AK Parti Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu, eğitim sisteminde girişilen reform çalışmalarının sonuncusu olan 4+4+4 sistemi olarak bilinen eğitimde 12 yıl zorunluluk getiren yasa tasarısı hakkında bazı açıklamalarda bulundu.

 

Önümüzdeki günlerde TBMM Genel Kurulunda görüşülecek olan tasarının eğitim sistemimizi birçok açıdan modern eğitim sistemleriyle uyumlu hale getirmesini öngördüğünü belirtti. Kesintisiz zorunlu eğitimin kademeli hale getirilmesinin pedagojik açıdan çok önemli olduğunu kaydeden Kavaklıoğlu, 4+4+4 yasasıyla ülkemizde düşük olan zorunlu eğitimin süresinin artacak olmasının da çağdaş uygulamalara uygun olduğunu vurguladı.

“Amaç rekabet içinde hayata hazırlamak”

AK Parti iktidarı olarak eğitim ve öğretim hizmetlerinde hedeflerinin, kız erkek ayrımı yapmadan herkesi eğitmek, rekabet içinde geliştirmek ve hayata hazırlamak olduğunu vurgulayan Kavaklıoğlu 4+4+4 uygulamasıyla ilgili de şu bilgileri verdi: “İlk 4 yıl ilkokul sürecidir. Bu kademe öğrencilerin çevreye duyarlılıklarını artıracak, becerilerini geliştirecek, sosyalleşmelerini sağlayacak ve temel yaşam kurallarını öğrenecekleri, zorunlu eğitim kademesi olarak tasarlanmıştır.  İkinci kademe 4 yıl ortaokul sürecidir. Bu da bilgiye erişim ve bilgiyi kullanma amaçlı seçmeli derslerin alınacağı zorunlu bir kademe olarak tasarlanmıştır. Bu kademede içinde din eğitiminin yanında spora, sanata ve mesleklere yönelik derslerin bulunacağı seçmeli dersler artırılıyor. Hiçbir zorlama içermeyen ve isteğe bağlı seçmeli ders mantığına dayalı bu düzenleme, demokratik eğitimle yakından ilişkilidir. Bu kademe öğrencilerin daha özgür bir birey olarak sivil toplum ve demokratik devlet anlayışı gereğince eğitim süreçlerinde özgür ve karar değiştirme hakkına sahip olmalarına fırsat vermektedir. Üçüncü kademe 4 yıl lise. Bu süreç genel ve mesleki ve teknik olarak ayrılıyor. Bilgiye erişim, bilgiyi kullanma, hayata ve bir üst öğrenim olan üniversite eğitimine hazırlanmak amacıyla zorunlu eğitimin üçüncü kademesi olarak tasarlanmıştır”.

“Ülkemizin ihtiyaçları için zor olana soyunuyoruz”

Eğitim sisteminde reform çalışmalarının oldukça zor süreçlere karşılık geldiğini ve cesaret istediğini kaydeden AK Parti Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu hükümetin ülkemizin geleceği açısından zor olanı seçtiğini ve uzun soluklu bir planlamayla üstesinden geleceklerini söyledi. Bu ülkenin çocuklarının ve gençlerinin daha iyi bir eğitim sistemine layık olduğunun da altını çizen Kavaklıoğlu, “Biz ülkemizin ihtiyaçları için zor olana soyunuyoruz. Bu çabalara başlarken de en çok çocuklarımızın ve gençlerimizin aklına, becerilerine güveniyoruz. Bu ülkenin geleceğini çocuklarımızla ve gençlerimizle şekillendireceğiz” dedi. Kavaklıoğlu açıklamasını AK Parti olarak gelecek seçimlere değil gelecek nesillere odaklanıyoruz” diyerek tamamladı.

 

Editör: TE Bilişim