Niğde’ye yeni açılan Akşemseddin Bilim ve Sanat Merkezi ilk yılında ulusal başarılar elde etmeye başladı. Merkez öğrencisi Şehri Sude Kahraman, Yaratıcı Çocuklar Derneği tarafından düzenlenen “Geleceğin Mucitleri” adlı bilim yarışmasında “Basston” adlı projesi ile jüri tarafından başarılı bulundu.


Yaratıcı Çocuklar Derneği’nin kültür bilincine sahip, bilime ve sanata önem veren, yaratıcı ve evrensel bir kuşak için Samsung ve Multi Channel Developers işbirliğinde gerçekleştirdiği yarışmaya Türkiye’nin her yerinden birçok proje katıldı. Çevre, enerji, sağlık ve teknoloji alanlarındaki projelerden biri de Akşemseddin Bilim ve Sanat Merkezi öğrencisi Şehri Sude Kahraman tarafından hazırlandı. Fen Bilgisi Öğretmeni Cüneyt Akyol danışmanlığında yürütülen Basston adlı projede görme engelli bireylerin toplumdaki günlük işlerini kolaylaştırmak amaçlanıyor. Projeye göre dışarıda zemine kurulan sistem sayesinde görme engelli bireyler bulundukları yerler konusunda ellerindeki özel baston sayesinde sesli olarak bilgilendiriliyor.

Yarışmada birinci ve ikinci aşamaları geçerek ilk on bir arasına giren genç mucidin projesinin televizyon çekimleri Akşemseddin BİLSEM’de gerçekleştirildi. Sci Teck Tv tarafından kurulan stüdyoda iki kişilik profesyonel bir ekipçe yapılan çekimler 1 ay süresince Daily Motion Türkiye video portalında yayınlanacak. Son aşamada değerlendirmeyi belirleyecek puanların % 20’si 1 ay süresince yayınlandığı Daily Motion Türkiye video portalından halk katılımı ile sağlanacak. Bu oylama sonucunda belirlenen ilk 6 proje günde 15 dakikalık bir program olmak üzere 5 gün boyunca Sci Tech Tv ve Kidz Tv ekranlarında yayınlanacak. Sonuçları 1 Mayıs 2014 tarihinde açıklanacak yarışmada birinciye 2000 TL, ikinci ve üçüncüye 1000’ er TL ödül verilecek. Projenin sahibi Şehri Sude Kahraman aynı zamanda Kemal Aydoğan Ortaokulu’nda 5. sınıfa devam ediyor.











Editör: TE Bilişim