haftası’nda gerçekleştirilen etkinliklerle, toplumda etik duyarlılığın artırılması ve etik değerlerin tüm kesimlerde içselleştirilmesi amaçlanmaktadır. Bu amaca ulaşma doğrultusunda gerçekleştirilecek çalışmalarda en büyük sorumluluk ise hiç şüphesiz üniversitelerin üzerine düşmektedir. Bu bilinçle, Niğde Üniversitesi olarak üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirebilmek için Üniversitemizin 20. Kuruluş yılı etkinlikleri çerçevesinde, “Multidisipliner Etik Kongresi” adıyla bu kongreyi düzenleniyoruz. Niğde Üniversitesi olarak, böylesine önemli bir konuda, son derece kapsamlı ve nitelikli bir organizasyonu gerçekleştiriyor olmanın mutluluğunu yaşamaktayız. Bugün açılışını yaptığımız ve üç gün sürecek olan “Multidisipliner Etik Kongresi” çerçevesinde, birbirinden değerli bilim insanları tarafından sunulacak konferans, panel, sözel ve poster bildirileri ile bu alandaki bilimsel çalışmalara ciddi bir katkı sağlanacağına inanıyorum” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nesrin Çobanoğlu, tarafından “Üniversite ve Etik” konulu bir konferans verildi.

Açılış programının öğleden sonraki bölümü ise müzik dinletisi ile başladı.

Dinletinin ardından kongre Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nesrin Çobanoğlu, Ortadoğu Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Canan Özgen, Özyeğin Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yener Ünver, Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Hülya Uçar ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Fuat Tanhan konuşmacı olarak katıldıkları  “Meslek Etiği” konulu panelle devam etti.

3 gün sürecek kongrenin 2. günü, Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Turgay Ergun’un “Yönetim ve Etik” konulu konferansıyla başlayacak. Konferansın ardından Niğde Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Nafiz Tok, Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Emin Kansu ve Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Canan Uluoğlu’nun konuşmacı olarak görev aldığı bir panel gerçekleştirilecek. Öğleden sonraki bölümde ise sözlü bildirilerin sunumları yapılacak.

Kongrenin son gününde, Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ruşen Keleş’in vereceği “Çevre Etiği” konulu konferansın ardından kongre değerlendirmesi ve ödül töreni gerçekleştirilecek.



Editör: TE Bilişim