CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer her yıl yaşanan öğrencilerin yurt sorunlarını bir önergeye gündeme  getirdi. Gençlik ve Spor Bakanına verdiği önergede her eğitim döneminde üniversite öğrencilerinin yaşadığı yurt ve barınma sıkıntılarını dile getiren Gürer, yurt olanağından yararlanamayan öğrencilere barınma olanakları için maddi destek verilip verilmeyeceğini de sordu.

CHP Niğde Milletvekili Gürer yanıtlaması istemiyle Bakana verdiği önergede;

“2016-2017 dönemi için öğrencileri yine farklı sorunların beklediği bir gerçektir. Sorunların başında ise barınma sorunu gelmektedir. Farklı illere giden öğrenciler ekonomik nedenlerle ev tutmada sorun yaşamaktadır.

Yeni öğretim döneminde Yurt- Kur'a müracaat edecek tüm öğrencilerin yurtlara yerleştirilmesi olası olacak mıdır? 2015 yılında müracaat ettiği halde Yurt-Kur'a alınamayan öğrenci sayısı kaçtır? 2015- 2016 döneminde yapılan yurtlar var mıdır? Niğde ilinde 2016 yılında üniversite öğrencilerinden müracaat edenlerin tamamının alınabilmesi için yurt var mıdır? Yurtlarda yer bulamayan öğrencilerden ortak ev kiralayanlar için kira yardımı verilmesi yönünde bir uygulama düşünülmekte midir?” sorularını yöneltmişti.

Niğde Milletvekili Gürer Gençlik ve Spor Bakanlığından gelen yanıtta Bakanlığın, “Yükseköğretim kurumlarında okuyan ve yurt talebi olan öğrencilerin artan taleplerine cevap verebilmek amacıyla, kamu kuruluşlarına ve özel/tüzel kişilere ait, belirlenen standartlara uygun binaları; satın alma, kiralama, devir, tahsis ve bağış gibi yollarla temin etmek suretiyle yurt yatak kapasitesini her geçen gün artırarak; modern, konforlu ve güvenli yurt anlayışı ile gençliğimize hizmet etmektedir” dediğini belirterek sorularının devamına verilen “Bakanlığımızca ülke çapında, il ve ilçe bazında, yurt ihtiyaçları ve öncelikleri belirlenerek yapılan çalışmalar sonucunda, 31.12.2002 tarihi itibariyle 188.187 olan yurt yatak kapasitesi, %188 artış oranı sağlanarak 29.09.2016 tarihi itibari ile 542.443'e ulaşmıştır. 2015-2016 eğitim-öğretim döneminde Kurum yurtlarımızda barınmak için başvuran 411.139 yüksek öğrenim öğrencisinden 355.473'ü yurtlarımıza yerleştirilmiştir. Aynı dönemde Niğde ilinde, 5.552 öğrencimiz Kurumumuza ait yurtlarda barınmak için başvuruda bulunmuş, 5.516 öğrencimiz yurtlara kayıt yaptırma hakkı kazanmıştır. Niğde ilinde 2015-2016 döneminde, ön protokolle kiralama yoluyla toplam 4.000 yatak kapasiteli yurt binası teslim alınarak hizmete açılmıştır. Ayrıca, özel sektöre ön protokolle yurt yaptırma projesi kapsamında inşasına başlanan 2.000 kişilik bir yurt inşaatı daha bulunmaktadır. Diğer taraftan, Bakanlığımız yatırım programında bulunan 1.000 kişilik yurt projesinin inşaatı ise halen devam etmektedir. Bahsi geçen projelerin de tamamlanmasıyla, Niğde'de mevcut olan 8.522 yatak kapasitesine 3.000 yatak kapasitesi daha ilave edilmek suretiyle, toplam yatak sayısı 11.290'a ulaşacaktır. Bu çerçevede, daha önceki yıllar içerisinde müracaat eden öğrenci sayısı ve mevcut yeni kapasite dikkate alındığında, yeni dönemde Niğde ilinde, öğrencilerin yurtlara yerleştirilmesinde herhangi bir problem bulunmamaktadır.” yanıtlarında da her yıl yaşanan öğrencilerin yurt sorununun çözümünde öngörülen kapasitenin yaşama geçirilmesi ve yeterliliği konusunda beklentilerin karşılanmasını umduklarını ifade etti.

Editör: TE Bilişim