Niğde Milli Eğitim Müdürü Celalettin Ekinci LYS öncesi öğrencilere tavsiyelerde bulundu.

 

 

 Sevgili öğrenciler;

 

Önümüzdeki günlerde sizler için hayati öneme sahip bir dizi sınav maratonuna gireceksiniz. Bizler Eğitim çalışanları olarak sizlerin en iyi şekilde bu sınavlara hazırlanmanız, başarılı olmanız için destek olduk ve bu süreci rahat bir sınav psikoloji ile atlatmanız ve istekleriniz doğrultusunda bir yükseköğretim programına yerleşmeniz en büyük dilek ve isteğimiz olacaktır.

15 Haziran 2013 cumartesi günü Sosyal Bilimler (LYS-4)  testleriyle başlayıp, 23 Haziran 2013 Pazar günü Edebiyat-Coğrafya (LYS-3) Sınavı ile bitecek olan süreçte sizlere destek olmak adına bir dizi önerilerimiz olacaktır.

 

Sınavlar öncesinde nelere dikkat etmek gerekir?

 

·          Sınava gireceğiniz yeri önceden görmenizde fayda vardır.

·          Sınav giriş evraklarını bir gece önceden hazırlamak sizleri rahatlatacaktır. Sınav giriş belgelerinin altında yazan bütün açıklamaları dikkatlice okumayı ve bu kurallara uymayı kesinlikle tavsiye ediyoruz.

·          Uyku ihmal edilmemeli ve her zamanki yatış saatinizde uyumaya çalışmalısınız.

·          Sınavdan önce rahatsızlık vermeyecek yiyecekleri tercih etmeniz yararınıza olacaktır.

·          Sınava giderken yanınıza TC kimlik kartınızı ve ÖSYM’nin http://ais.osym.gov.tr internet adresinden indirdiğiniz Sınav Giriş Belgenizi almayı unutmayın. Kimlik belgesi olarak sadece pasaport ve TC nüfus cüzdanı kullanılacaktır. Bunların dışında kalan hiçbir belge kimlik belgesi olarak kullanılamayacak.

·          Sınava ailenizden bir kişi ile gitmeniz oluşabilecek olumsuzları önleme adın faydalı olacaktır.

·          Bir önerimizde velilere Sınav öncesinde yakın akrabaların (Amca, dayı, hala, teyze vb.) gençleri   çeşitli iletişim araçları ile arayarak strese girmesine neden olmaktadır. Bu konuda dikkatli olmak gerekir. Bu tür iletişim kurmak gencin üzerinde baskı oluşturur. Eğer sınavım başarılı geçmezse onlara ne söyleyeceğim ya da neler ifade edeceğim baskısını artırır. Biz ebeveynler bu durumu önleme yönünde davranmamız gerekir.

 

Sınav esnasında nelere dikkat etmelidir?

 

·          Sizler, kitapçıkların dağıtımından sınav başlangıcına kadar yapılan tüm uyarıları dikkatle dinlemelisiniz.

·        Sınav kitapçığı baştan sona dikkatlice kontrol edilmeli ve Sınav öncesi yapacak kodlamalar dikkatlice yapılmalı (Soru kitapçığının ön kapağındaki ad, soyadı ve soru kitapçığının üzerindeki numarayı cevap kâğıdınıza mutlaka kodlayınız) ve Konsantrasyon sağlanır sağlamaz soruların çözümüne geçilmelidir.

·          Süreyi ekonomik kullanmaya dikkat etmek olmazsa olmaz önceliklerimizin başında gelmelidir.

·          Çözemediğiniz sorular üzerinde fazla zaman kaybetmeden diğer soruya geçmek en iyi tercih olacaktır.

·          Yapabileceğiniz soruları çözdükten sonra kalan süreyi çözemediğiniz sorular için kullanmalısınız.

·          LYS’ de şu veya bu şekilde her hangi bir testi tercih etmek söz konusu olmadığı için önünüze gelen kitapçığa odaklanmanız başarınızı arttıracaktır.

·          Sınav esnasında çok fazla sıvı tüketmek sizi sıkıntıya sokabilir, bu nokta dikkatli olmak gerekir.

·          Süreyi sonuna kadar verimli şekilde kullanın şayet zamanınız kalırsa son dakikaları kontrol için kullanabilirsiniz.

·          Sınav sonunda sınavınızın geçerli sayılabilmesi için gerekli bütün işlemleri yaparak sınav evraklarını eksiksiz bir şekilde teslim etmeniz gerekir.

 

Sınav sonrasında yapılması gerekenler neler olmalıdır?

 

YGS ve LYS sınavlarını başarılı bir şekilde geçen adaylar için önlerinde yeni bir dönem başlayacaktır. Almış olduğunuz puan ya da puanlara bağlı olarak bölüm/program, fakülte ve üniversite tercihleriniz olacaktır. Sizler için önemli olacak süreç burada başlayacaktır.

Yüksek puan ya da tam tersi düşük puan almış olabilirsiniz, meslek tercihleriniz şekillenmemiş olabilir sizlere tavsiyemiz bu konuda bizler Tercihler döneminde oluşturacağımız ’’Tercih ve Danışma büroları’’ ve Okullarımızda görevlendireceğimiz Rehber öğretmenler aracılığıyla sizlere destek olacağız.

Sadece yerleşme adına tercihlerde bulunmayınız, sizleri mutlu etmeyecek bir mesleği tercih etmeniz halinde bir anlamda kaybetmiş olursunuz ki bunun anlamı bir ömür boyu sevmeyeceğiniz bir meslekte yaşamınızı sürdürmek demektir.

Alanında Uzman öğretmenlerimizden alacağınız destekle çok daha az puanlar almanıza rağmen daha güzel tercihler yapabileceğinizi unutmayınız.

Sizleri mutlu etmeyecek ya da ileride mesleki doyum sağlamayacak mesleği seçmeyiniz. 

Unutmayalım, hayat uzun bir süreç atılacak daha çok adımlar var. Asla karamsarlığa düşülmemelidir. Ümitsizlik, sıkıntıları da beraberinde getirir.

Başarıların sizlerle olması dileğiyle…


Editör: TE Bilişim