CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçilerin bankalara ve tarım kredi kooperatiflerine olan borçlarına ait faizlerin silinmesi için Kanun Teklifi hazırladı. Gürer, Kanun Teklifi’nde ayrıca, çiftçilerin özel sektör ve kamu kurumlarına olan borçları nedeniyle tarımsal destekleme ödemelerinden kesinti yapılmamasını da önerdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçilerin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıların çözümüne yönelik hazırladığı Kanun Teklifini, TBMM Başkanlığına sundu. CHP’li vekil Ömer Fethi

Gürer, “T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Tarafından Üreticilere Kullandırılan ve Sorunlu Hale Gelen Tarımsal Kredilerin Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanunda ve Tarım Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin” gerekçesinde, girdi maliyetlerindeki artış, hayat pahalılığı ve ekonomik sıkıntıların çiftçiler üzenindeki olumsuz etkilerine değindi.

TARIM SEKTÖRÜNÜN KREDİ MİKTARI 161 MİLYAR LİRAYI GEÇTİ

Ülkemizin, tarımsal alanda ciddi potansiyele sahip olmasına karşın tarım politikalarındaki yanlışların süreklilik kazandığını vurgulayan Gürer, “Tarımsal üretim faaliyetlerinin devam etmesi için çiftçilerin üstlendikleri mali yük öz kaynaklardan karşılanamamakta bu sebeple de finansman arayışı içine giren üreticiler kredi kullanmaktadır. Bunun sonucunda, 2005 yılı Ocak ayı BDDK verilerine bakıldığında, tarım sektöründe bankalardan kullanılan kredi miktarı 5 milyar 108 milyon iken bu rakamın 2021 yılı Kasım ayında 161 milyar 897 milyona çıktığı görülmektedir. Rakamlardan anlaşılacağı üzere tarımda sürekli bir geriye gidişin yaşandığı, ürettiğinden kazanç elde edemeyen çiftçinin öz sermayesinin üretimin devamında yeterli olmadığı ve devlet desteklemelerinin yetersiz kalması neticesinde de kredi kullanarak sürecin sorunsala dönüştüğü açık bir şekilde analiz edilmektedir” dedi.

BORÇLAR, ÇİFTÇİYİ ÜRETİMDEN UAZAKLAŞTIRIYOR

Her ekim dönemine yeni bir umutla giren çiftçilerin, maliyet artışları ve bankalara olan borçlarının faizleri karşısında, çıkış yolu bulamadığını belirten CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Borcu borçla kapatma çabasına giren üretici, her geçen gün daha büyük bir çıkmazın içine sürüklenmektedir. Bunun sonucunda da çok sayıda çiftçinin üretimden uzaklaştığı görülmektedir. Devlet tarafından bu olumsuz tablonun önüne geçilecek önlemlerin alınmaması durumunda ise sektörü daha zor günlerin beklediği açık bir şekilde ortadır. Bu süreçte çiftçilerin borç faizlerinin silinmesi ve devlet tarafından teşvik edici desteklerin verilmesi dışında bir uygulamanın tarımda yaşanan olumsuzlukların önüne geçilmesini sağlaması mümkün görünmemektedir. Devlet destekleri üretimin devamlılığı açısından kilit rol üstlenmesine karşın uygulamalar desteklerin dahi engellenmesine neden olmaktadır. Tarımsal sulamadan kaynaklı elektik borcunu ödeyemeyen çiftçilerin tarımsal desteklerine el konulması, ülke tarımının getirildiği noktayı özetler niteliktedir. Sergilenen bu tutum, maddi imkânsızlıklar içinde bulunan çiftçiye ve ülke tarımına bir darbe daha vurmaktır” değerlendirmesinde bulundu.

Gürer, çiftçilerimizin tarım kredi kooperatiflerine ve bankalara olan borç faizlerinin silinmesi ve tarımsal desteklemelere her ne sebeple olursa olsun kesinti yapılmasının önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı.

Üniversite TÜBİTAK 2209-A Öğrenci Projeleri Desteğinde Türkiye’de 4. Sırada Üniversite TÜBİTAK 2209-A Öğrenci Projeleri Desteğinde Türkiye’de 4. Sırada

Editör: TE Bilişim