Çocukken 2 gözünü kaybetmesi, öğretmenlik hayalini engelleyemedi… Niğde Üniversitesi Türkçe öğretmenliği bölümünden mezun oldu, Adana’da öğretmenlik yapıyor.


Adana'da, ilkokul 5'inci sınıftayken geçirdiği rahatsızlık sonucu 2 gözü de görme yeteneğini yitiren 24 yaşındaki Buket Gülekoğlu, kendi çabalarıyla Niğde Üniversitesi üniversiteyi bitirip, bir ilköğretim okulunda Türkçe öğretmeni olarak görev yapmaya başladı. Buket öğretmen, gözlerini kaybetmesinin çocukluğundan beri kurduğu öğretmenlik hayalini gerçekleştirmesine engel olmadığını belirterek, "Biz engelliler okuyabiliriz, farklı yerlere gelebiliriz. Toplumun artık bunu görmesi gerekiyor" dedi.

3 çocuklu Fatma- Hasan Gülek çiftinin 2 kızından biri olan Buket Gülekoğlu, annesinin hamile olduğunu bilmeden röntgen filmi çektirmesi nedeniyle görme kusurlu doğduğunu ve küçüklükten itibaren gözlük takmaya başladığını söyledi. Adana Mimar Kemal İlköğretim Okulu 5'inci sınıf öğrencisiyken gözlerindeki sorunun büyüdüğünü, okula ara vermek zorunda kaldığını anlatan Buket Öeğretmen, tedaviler sonuç vermeyince 2 gözünün de görme yetisini yitirdiğini kaydetti. Buket Gülekoğlu, 2 yıl ara verdiği ilköğretim eğitimini daha sonra Gaziantep Görme Engelliler Okulu'nda tamamladığını, ardından da Adana İbrahim Atalı Lisesi'ni bitirdiğini belirtti. Girdiği üniversite sınavında Niğde Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği bölümünü kazandığını söyleyen Buket Gülekoğlu, eğitim hayatı boyunca görme engeli nedeniyle birçok zorluk yaşamasına rağmen kendi gayreti ve arkadaşlarının yardımıyla fakülteyi bitirdiğini anlattı. Gülekoğlu, geçen yıl okuldan mezun olduğunu, bu yıl da Adana Mimar Kemal İlköğretim Okulu'na Türkçe öğretmeni olarak atandığını kaydetti.



'ARKADAŞLARIMA OKUTUP NOT ALIYORDUM'

Gözlerini ilk kaybettiğinde birçok sorun yaşadığını belirten Gülekoğlu, buna rağmen hayattan kopmadığını söyledi. Okumayı, okutmayı çok sevdiğini kaydeden Buket öğretmen şöyle konuştu:

"Gözlerimi kaybettikten sonra, bir bocalama dönemi yaşadım. 'Nasıl olur, dünyayı artık görememek nasıl bir duygu, böyle hayatımı devam ettirebilir miyim? Eğitim hayatım bitecek mi?' endişesi yaşıyordum. Ama bu durumu çabuk atlattım. Karşıma çıkan farklı fırsatları değerlendirmeyi bildim, bunun sonucunda başardım. Kararlı olduktan sonra onlara pek aldırmıyorsunuz. Üniversite yıllarımda tek başıma olduğum için zorluk çektim. Bazı şeyleri göğüslemek zorunda kaldım. Ulaşım, kitap, ders çalışma sorunları yaşadım. Okulda bizimle ilgili kabartmalı kitaplar yoktu. Arkadaşlarıma okutuyor, onları anladığım kadarıyla not alıyordum. Derslerde de not tutmaya çalışıyordum. Bu şekilde üniversiteyi bitirdim."

ENDİŞELERİ YERSİZ ÇIKMIŞ

Görev yaptığı okulda öğrenci ve velilerin ilgisinden çok memnun olduğunu kaydeden Gülekoğlu, şöyle devam etti:

"Okula ilk geldiğimde, müdürümüz beni, 'Temkinli ol, kötü şeylerle karşılaşabilirsin' diye uyarmıştı. Ben de, bana ön yargıyla yaklaşacaklarını düşünmüştüm. Onların tepkisini ben daha farklı bekliyordum. Ama hiç düşündüğüm gibi olmadı. Bu da beni çok sevindiriyor. Velilerimizden bazıları, gelip bana 'Allah razı olsun, iyi ki gelmişsiniz' bile dedi. Benden çok memnunlar. Öğrencilerim de, kendilerinin söylediğine göre çok seviyorlar beni. Bunları duyunca çok seviniyor, 'İyi ki buraya gelmişim' diyorum. Bu yüzden, benim gibi olup da korkanlara da asla korkmamalarını söyleyebilirim. Endişe edecek bir durum yok. Normal bir eğitim kurumunda görev yapıyorum. Benim idealim de böyleydi. Toplumumuzun artık bir şeyleri görmesi, anlaması gerekiyor. Bizler okuyabiliriz, farklı yerlere gelebiliriz, bunu görmeleri gerekiyor artık. 'Görmeyen insan bu haliyle ne yapabilir ki, yazık' demek yerine, benim gibi örnekleri görüp, 'Bu insanlar bazı şeyleri başarabilir' diye bakmaları gerekiyor artık. Benim de buna en iyi örnek olduğumu düşünüyorum."

Haberler.com
Editör: TE Bilişim