Anne Babalar İşe Çocuklar Kreşe Kampanyası!
Kesk dönem sözcüsü ve Eğitim Sen Niğde Şube Temsilcisi Göksel Rıza Özkan basın açıklaması ;
Konfederasyonumuz KESK’in başlatmış olduğu “anne babalar işe çocuklar kreşe” kampanyamız başta metropoller olmak üzere tüm şehir merkezlerinde yankı bulmaya başladı. Bugün olduğu gibi yarınlarda da tüm Türkiye’de kamu emekçileri çocuklarıyla birlikte işbaşı yaptı, yapacak. İki gündür KESK li kamu emekçileri olarak işyerlerinde işyeri yönetimlerine kreş taleplerimizi dile getiren dilekçeler veriyoruz. Bu dilekçelerin amacı temel haklarımızdan olan kreş hakkımızı elde etmektir.
          Kreş ve ebeveyn izni emekçilerin temel haklarındandır. Kamuyu daraltan, temel insan ihtiyaçlarını dahi piyasaların insafına terk eden mevcut devlet anlayışı birçok başka hakkımızı olduğu gibi bu haklarımızı da gasp etmektedir. Sadece devlet bu konuda üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmediği için milyonlarca çalışan anne-baba ya aile büyüklerinden, hısım akrabadan destek almak ya da ücretli bakıcı ve özel kreşlerden hizmet almak ikilemi içindedir. Devletin bu hak gaspının bir başka vahim sonucu da birçok annenin çocuk bakımı gibi çağdaş dünyanın artık bir sorun olarak görmediği bir nedenle çalışma yaşamından ayrılarak eve hapsolmasıdır.
           Bu hakkın hayata geçirilememesi, devletin sorumluluktan kaçmasının ebeveynler açısından yarattığı maddi manevi sorunlar bir yana aynı zamanda çocuklarımızın daha sağlıklı ve nitelikli koşullarda yetiştirilmesini de engellemektedir. Bilindiği gibi 0–6 yaş okul öncesi dönemi çocukların ruhsal, bedensel ve zihinsel gelişmelerinin en hızlı olduğu, yaşamın en önemli dönemlerinden biridir. Tüm çocukların bu dönemlerinde desteklenmesi, okul öncesi eğitim olanaklarından yararlanması sağlıklı, özgür bireyler olarak gelişimlerinin sağlanması ebeveynler ve kamunun ortak sorumluluğudur.
           Bunu sağlamanın yolu, etkin, erişilebilir ve parasız okul öncesi eğitim olanaklarından tüm çocuklarımızın yararlanmasıdır. Bu nedenle devlet ihtiyacı karşılayacak sayıda kreşler açmalıdır, bunun için bütçede kaynak ayırmalıdır. Bu yetmez! Aynı zamanda ebeveyn izni düzenlemesine hemen geçilmelidir. Ebeveynler (anne-baba) çocuklarının gelişimi konusunda hem toplumsal açıdan hem de yasal açıdan hak ve sorumluluk sahibidir. Bir anne-babanın bu sorumluluklarının gereğini yerine getirmesinin yolu ebeveynlerin çocukların eğitim ve gelişim sürecine etkin bir özne olarak katılmasından geçer. Ebeveynler ve çocukları arasında sağlıklı bir ilişkinin kurulması öncelikle buna bağlıdır. Bunun için ebeveyn izni hakkının kullanımı temel bir haktır.
           Ancak kamu emekçileri olarak çok iyi biliyoruz ki kamusal harcamaları azaltarak yeni piyasalar yaratmayı önüne hedef olarak koyanlar, parasız ve nitelikli sağlık ve eğitim hizmetlerinden yararlanma hakkını çiğneyenler, emekçileri sefalet ücreti altında yaşayan paryalar olarak gören zihniyetler  geriletilmedikçe bu hakkımızın gaspı da devam edecektir.
          İşte bugün bunun için buradayız, çocuklarımızla birlikte işyerlerindeyiz. Bunun için ebeveynler işe, çocuklar kreşe diyoruz. Çocuk bakımında kadın ve erkeğin sorumluluğunu eşit gördüğümüz için ebeveyn hakkı diye bastırıyoruz. Mevcut uygulamalar bu temel haklarımızı sağlamaktan uzak olduğu için eylemdeyiz. Mevcut düzenin emekçileri sefalete mahkûm eden, kadını çocuk bakımının tek sorumlusu olarak gören ve onu eve, annelik rolüne hapseden cinsiyetçi yaklaşımına karşı eylemdeyiz.
          Devletin Anayasa’nın 10. ve 49. Maddelerini ayaklar altına alan uygulamalarına, herkesi 3 çocuk yapmaya teşvik eden muhafazakâr ve çağdışı zihniyete karşı sesimizi yükseltiyoruz. Devletin sosyal niteliklerini ayaklar altına alanlara sesleniyoruz. Haklarımızın takipçiyiz, yakanızı bırakmayacağız! Çocuklar kreşe, ebeveynler işe! Kampanyamızda:
 
TALEPLERİMİZ
1-Kapatılan kreşler ihtiyaçlar göz önüne alınarak tekrar açılmalıdır.
2- 0–6 yaş grubu çocuklar için en az 50 çalışanın bulunduğu işyerlerinde ve 50’den az çalışanın bulunduğu işyerleri için çalışma alanına yakın ortak bebek bakım üniteleri ve kreşler açılmalıdır.
3-Bu hizmet bütün çalışma alanlarında verilmeli ve kreşlerde yeterli sayıda uzman personel bulundurulmalıdır.
4-Doğum izni sürelerinin bitiminden çocuğun ilköğretime başlayacağı süreye kadar geçen sürede ebeveynlerin (anne-baba) 6 ay dönüşümlü olarak kullanabilecekleri 2 yıl ücretli ebeveyn izin hakkı olmalıdır.
5-İzin kullandıkları için, ebeveynlerin sosyal ve özlük halklarında kayba uğramamalı ve işyeri ve çalışma koşullarında aleyhte veya rızaları olmadan değişiklik yapılmamalıdır.
6-Doğum sonrası, ebeveynlik izni süreci olan 2 yıla kadar kadınlar nöbet, vardiya, mesai gibi fazla çalışmaya tabii tutulmamalıdır.
7-Yukarıdaki bütün haklar evlat edinme durumları ile evli-bekâr tüm çalışanlar için geçerliğini korumalıdır.
8–657 sayılı kanundaki 4/B ve 4/C’ye göre çalışanlar kadroya alınmalı ve kaldırılıncaya kadar yukarıda sözü edilen bu iyileştirmeler kendilerine yansıtılmalıdır.
 
Editör: TE Bilişim