Mustafa Firuz Bozkurt tarafından kaleme alınan ve ülkemizde kadın haklarına yönelik ihlalleri konu alan “Erkekler Köyü-Mihriban” tiyatro gösterisi Bor Fen Lisesi öğrencileri tarafından Bor Halil Nuri Yurdakul Kültür Merkezinde sergilendi.


“Erkekler Köyü-Mihriban” adlı tiyatro oyununa Bor Kaymakamı Abdullah Küçük,Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrencilerin yoğun katılımıyla büyük bir beğeniyle izlendi.


OYUNUN ÖZETİ


Oyunun günümüze yakın bir zamanda Erkekler Köyünde geçmektedir.


Kadın hakkı ihlallerinin en üst düzeyde yaşandığı köyde; Birden fazla kadınla evlenme, kadına yönelik aile içi şiddet, cinsel ayrımcılık gibi nedenlerden dolayı ‘Yedi Kavak Ağacı Ekili, Birde Çınar Ağacı Var’ köyünde yaşayan kadınlar bilinmeyen bir yere göç ederek köyü terk etmişler köyde bir avuç kadın kalmıştır.

Yedi Kavak Ağacı Ekili, Birde Çınar Ağacı Var Köyünde yaşanan kadın hakkı ihlalleri ve kadınların köyü terk etmesi ülke gündemini derinden sarsmış, görsel ve yazılı medyada gündemi uzun süre meşgul etmiştir. Köydeki kadın hakkı ihlalleri Bakanlar Kurulunun gündemine de gelmiş ve ceza olarak köyün adı ‘Erkekler Köyü’ olarak değiştirilmiştir.


Hikaye, olan bitenden ders almayan Erkekler Köyü Ağası Şeyhmus, Komşu Köyün Ağası Mahmut ve Erkekler Köyünden Hakan adlı gencin köyde yaşayan Mihriban’ı sevmesini ile başlayan olayları konu almaktadır. Mihriban’ ı elde etmeye giden bütün yollar helaldir felsefesiyle hareket eden damat adayları komik, bir o kadarda dramatik bir yarışa girerler.


Bu Tiyatro oyunu ülkemizde yakın zamana kadar; Babasının, Abisinin, Kardeşinin veya eşinin yanında konuşma hakkı dahi olmayan bayanlara ve onların yaşanmamış gençliklerine atfen yazılmıştır.

Yaşanmamış Gençliklere...


OYUNDAKİ KARAKTERLER

1 Erkekler Köyü Ağası Şeyhmus

2 Kâhya Muhsin

3 Ağanın Eşi Damla

4 Futbolcu Hakan

5 Mihriban

6 Komşu Köyün Ağası Mahmut

7 Mahmut Ağanın Yardımcısı Kâhya Dursun

(Ayrıca Üfürükçü Şükrünün Asistanı Nurhan)

8 Muhtar Abdülkadir / Abdül (Ayrıca Maymun Mayk)

9 Köyün Delisi Sadri

10 Köyün II. Delisi Sabri

11 I. Kız

12 II. Kız

13 Bilal (Kandavalı)

14 Gürses (Kandavalı)

15 I.Köylü

16 II.Köylü

17 Semiha (Mihriban’ ın Ablası)

18 Muzaffer (Muzo) Köy Bekçisi

19 Gizemli Ozan


Yazarın kaleme aldığı oyunların genel özelliği, canlandırılan karakterler arasında bayan bulunsa da tümü erkek oyuncularla oynanabilecek düzeyde kurgulanmıştır.


Ülkemizde kendini ifade etmesine müsaade edilmeyen kadınlar, gerçekte bizim Analarımız, Kardeşlerimiz, Ablalarımız, Sevdiklerimiz değil mi?


Oyuncuların koro halinde “Kadınlar, kadınlar, kadınlar. Analarımız, kardeşlerimiz, sevdiklerimiz. Kadınlar Herşeyimiz!” oyun son buldu.






Editör: TE Bilişim