Borhaber olarak Bor ilçemizin Halil Nuri Bey İlçe Halk Kütüphanesi’ni ziyaret ettik. Kütüphane Müdürü Nazmi Uz ile Halk Kütüphanesi’nin genel durumunu konuştuk.

 

17 bin 602 kitabı bulunan Bor Halil Nuri Bey İlçe Halk Kütüphanesi’nde bin kayıtlı üye bulunmakta olduğunu belirten Nazmi Uz; “ Üyelerimizin yaş ortalaması 18 yaşına kadar olanlar yüzde 70 oranında yetişkin üye sayımız yüzde 30 civarında. En çok okunan kitap türleri arasında macera romanları, bilimkurgu ve fantastik, polisiye romanlar ve yüz temel eser çok okunan kitap gurubunda yer alıyor ve Borlularda bu kitaplara yoğun ilgi gösteriyor. Kütüphanemizde 7 bin 215 adet roman, 4 bin sosyoloji,3 bin coğrafya alanında kitaplar bulunmakta kalanlarda diğer kitap gurupları oluşturmakta. Ağırlık roman ve hikâye türlerinde bulunmaktadır. Siyaset, sosyoloji, felsefe, ansiklopedik kitaplarımız var ama çok fazla artık kullanılmıyor. Dini içerikli kitaplarımızda bin 557 adet konusu İslam olan kitaplarımız mevcuttur” dedi.

 

YAZ TATİLİNDE OKUMA ORANI DÜŞÜYOR

Çocukların ve yetişkinlerin yaz sezonunda kütüphaneye ilgisinin azaldığını belirten Halil Nuri Bey İlçe Halk Kütüphanesi Müdürü Nazmi Uz; “ Çocukların yazın kütüphaneye ilgisi maalesef yaz sezonunda yüzde 60 oranında düşmektedir. Okul döneminde Halk kütüphanemize gelip kitaplardan yararlanan okuyucu sayısı 65-70 kişi olurken bu rakam yazın 20-25’e kadar düşmekte. Kütüphanemizin şehir merkezinde olması çok büyük bir avantaj ama öğrencilerimiz yazın tatil psikolojisinde oldukları için çok tercih etmiyorlar. Bu sosyal ve ekonomik boyutu da var. Buradan özellikle belirtmek istiyorum kütüphanemiz yaz boyunca 8.30-17.30 saatleri arası açıktır. Okul kapandı kütüphane kapandı algısı yanlış bir algı olur” diye konuştu.

 

BAHÇELİ KASABASI KÜTÜPHANESİ KAPANACAK MI?

Halk Kütüphanesi Müdürü Uz’a kasaba kütüphanelerinin durumlarını soruyoruz. Uz yaptığı açıklamada; “Bor ilçemizde bulunan dört kasabamızda hali hazırda kütüphanelerimiz bulunmakta. Bu kütüphanelerden Kemerhisar, Çukurkuyu ve Kızılca Halk Kütüphaneleri faaliyetlerini sürdürmekte fakat Bahçeli Kasabası’nda bulunan Halk Kütüphanesi orada görevli memurumuzun emekli olmasının ardından yeni memur atanamadığı için 1,5 yıldır kapalı duruyor. Öğrenciler bu kütüphaneden yararlanamıyor. Bahçeli Kasabasında bulunan kütüphanenin kapanma oranı çok yüksek hem memur sıkıntısı hem de yer sıkıntısı mevcut. Bu nedenlerle kapanma ihtimali büyük. Bu kütüphaneye en kısa zamanda bir memur ve yer bulunması gerekiyor bu iki sorun giderilemezse maalesef kapanacak. Bu kütüphane de 6 bin 800 adet kitap bulunuyor. Bu kütüphanenin 2012 yılında 108 üyesi varken 910 adet kitap ödünç verilmiş.  Kasabalarımızın hepsinde ortalama7 bin adet kitap bulunmaktadır” dedi.

Borhaber olarak verilerden yola çıkarak Bor ilçemizde üye kayıt verisine göre kütüphane kullanma oranı yüzde 2,48 olurken, memur ve yer sıkıntısından dolayı kapanma riski bulunan Bahçeli Kasabası’ndaki okuma oranının yüzde 4,69 civarında olduğu sonucuna ulaşıyoruz. Bu durumunda kütüphane kullanım oranı Bor ilçesinin yaklaşık iki katı olan bu kütüphanenin kapanmasına izin verilecek mi? Sorusunu sormadan geçemiyoruz…

 

ANNE BABALAR ÇOCUKLARA ROL MODELDİR

Kütüphaneye çocukların ilgisini arttırmada en önemli etken velilerdir. Kütüphanemiz yıl boyunca açık ve okul kapandı diye çocukları okumadan uzaklaşmasına izin vermemeliler diyen Nazmi Uz; “Nasıl okullarıyla ya da sağlık durumlarıyla ilgileniyorlarsa, çocukların okuma alışkanlığını edinmesi için velilerin ilgilenmeleri şart. Okumak; çocukların eğitim seviyesinin artmasına, analitik düşünce yapısının gelişmesi için cümle dağarcığının artması, dünyaya bakış açısı, algısının gelişmesi açısından çocukların daha çok okuması gerekmektedir. Ne kadar çok okurlarsa o kadar çok düzgün cümle kurar, kendini daha iyi ifade eder ve kelime hazineleri artar. Burada şunu söylemeden geçemeyeceğim velilerin çocuklarını çekirdekten yetiştirmeleri gerekir. Çocuklar büyükleri rol model olarak görüyorlar anne baba okuyorsa çocukta okuyor. Burada büyük görev anne-babaya düşmektedir. Ailelerde kitap okuma etkinliği mutlaka gerçekleştirilmelidir” diyerek velileri de okumaya davet etti.

 

7’DEN 70’E DEĞİL SIFIRDAN 100’E HERKESİ BEKLİYORUZ

En güncel kitapların 2012 yılına ait olduğunu da belirten Uz; “Kütüphanemizde kitapların yanında internet odamızda mevcut. Binamız mimari açıdan da ferah bir yer. Burada bende dâhil olmak üzere üç personelle Borlulara hizmet vermekteyiz. Küçük yaştaki çocuklarımız için ayrı bir oda bulunmaktadır. Bizler 0-100 yaş aralığında tüm vatandaşlarımızı bekliyoruz. 0 yaşındaki çocuğa annesi babası okuya bilir biz tüm yaş aralığındaki okuyuculara ulaşmak ve okumalarına vesile olmak istiyoruz” diye konuştu.













Editör: TE Bilişim