Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi bünyesinde yürütülen ve T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından desteklenen “KOP Okur Dostu Okul (KOP-ODO) Projesi”nin üçüncü etkinliği olan “Duyarlık Eğitimi Bağlamında Çocuk Edebiyatı” başlıklı konferans çevrim içi olarak gerçekleştirildi.

Konferansa, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Canan Aslan konuşmacı olarak katıldı.

Prof. Dr. Canan Aslan “Duyarlık Eğitimi Bağlamında Çocuk Edebiyatı” başlıklı konferansında eğitimcilere, öğretmen adaylarına ve anne babalara seslenirken edebiyat yapıtlarının kişiyi nasıl duyarlı kıldığı, duyarlık kazandırmada çocuk kitaplarından nasıl yararlanılacağı ve çocuğun kitapla etkileşiminin nasıl sağlanacağı konularında çocuk kitaplarından örnekler eşliğinde bilgi verdi.

Prof. Dr. Canan Aslan, “Duyarlık Eğitimi” kavramını, “Edebiyat yapıtlarının sezdirimleriyle insanların kendi yaşamı dışında olup bitenlerle ilgilenmelerini; öteki insanların yaşadıkları sorun ve duyguları algılamalarını, başkalarına yapılan haksızlıklara ve kötülüklere kayıtsız kalmamalarını, usunu ve yüreğini işe katarak bunları sorgulamalarını, eşduyumsal bir ilişkiye girerek bunlara karşı çıkmalarını; insana ve doğaya bilinçle, sağduyuyla, anlayışla, sevgiyle, hoşgörüyle yaklaşmalarını sağlayacak duyusal ve duygusal eğitim” sözleriyle tanımladı.

Erol Büyükmeriç ve Mavisel Yener gibi Türk çocuk edebiyatının usta kalemlerinin de dinleyiciler arasında yer aldığı ve yaklaşık 360 kişinin katılımıyla gerçekleşen etkinlikte sanatçılarımız da duyarlıkla ilgili konuların çocuk edebiyatında neden yer alması gerektiğine ilişkin görüşlerini belirtti.

Proje yürütücüleri Dr. Öğr. Üyesi Suna Canlı ve Dr. Öğr. Üyesi Yonca Koçmar Demirci’nin yöneticiliğini üstlendiği oturumda ayrıca katılımcılara, “KOP Okur Dostu Okul (KOP-ODO) Projesi”nin diğer etkinlikleri hakkında bilgi verildi. Etkinlik, Prof. Dr. Canan Aslan’a katılımcılar tarafından yöneltilen soruların yanıtlanmasının ardından sona erdi.

Editör: TE Bilişim