Niğde’nin en eski okullarından olan ve 1944 yılından beri fabrika gibi hizmet veren Şehit Fazıl Doğruöz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 2021 yılında döner sermaye kapsamında 1,7 milyon ciro elde ederken, öğrencilere 85 bin TL öde yapıldı. Okulda öğrenciler hem üretiyor, hem meslek öğreniyor hem de harçlıklarını kazanıyorlar.

Şehit Fazıl Doğruöz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi atölyelerinde imal ettiklerini satarak hem devlete vergi veriyor, hem de öğrenciler harçlıklarını çıkarıyor. Bacasız bir fabrika gibi çalıştıklarını belirten Okul Müdürü Hüseyin İşbaşar, 2021 yılında 1,7 milyon TL ciro elde ettiklerini ve döner sermaye çalışmaları kapsamında öğrencilere toplamda 85 bin TL ödeme yapıldığını belirtti.

NİĞDE’NİN EN ESKİ OKULU, 78 YILDIR EĞİTİM VERİYOR

78 yıldır eğitim ve öğretim verdiklerini Niğde’nin en eski okullarından bir tanesi olduklarını ifade eden Okul Müdürü İşbaşar; “ Okulumuz 1944 yılından beri üst öğrenimlere ve iş gücü piyasasına kalifiye eleman yetiştirme misyonuyla eğitim öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir. Okulumuz 7 alanda 107 öğretmen ve idareci, yaklaşık 1000 öğrenci ile eğitim öğretime devam etmektedir” dedi.

BU OKUL 2021 YILINDA 1,7 MİLYON TL CİRO ELDE ETTİLER

Koronavirüs olmasına rağmen 2021 yılında döner sermaye kapsamında 1.7 milyon ciro elde ettiklerini belirten İşbaşar; “Okulumuz döner sermaye çalışmaları kapsamında 2021 yılını 1,7 milyon TL ciro ile kapatmıştır. Döner sermaye çalışmalarında 5 alan 29 öğretmen ve 70 öğrencimiz görev almış, üretim faaliyetlerinin içerisinde doğrudan bulunmuştur. 2021 yılı içerisindeki döner sermaye çalışmaları kapsamında öğrencilerimize toplamda 85 bin TL ödeme yapılmıştır. Öğrencilerin hem el becerilerini geliştirdiklerini hem de piyasanın istediği kalitede ürünleri üretme tecrübesi elde ettiklerini belirtti.

TÜM OKULLARIN İHTİYACINI BİZ KARŞILIYORUZ

Okul Müdürü İşbaşar, okulun yenilenen teknolojisiyle hem üretim yaptığını hem de öğrencilerin mesleki becerilerini geliştirerek onlara para kazandırdığını, okullarındaki atölyelerde Niğde’nin yanı sıra çevre illerde yeni açılan okullar için sıra ve masalar ile diğer eğitim gereçleri üretildiğini belirtti.

ÖĞRENCİLER OKUL HARÇLIĞINI ÇIKARTIYOR

Eğitim sayesinde kalifiye personel olarak yetişen öğrenciler, döner sermayeden kendilerine yapılan ödeme ile okul harçlığını çıkarıyor. Okul müdürü İşbaşar, yaptığı açıklamada, 1000 öğrencinin eğitim gördüğü okulun metal teknolojileri ile mobilya iç mekân bölümünde 160 öğrencinin bulunduğunu söyledi.

ÖZEL SEKTÖRLER İÇİN KALİFİYE ELEMANLAR YETİŞTİRİYORUZ

Şehit Fazıl Doğruöz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde her türlü mobilya ve metal ürünlerinin yapılabildiğini dile getiren İşbaşar, şöyle konuştu: "Metal ve mobilya bölümündeki 160 öğrencimizin her birine döner sermayeden aylık ortalama 350 ile 450 lira arasında ödeme yapıyoruz. En önemlisi mezun olunca hepsi birer meslek sahibi oluyor. Yılsonunda özel sektörden öğrencilerimize yoğun talep geliyor. Öğrencilerimiz en iyi şekilde meslek öğrendiği için çok rahat bir şekilde iş imkânına kavuşuyor.

NİĞDE’DE 55 OKULUN KÜTÜPHANESİ BU OKULDA İMAL EDİLDİ

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından başlatılan proje kapsamında Niğde’de 55 okulun kütüphanesini yaptıklarını ifade eden müdür İşbaşar; “ Milli Eğitim Bakanlığımızın başlatmış olduğu Kütüphanesiz okul kalmasın projesini Niğde İl Milli Eğitim müdürlüğümüz ile yapılan protokol kapsamında Mobilya ve Metal teknolojileri alanları işbirliğiyle Niğde genelinde kütüphanesiz 55 okula kütüphane kazandırılmıştır. Ayrıca Mesleki ve Teknik Anadolu liselerinin kompanzasyon panolarının yapımı, tadilatı ve tasarımı işlemleri de okulumuz Elektrik-Elektronik teknolojisi alanı tarafından gerçekleştirilmektedir. İlimiz genelinde bulunan bütün okullarımızdaki Fatih projesi Akıllı tahtalarının tadilat tamirat işlemleri de Elektrik –Elektronik Teknolojisi alanı öğrenci ve öğretmenleri tarafından gerçekleştirilecektir. Öğrencilerimiz “Kardeşimin eğitimi benim eserim” düsturuyla hareket ederek hem mesleki becerilerini geliştirmekte hem de burslu gibi okuma imkanı bulmaktadırlar. Okulumuzda 12. Sınıf öğrencilerimiz işletmelerde Meslek eğitim kapsamında haftada 3 gün staj eğitimlerini doğrudan piyasada yapmakta ve yaklaşık 1000 TL ücret almaktadırlar. Bakanlığımızın yapmış olduğu protokol kapsamında bütün meslek liselerinde ve okulumuzda Mesleki Eğitim Merkezi Programı açılmış ve şuanda aktif olarak devam etmektedir. Mesleki eğitim programları sayesinde sanayinin aradığı ara eleman temini sağlanmış olup öğrencilerimiz 4 gün işletmede eğitim görürken 1 gün okulda eğitim alarak Lise eğitimlerini tamamlamaktadırlar. Öğrenciler bu kapsamda ilk 3 yıl asgari ücretin 1/3 ü son yıl ise asgari ücretin yarısı kadar ücret almaktadırlar. Bu ücretler bakanlığımız tarafından işletmelere Devlet desteği olarak geri ödenmektedir.

ÖĞRENCİ UYGULAYARAK ÖĞRENMEYİ SEVİYOR

Mobilya ve İç Dekorasyon Alan Şefi Hacı Tekin, “ Bölümümüzde 7 öğretmen 2 teknisyen olmak üzere yaklaşık 90’a yakın öğrencimiz var. Bu öğrencilerimizden 45 tanesi döner sermaye işlemlerinde çalışıyorlar ve yaklaşık 4 aydır da ücretlerini alıyorlar. Ayrıca öğrencilerimiz para kazanmanın yanı sıra beceri sahibi ve öğrenmeleri bir üst seviyeye çıkmış oluyor. Öğrencilerimiz bu durumdan memnun çünkü öğrenci uygulayarak öğrenmeyi seviyor” dedi.

Üniversitede Yeni Medya ve İletişim Bölümü Açıldı Üniversitede Yeni Medya ve İletişim Bölümü Açıldı

Editör: TE Bilişim