Ak Parti’nin isteği üzerine, anket yapan Pollmark’ın yöneticisi Ertan Aydın açıkladı:Eğitimli kesimin “hayır” oyu kullanması ve “sivil dikta” algısı Başbakan Erdoğan’ı şaşırttı. Eğitim düzeyi yükseldikçe Ak Parti oyları düşüyor.
 
Ak Parti’nin isteği üzerine, referandumun ardından 70 bin kişinin görüşlerine başvurularak hazırlanan anketi yapan Pollmark’ın yöneticisi Ertan Aydın, hem anketin bütününü, hem de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın sonuçlara verdiği tepkiyi açıkladı. Aydın, eğitimli kesimin “hayır” oyu kullanmasının ve “sivil dikta” algısının Başbakan Erdoğan’ı şaşırttığını söyledi. TRT Haber’de önceki gün Kozmik Oda programına katılan Aydın, şunları söyledi:
“2002’den bu yana yaptığımız araştırmalarda, eğitim düzeyiyle Ak Parti’ye oy verme arasında negatif bir ilişki olduğunu gördük. Yani eğitim düzeyi yükseldikçe insanların Ak Parti hakkındaki kanaatleri olumsuza dönüşüyor. Referandumda da eğitim düzeyi yükseldikçe ‘evet’ lehine kullanılan oy oranlarının düştüğünü gördük.

Okur-yazar değil, ilkokul mezunu, lise mezunu, üniversite mezunu ve yüksek lisans, doktora düzeyinde bir kategorizasyon yaptık. Rakamlarla ifade edecek olursak; eğitimsiz kesimde, okur-yazar olmayan ve ilkokul mezunu olanların yüzde 57.7 si düşük eğitimlilerde 50.6 ‘evet’ oyu kullanılmış. Orta eğitimlilerde 38’e, 36.5’lik bir denge var. Yüksek eğitimlilerde ise yüzde 32.1 ‘evet’ demiş, yüzde 42.5 ‘hayır’ demiş. Biz bu sunumu yaparken Sayın Başbakan da bu sonuca şaşırdığını belirtti. AK Parti bu kadar eğitime yatırım yaparken eğitimli kitlelerin neden AK Parti’nin lehinde olmadığını soruyor.”
Laik yaşamın tehdit altında olduğunu düşünen yüzde 66’ya ilişkin soruya ise Aydın, “Başbakan bu rakamları gördüğünde de hayret ve şaşkınlıkla karşıladı. Fakat algının buraya kaydığını görüyor ve bu gerçekliği soğukkanlılıkla kabullendi. Bu algıyı değiştirmeye dönük çalışmalar içinde olunacaktır. Benim sunumdan edindiğim izlenim bu. Hayırcılar kadar evetçiler arasında da yaşam tarzı kaygısı çok güçlü. Evetçiler de kendi yaşam tarzlarının Ak Parti tarafından güvence altına alındığını düşünüyor. Bunların oranı da evetçilerin içinde yüzde 62” yanıtını verdi.

‘Nefretten’ rahatsız
Aydın, şöyle devam etti:
“Başbakan yüzde 42’nin iktidara dönük nefret duygusunu azaltma yönünde bir çalışma içinde olacak. Başbakan bundan çok rahatsız oluyor, şöyle düşünüyor, gecesini gündüzüne katmış yoğun bir şekilde çalışan bir lider var ortada, inanılmaz şeyler yaptığını düşünüyor ülke için, ama bu yapılan işler belli kesimler tarafından yeterince takdir edilmiyor. Bu duygu onu çok rahatsız ediyor. Bunu hak etmediğini düşünüyor. En azından bir takdir duygusu olması gerektiğini, sevmeseler bile ‘Ülkeye güzel işler yaptı’ denmesini istiyor en azından.”
 
Editör: TE Bilişim