Niğde Üniversitesi ve Türk Patent Enstitüsü İşbirliğiyle Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları konulu seminer düzenlendi.

Niğde Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi Salon 1071’de gerçekleştirilen Türk Patent Enstitüsü Uzmanları Fikret Kurşun, Mücahit Ayık ve İbrahim Ulutürk’ün konuşmacı olarak katıldığı seminere, Rektör Vekili  Prof. Dr. Mehmet Şener, Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı  Prof. Dr. Zafer Ulutaş ile akademik personel  katıldı.

Seminerde Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Şener bir konuşma yaptı. Niğde Üniversitesi ve Türk Patent Enstitüsü İşbirliğiyle düzenlenen konferans hoş geldiniz diyerek sözlerine başlayan Rektör Vekilimiz Prof. Dr. Şener; “Son yıllarda gördüğümüz ve bildiğimiz kadarıyla tasarım, marka ve patent bunlar birbirini takip eden unsurlardır. Ayrıca son yıllarda üniversite sanayi işbirliği dediğimiz zamanda aklımıza gelen üç önemli unsur. Özellikle akademik camiada bu çok önemli bir konudur” dedi

Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Şener konuşmasını, seminerin herkese faydalı olmasını dileyerek bitirdi.

Seminerin ilk konuşmacısı Türk Patent Enstitüsü Uzmanı İbrahim Ulutürk oldu.“Patent ve Faydalı Model” başlıklı konu hakkında bilgiler vererek konuşmasına başlayan Ulutürk; Fikri Sınai Haklar ve patentin yeri, ülkemizde fikri mülkiyet sistemi, patent kavramı, faydalı model, başvuru süreci ve uluslararası antlaşmalara da değindi.

“Endüstriyel Tasarımın” katma değer yarattığını, ürün kalitesini yükselttiğini, rekabet gücünü artırdığını, marka bilinirliğini ve duygusal tatmin sağladığını, maliyetleri düşürdüğünü, işlevsellik, yenilik ve farklılık sağladığını vurgulayarak sözlerine başlayan Türk Patent Enstitüsü Uzmanı Fikret Kurşun tasarımın; bir ürünün tümü, bir parçası veya üzerindeki süslemenin çizgi, şekil, biçim, renk, doku, malzeme veya esneklik gibi insan duyguları ile algılanan çeşitli unsur ve özelliklerinin oluşturduğu bir bütün olduğunu söyledi.

Fikret Kurşun sunumunun devamında tasarım örnekleri, tasarımların korunma şartları, tasarımda yenilik ve tasarım hakkının sona ermesi konuları hakkında detaylı bilgilendirme yaptı.

Benzer ürünler/hizmetler arasından tercih yapmamızı sağlayan anahtarın marka olduğunu ifade ederek söz alan Türk Patent Enstitüsü Uzmanı Mücahit Ayık ise markanın önemine değindi. Markanın kaliteyi simgelediğini, tüketici tercihlerini etkilediğini, ürünlere olan talebi artırdığını ve tüketici bağlılığı sağladığını vurgulayan Ayık, markanın işlevleri, neden marka kavramı ve dünyanın en iyi markaları konusuna da değindi.

Soru cevap bölümünün ardından program sona erdi.
Editör: TE Bilişim