Niğde Ömerhalisdemir Üniversitesi ev sahipliğinde çevrim içi olarak “IV. Türkiye Kaz Yetiştiriciliği Çalıştayı” açılış programı gerçekleştirildi. Katılımın yoğun olduğu ve iki gün sürecek olan etkinliğin moderatörlüğünü Prof. Dr. Musa Sarıca yaptı.

Prof. Dr. Sarıca, böyle güzel bir organizasyonda yer almaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. Ardından sözü, çalıştay başkanı Üniversitemiz Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Şekeroğlu’na verdi.

Prof. Dr. Ahmet Şekeroğlu; “Bu çalıştayı, Türkiye Kanatlı Yetiştiriciliği ve Alternatif Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği konusunda bilimsel çalışmalarıyla ve eserleriyle katkıda bulunan özellikle son yıllarda yerli etnik çalışmalarına yoğunlaşan değerli hocam Prof. Dr. Mustafa Sarıca adına düzenlemekten onur duymaktayız. Bu çalıştay, Türkiye’de kaz konusunda birikimlerin değerlendirilmesi, güncel konuların saptanması ve çözüm önerilerinin ortak akılla ortaya konularak geleceğe yönelik projelerin oluşturulması, Türkiye Kaz Yetiştiriciliğinin gelişmesi ve markalaşması bakımından önem taşımaktadır ”dedi.

Kaz yetiştiriciliği konusunda daha fazla araştırma ve tanıtım yapılması gerektiğini ifade ederek sözlerini sürdüren Prof. Dr. Ahmet Şekeroğlu, böylece üretimin gelişeceğine ve kaz sektörü olma yolunda olumlu katkılar sağlayacağına değindi. Kaz yetiştiriciliği tarihinin eskilere dayandığını ve geleneksel bir üretimle devam ettiğini belirten Prof. Dr. Ahmet Şekeroğlu, bu nedenle Türkiye’de kaz yetiştiriciliğinin bilimsel esaslara göre üretilerek verim ve kalitenin yükseltilerek, uluslararası rekabet gücüne sahip bir sektör haline getirilmesinin önemini vurguladı.

Prof. Dr. Ahmet Şekeroğlu’nun konuşmasının ardından Çalıştay Koordinatörü Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Akif Boz söz aldı. Çalıştayın, 2018 yılında Yozgat’ta birincisini, 2019 yılında Muş’ta ikincisini, 2020 yılında Kars’ta üçüncüsünü ve 2021 yılında Niğde’de dördüncüsünü gerçekleştirdiklerini söyleyen Doç. Dr. Mehmet Akif Boz bundan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Düzenlenen kaz çalıştaylarının bilimsel açıdan ve üreticilerin bir yol haritasının belirlenebilmesi bakımından önemine vurgu yapan Doç. Dr. Mehmet Akif Boz; “Bu nedenle her yıl bu çalıştayları yaparak üreticilerimizi bir arada tutabilmek, bilimsel açıdan daha fazla çalışma yapabilmek ve bunları ilerletebilmek için bu çalıştayların çok önemli olduğuna inanıyoruz. Bakanlığımız ile birlikte hareket ederek yapacağımız katkıların sektör olma yolunda çok büyük değerler sunacağını düşünüyorum” dedi.

Tarım ve Orman İl Müdürü Asım Baş, Niğde’nin tarımda markalaşma yolunda büyük adımlarla ilerlediğini belirtti ve tarımın bütün parametrelerinin, bütün üretim şekillerinin, yoğun ve model bir şekilde yapıldığı illerden birinin Niğde olduğunu ifade etti.

İl Müdürü Asım Baş; “Bu sebeple ülkemizin bütün ekonomisi, sirkülasyonu, istihdamı, hepsi tarımda veya tarımın farklı alanlarında bir şekilde irtibatta olan alanlarda olan bir ekonomik faaliyettir. Kaz ve Kanatlı sektörü de ilimizde geliştirilmesi ve destek verilmesi gereken alanlardan biridir. Bakanlığımız da kırsal kalkınma yatırımına destekleri kapsamında, Kaz yetiştiriciliği konusunda ilimizi destekliyor. Yani 3 milyonluk bir yatırımın %50’si şeklinde veya daha alt limitlerde farklı alanlarda desteklemeler yapılıyor” dedi.

İl Müdürü Asım Başı’ın ardından sözü, Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Zekeriyya Erdurmuş aldı. Türkiye’nin dünyada üretimiyle ve üretimsel rekabetiyle son derece başarılı bir çizgide gitmekte olduğunu ve söz sahibi bir ülke konumuna geldiğini belirten Zekeriyya Erdurmuş; “ Türkiye geçen yıl yaklaşık olarak 726 milyon dolar hayvansal üretimde ihracat fazlası veren bir ülke oldu. Ama toplamda tarımsal ithalat-ihracat dengesine baktığımızda da Türkiye 5 milyar doların üzerinde ihracat fazlası verende bir ülke konumuna geldi” diyerek devam etti.

Düzenlenen çalıştaylar ile eksikliklerin daha net görüldüğünü söyleyen Zekeriyya Erdurmuş, Bakanlık olarak kendilerinin de projeler yaptıklarını söyledi.

IV. Türkiye Kaz Yetiştiriciliği Çalıştayına ev sahipliği yapmaktan onur duyduklarını belirterek sözlerine başlayan Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İlyas Gökhan, etkinliğe katılımdan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Üniversitemiz Ayhan Şahenk Tarımsal Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi hakkında detaylı bilgiler vererek konuşmasını sürdüren Prof. Dr. İlyas Gökhan, bu kapsamda yapılacak olan kaz yetiştiriciliği projelerini desteklerini vurguladı.

Prof. Dr. İlyas Gökhan; “Bu çalıştay kapsamında katılımcı hocalarımızın sunacağı değerli bildiriler ile etkinliğin sonucunun da olumlu neticeleneceği kanaatindeyiz. İnanıyoruz ki buradan çıkan sonuç, Türkiye kaz yetiştiriciliği konusunda önemli gelişmeler sağlayacaktır. Burada şunu da belirtelim ki, Üniversiteler bilimsel çalışmaları yaparlar, gerekli eğitimi verirler fakat burada bakanlığımız, il müdürlüğümüz ve üretici desteği ile başarılı bir yol izleriz” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Rektör Yardımcımızın ardından açılışın son sözünü alan Vali Yardımcısı Cemil Kılınç, Niğde’nin tarım kenti olduğunu belirtti. Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi’nin tarım kenti olan Niğde’de yer almasının büyük bir şans olduğunu söyleyen Vali Yardımcısı Cemil Kılınç; “Tarım kentiyiz. Özellikle ifade edildiği gibi bitkisel üretimde çok iyiyiz. Üçüncü Organize Sanayi bölgemiz kurulma aşamasında ve bu tamamen Tarım OSB olacak, besi hayvancılığına dayalı olacak. 20.000 civarında besi hayvan burada bulunacak. Yani Niğde et ve süt ürünlerinde de gelişme kaydediyor. Ayrıca meyvecilikte de önemli adımlar atıyoruz ve çok iyi durumdayız” dedi.

Üniversitemizin de ilimizde bulunan birçok kurum gibi ilk üretimde öncülük ettiği ürünlerinin olduğunu belirten Vali Yardımcısı Cemil Kılınç, kaz yetiştiriciliğinin yeni bir sektör olduğunu ve bu konuda talep edilen her türlü desteğe açık olduklarını ifade etti.

Çalıştayın, Kaz Yetiştiriciliği alanındaki birikimi değerlendirmek, güncel sorunları tespit edip ortak akılla çözüm üretmek için düzenlendiğine dikkat çeken Vali Yardımcısı Cemil Kılınç; “Kaz yetiştiriciliğini ben iki açıdan çok önemsiyorum. Kaz eti, kırmızı et açısından piyasayı dengeleyici olarak, alternatif bir protein kaynağı olarak tüketicinin menfaatlerini koruma adına gelişmesi gereken bir sektördür. İkinci nokta ise çok önemli bir husus olan bilinçli tüketim. Özellikle kan gruplarına göre beslenme alışkanlıkları dikkat çeken konular arasında yer alıyor. Böyle bir gereksinim, ilerleyen dönemlerde pazarlarda kaz etini tercih etme eğilimini artıracaktır. Böylelikle artan talep doğrultusunda bu sektörün de gelişeceğine inanıyorum” diyerek devam etti.

Vali Yardımcısı Cemil Kılınç konuşmasının sonunda çalıştayın amacına uygun geçmesi temennisinde bulunarak, emeği geçen herkese teşekkür etti.

Editör: TE Bilişim