Optopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Ahmet Sinan Sarı, vatandaşları karlı ve buzlu yollarda dikkatli yürümeleri için uyardı. 

Uzmanlar soğuk hava ve kar yağışıyla birlikte yollar ve kaldırımlarda meydana gelen buzlanmalara karşı vatandaşları yürürken dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Karlı havada sakatlanma riskinin arttığını söyleyen Niğde Devlet Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Ahmet Sinan Sarı, eller cepte yürümek, telefonla konuşarak yürümek, önüne bakmadan yürümek ve sigara içerek yürümek bunlar dengenin bozulması için bir risk faktörü olduğunu söyledi. Konuyla ilgili önemli bilgiler veren Sarı, ‘‘Havalar soğumakla birlikte kar ve yağdı. Her taraf buz, son derece kaygan. Özellikle metan cisimlerin üzeri kaygan ve en ufak bir dikkatsizlikte kaymaya ve düşmeye sebebiyet verebilir. Şimdi vatandaşlarımıza özellikle şunları tavsiye etmek istiyorum. Zorunlu olmadıkça dışarıya çıkmamak lazım, bu en temel kuralımızdır. Özellikle yaşlı hastalarımızın, belli bir yaştan sonra görme keskinliği azalıyor, refleksler birazda olsa azalıyor, zorunlu olmadıkları sürece dışarı çıkmamaları gerekmektedir. Mecburda kalıp dışarı çıktılar ise önlerine bakmaları lazım. Dikkatsiz bir şekilde yürümemek lazım. En ufak bir dikkatsizlik düşmeye, kaymaya, kırıklara neden oluyor. Eller cepte yürümemeleri lazım, yürürken telefonla konuşmamaları lazım, eller boşta olması lazım ve biraz daha yürürken ayaklarımız açarak ve penguen şeklinde yürümek gerekir. Eğer bu şekilde yürüdüğümüz taktirde düşmelerin büyük bir kısmından korunmuş oluruz. Halkımızda bu konu hakkında dikkatli olmalarını tavsiye ederim.’’ dedi.

Kışın en çok kırık vakası geldiğine değinen Dr Ahmet Sinan Sarı, ‘‘Bu konu ile ilgili çok vaka geldi. Özellikle biz ortopedi hekimlerine kışın gelen en büyük şikayetlerden biridir, buzlu zeminde düşme sonrası başvurular. Buzun üzerine düşen bir yetişkin ekseriyetlede bir kırık geliyor başına. Bize gelenler sıklıkla el bileği kırıkları,olmak üzere bazı hastalıklarda kalça kırıkları, bazı hastalarda dirsek çevresi kırıklar ve bunların çoğu ameliyat gerektiren kırıklar. Bundan dolayı ameliyat ile tedavi olmakta çok zor bir süreç olduğu içi, çokta basit bir şekilde dikkat ederek korunabileceklerini unutmamalılar.’’ diye konuştu.
Editör: TE Bilişim