Niğde Üniversitesi Gençlik Danışma Merkezi tarafından 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü kapsamında düzenlenen Gençlerle Uzlaşmak ve Gelişmek konulu konferans Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

 

Hacettepe Üniversitesi İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi Adolesan Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Derman’ın konuşmacı olarak katıldığı konferansa Cumhuriyet Başsavcısı Hayreddin Akçıl, Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Şener, Prof. Dr. Mustafa Bayrak, İl Emniyet Müdürü Ali Doğan Uludağ akademik personel ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.

 

Konferans Prof. Dr. Orhan Derman’ın biyografisinin okunmasıyla başladı. Gençlerle uzlaşmak ve gelişmek konulu konferansına adolesan kavramından bahsederek başlayan ve bu kavramın çocukluktan erişkin hayata geçiş olduğunu belirten Derman,“ Adolesans fiziksel, sosyal ve psikososyal gelişimi içeren bir periyoddur. Ama hepsi aynı anda olmaz. Her bir ergenin gelişimi kendine özgüdür. %80 ergen gelişimi sürecinde iyidirler. Bunların; %30’u sorunsuz, %40’ı arada sorunlu,   %30’da sorunlu bir gelişim gösterirler” dedi.

 

Prof. Dr. Orhan Derman ergeni dinlemenin önemi, ergenle konuşma sırasında dikkat edilecek noktalar, ailenin gelişimsel görevi, ergenin fiziksel ve cinsel gelişimi konuları hakkında da bilgiler vererek konuşmasına devam etti. Derman, adolesanda psikolojik özellikler ve psikososyal gelişme konularına da değinerek ergenin gelişimindeki önemli noktalar hakkında kısa bilgiler verdi. Derman, “Ergenin hayatında beş önemli alan vardır. Bunlar, fiziksel sağlığı, ev hayatı, okul/iş, arkadaşları ve duygusal hayatıdır. Adolesan dönem genellikle iyi sağlık ile karekterize bir perioddur. Milyonlarca adolesanda, bu yıllar önlenebilir önemli morbidite, mortalite ve kötü alışkanlıklar ile beraberdir” dedi.

 

Prof. Dr. Orhan Derman adolesan sağlığının içeriği ve adolesan hizmet basamakları başlıklı konularını da anlatarak konuşmasını sonlandırdı.

 

Soru cevap bölümünün ardından Hacettepe Üniversitesi İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi Adolesan Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Derman’a Rektör Prof. Dr. Adnan Görür tarafından plaket takdim edildi.

Editör: TE Bilişim