Kazım Karabekir Paşanın Kızı Niğde Üniversitesi’nde  Cumhuriyetimizin Nasıl Kurulduğunu Anlattı 



Niğde Üniversitesi,  Kurtuluş Savaşı Komutanlarından Kazım Karabekir Paşa'nın kızı Timsal Karabekir'i konuk etti.

Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda "Biz Bu Cumhuriyeti Nasıl Kurduk" konulu bir konferans veren Timsal Karabekir, Kazım Karabekir Müzesi arşivinden derlenen milli mücadele yıllarına ait fotoğraflar eşliğinde, cumhuriyetin nasıl kurulduğunu anlattı. 

Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür'ün yanısıra Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Murat Alp ve Prof. Dr. Metin Yıldırım, Genel Sekreter Doç. Dr. Ethem Akyol, dekanlar, müdürler, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrencimizin katıldığı konferansta Timsal Karabekir, "O, yılmaz bir vatan sevdalısıydı" diye tanıttığı babası Kazım Karabekir'i şu sözlerle anlattı:

"Babam, hep vatanını ve onun menfaatlerini düşünürdü. Bizleri de bu şuurla yetiştirdi. Atatürk'ü çok sever ve onunla yaşadıklarından övgüyle söz ederdi. Onlar bu vatanın kurtuluşu için hiçbir şeyden çekinmediler" dedi.

Milli Mücadele yıllarını anlatan Karabekir, babası Kazım Karabekir ve Mustafa Kemal Atatürk arasında yaşanan bir olayı da şöyle anlattı: 

"Mustafa Kemal’in Anadolu’daki eylemlerinden çekinen İstanbul Hükümeti İngilizlerin baskıları sonucu Mustafa Kemali İstanbul'a çağırmıştır. Bu emre Mustafa Kemal’in şiddetle karşı çıkması üzerine İstanbul Hükümeti kendisini tutuklamak için Kâzım Karabekir Paşa’yı görevlendirmiştir. Bunun sonucu ulusun geleceğini etkileyen çok önemli bir olay yaşanmıştır: Mustafa Kemal tutuklanmayı beklemektedir. Karabekir Paşa odaya girerek Mustafa Kemal Paşa’yı saygıyla selamlar ve şunları söyler : 

- Kumandamda bulunan zabitan ve efradın hürmet ve tanzimlerini arza geldim. Siz bundan evvel olduğu gibi bundan böyle de muhterem kumandanımsınız. Kolordu komutanına mahsus araba ile maiyetinize bir takım süvari getirdim. Hepimiz emrinizdeyiz.

Mustafa Kemal Karabekir’in boynuna sarılarak bu eski arkadaşını birkaç kez öper. Kurtuluşun yıldızı o gün Erzurum’daki tarihi konakta parlamıştır". 

Kurtuluş Savaşı'nda Anadolu'ya ilk çıkan beş komutanını simgeleyen ve 'İlk Beşler' olarak anılan Mustafa Kemal Atatürk, Kazım Karabekir, Ali Fuat Cebesoy, Rauf Orbay ve Refet Bele'ye ilişkin Karabekir Paşa'nın albümünden çok özel fotoğraflar yansıtan Timsal Karabekir, Karabekir Paşa'nın çok yönlü kişiliğine, vatanperver olmasının yanı sıra sanatçı ve yardımsever yönlerine de dikkat çekti. Timsal Karabekir, 'yetimler babası' diye anılan babasının Sarıkamış'ta yetim kalmış 4 bin erkek ve 2 bin kız çocuğunu himayesine alarak eğitimlerini üstlendiğini açıkladı. Babasını küçük yaşlarda kaybederek yetim kalan Paşa'nın bu konuda hassas davrandığını vurgulayan Timsal Karabekir, babasının ilgilendiği yetim çocukların çok sayıda fotoğrafını gösterdi.

Ülkenin işgal döneminde yaşadığı zorluklardan bahsederek vatana duyulan aşkla genç yaşta çok şehitler verildiğini ifade eden Timsal Karabekir milli mücadeleye ve Cumhuriyetin kuruluşuna tanıklık etmek isteyenleri İstanbul Erenköy'de bulunan Kazım Karabekir Müzesi'ni görmeye davet etti.

Konferans; Rektör Prof. Dr. Adnan Görür'ün Timsal Karabekir'e günün anısına plaket takdim etmesi ile son buldu.





Editör: TE Bilişim