Kamu-Sen’e bağlı Türk Eğitim-Sen Bor İlçe Temsilcisi Oktay Kılıççeker, Milli Eğitim Müdürlüğü çalışanlarının maaş ve özlük haklarının ödenmesi konusunda banka ile yapılan promosyon anlaşmasını eleştirdi.

 
Türk Eğitim-Sen Niğde Bor İlçe Temsilcisi  Oktay Kılıççeker konu ile ilgili yaptığı basın açıklamasında;  Bilindiği üzere İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile  bir banka arasında promosyon anlaşması yapılmıştır. Kişi başına düşen miktarın 890-900 tl civarında olduğu duyumlarını almıştık. Eminim birçok eğitim çalışanı da aynı duyumu aldı. Kişi başına hesaplara yatırılan para miktarı ise 700 tl olmuştur. Eğitim çalışanlarından kesilen miktarın yüzde 20 civarında olmasını; biz anlayış olarak memura 123 tl zammı çok başarı olarak değerlendiren zihniyetin, enflasyon yüzde 10 un üzerinde iken 3+3 ü büyük başarı olarak değerlendiren anlayışın promosyonda da yine eğitim çalışanlarına sunulduğunu görmekteyiz.
ŞARTNAMEYİ GÖREN BİLEN VARMI?

Bizler şunun farkındayız: 
Ellerini vatandaşın cebinden çekmeyen bir anlayışın varlığını biliyoruz. Ama biz bu elin bizim cebimizde olmasını istemiyoruz.

            2007/21 sayılı başbakanlık genelgesinin 7. Maddesinde, Genelge çerçevesinde “yapılacak uygulamalar kurum personelin rahatlıkla bilgi edinebileceği şekilde ilan panoları ve internet siteleri yoluyla ilan edilecek, aleniyet ilkesine titizlikle riayet edilecektir.” ifadesi varken yapılan anlaşmanın şartnamesini gören-bilen ve anlaşmanın içeriğini bilen bir grup veya taraf var mı? Saklanan ya da saklanmak istenen bir şeyler mi var, bilmiyoruz. Okullardaki ilan panolarında yayınlanmamasının nedenlerini bilmiyoruz.

            Yine 2007/21 sayılı başbakanlık genelgesinin 4. maddesi

“4- Yapılan protokoller uyarınca, banka tarafından verilecek promosyon miktarının tamamının personele dağıtılması genel ilke olarak benimsenmekle birlikte, toplam miktarın üçte birini geçmemek üzere Komisyonca belirlenecek tutar, birim personelinin ihtiyaçları doğrultusunda kullanılmak üzere ayrılabilecektir. Bu tutarlar, merkez teşkilatında üst yönetici, taşra teşkilatında ise o birimin bağlı bulunduğu bir üst amir tarafından belirlenecek esas ve usuller çerçevesinde kullanılacaktır. Yapılacak harcamaların birimin faaliyetlerini sürdürmesi için gerekli ve zaruri harcamaları ihtiva etmesi; çalışma ortamlarının iyileştirilmesi, işyerlerinde verim ve çalışanların memnuniyeti ile sunulan hizmetin kalitesini artırıcı amaçlarla ortak kullanım alanları için sarf edilmesi zorunludur. Bu tutarların belirlenen amaçlar dışında kullanılmasına kesinlikle müsaade edilmeyecek ve yıl içinde yapılan harcamalar merkez teşkilatında üst yönetici, taşra teşkilatında ise o birimin bağlı bulunduğu bir üst amir tarafından denetlettirilecektir.”

            Yapılan yeni değişiklikle;

GENELGE 2010/17

“Kamu personelinin maaşlarının ödenmesine aracılık eden bankalar tarafından sağlanan ek mali imkânların tasarrufuna ilişkin olarak kamu kurum ve kuruluşlarında uygulama birliğinin sağlanması amacıyla 20 Temmuz 2007 Tarihli ve 26588 Sayılı Resmî Gazetede yayımlanmış bulunan 2007/21 sayılı genelgenin 4’üncü maddesinin aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmesi uygun görülmüştür. “4- Banka tarafından verilecek promosyon miktarının tamamı personele dağıtılacaktır. Genelgenin yayımlanmasından sonra düzenlenecek protokollerin buna uygun olarak yapılması hususunda, Bilgilerini ve gereğini rica ederim.” Şeklinde değişiklik yapılmasına rağmen, hala kesinti yapılması konusunda, sayın İlçe Milli Eğitim Müdürümüze ve bir sendika şube başkanı olarak görev yapmış birisi olarak size sormak isterim. Gerçi sormaya gerek yok. Memurun hakkını almak değil hakkını yemek olan bir anlayışın içinde olmasından kaynaklanan sebepleri var olabilir. Bunu da yaparken bir çok değerli eğitim çalışanı arkadaşımız üzerinden ve onların hak bekleyen sendika üyeliği üzerinden yapıyor olması eminim ki eğitim çalışanı arkadaşlarımızın da üzüntü ile karşılamasına neden olmuştur. Adına sendika demeye bile dilimin varmadığı birileri gibi hak yemeye değil, hakkı savunmayı; ister üyemiz olsun ister olmasın, her zaman sürdüreceğiz”dedi.
 
Editör: TE Bilişim