CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizde yabancılara satılan konut ve arsa miktarını sorun önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. Gürer’in önergesini yanıtlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yabancılara son 5 yılda 112 bin 352 konut ve dükkan, 8 bin 96 adet de arsa, tarla ve bağ satıldığını bildirdi. 

Yabancıların ülkemizden edindiği konut sayısına göre 19 bin konut ve dükkân ile ilk sırayı Irak aldı. Rusya, Kuveyt Suudi Arabistan ve İran ise ilk 5 sırada yer aldı. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yazılı soru önergesinde, “Son 5 yıl içinde yabancılara satılan konut sayısı kaçtır? Bu süre içinde yabancılara satılan arsa miktarı ne kadardır? Arsa ve konut satışlarından en çok hangi ülke vatandaşları faydalanmıştır? İlk on sıralamasını hangi ülkeler oluşturmaktadır? Aynı süre içinde yabancıların Türkiye'den aldığı (Türk ortakları dahil) tarım arazisi ne kadardır?” şeklinde sorular yöneltti. 

CHP Milletvekili Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Murat Kurum, 1 Ocak 2014’den 31 Aralık 2018 tarihine kadar yabancıların ülkemizde 112 bin 352 adet konut ve dükkan edindiğini bildirdi. 

Bakan Kurum, aynı tarihler arasında, yabancıların ülkemizde  8bin 96 adet arsa, tarla vb. taşınmaz edindiğini açıkladı. 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, “Uyruk bazında yabancı uyruklu gerçek kişilerin satış vb. yollar ile edinmiş oldukları toplam kişi adetine göre ilk 10 uyruk Irak, Rusya Federasyonu, Kuveyt, Suudi Arabistan, İran, İngiltere, Afganistan, Almanya, Azerbaycan, İsveç’tir.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü İstatistik Bilgi Sistemi kayıtlan, Medeni Kanun hükümlerine göre tapu siciline kaydedilen taşınmaz esasına göre tutulmaktadır” açıklamasında bulundu. 

Editör: TE Bilişim